вторник, 18 август 2020 г.

ИВАН ДРЕМСИЗОВ



Иван Дремсизов е роден на 10 февруари 1945 година в Дряново. Завършва Дряновската гимназия, а после право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Външно-търговската академия в Москва. Работи в СО "Рудметал" и четири години в българското търговско представителство в Египет. Иван Дремсизов е вицепрезидент в ръководената от Илия Павлов Мултигруп
Босът на „Мулти“ и Дремсизов са заедно още от зората на създаването на групировката. Преди 10 ноември 1989 г. Иван Дремсизов е на висока позиция в една от държавните фирми за търговия с метали. След промените решава заедно с колеги да се захване с частен бизнес. Така става и контактът с Илия Павлов. По това време бившият борец вече създава империята си „Мултигруп“, която в началото на прехода е сочена за държава в държавата. Първата стъпка на Павлов е създаване на швейцарското „Мултигруп – Цуг“.
През 1992 г. е регистрирано и дружеството „Мултигруп България“. В него основният пакет акции се държат от Илия Павлов, но минимален дял има и Иван Дремсизов. Чест, която босът на „Мулти“ не оказва на много хора, припомнят запознати с бизнеса на Павлов. Впоследствие Дремсизов е избран и за вицепрезидент на групировката заедно с бвшия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Отговорност на Дремсизов е бизнесът с метали чрез дъщерната фирма „Интерстийл“, , ръководена от самия него, става ясно от медийни публикации в миналото.
По това време основната дейност на „Мултигруп“ е да търгува с държавни предприятия. Фирми на групировката стават доставчици на суровини, а впоследствие купуват и препродават готовата продукция. Схемата „вход – изход“ не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп“. При тази схема частната компания монополизира доставките на суровини, горива и консумативи за държавното предприятие, като заедно с това получава възможност да реализира и голяма част от продукцията му. Дори дейността на държавната фирма като цяло да е печеливша, печалбата остава във фирмата посредник, а не в производителя. Типичен пример за подобна схема на „Мулти“ са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл“ и металургичния комбинат „Кремиковци“ в годините преди неговата приватизация. Девизът на групировката беше: „Сложи ръка на входа със суровините и ще разполагаш с крайния продукт на пазара.“ Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях“, твърди в свое разследване от 1999 г. за възхода на „Мултигруп“ вестник „Капитал“.
Както се посочва в едно от разследванията на вестник „Капитал” за „Мултигруп“, според високопоставен служител на групировката „Интерстайл“ е внасяла около 350 000 тона коксувани въглища годишно и около 500 000 тона желязна руда за комбината, като общият обем на тези операции по данни на групировката е бил около 150 млн. щатски долара годишно.
Иван Дремсизов е управител на „ИНЕКС АГРО" ООД . ИНЕКС АГРО ООД е семейна компания, регистрирана през 2006 година година с основен предмет на дейност отглеждане и преработката на плодове – сливи и ябълки. Дружеството притежава собствени конвенционални и биологично отглеждани насаждения в полите на Стара планина, в землищата на с. Славейково и с. Скалско, общ. Дряново. Насажденията са създадени в периода 2006 – 2009 година като по-голямата част от тях се напояват посредством система за капково напояване. За дряновеца Иван Дремсизов мечтата за подредена и екологична овощна градина започва със засаждането на 60 декара сливови насаждения и 25 декара ябълкови дръвчета. От тогава до сега в землищата на Славейково и Скалско той има вече 365 декара с овощни дръвчета.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димо Кръстинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар