сряда, 26 август 2020 г.

НИКОЛАЙ ЗЛАТЕВ





Николай Бареков публикува в блога си нова порция снимки на Бойко Борисов, за които твърди, че са с хора от силовата групировка СИК - Венцислав Стефанов, вицепрезидент на „Славия“ и БФС, Румен Николов-Пашата, Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“, Николай Златев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТСБанк .
...

Името на скандално търговско дружество от началните години на прехода цъфна по време на заседанието по делото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров в Специализирания наказателен съд (СНС). Съдът пристъпи към разпит на свидетелите. Сред тях бе Маргарита Балтова, съдружничка на починалия основен свидетел Георги Цветанов във фирма "Марком". Пред съдиите тя разказа, че се е запознала с Цветанов благодарение на брат си Николай Златев, бивш изпълнителен директор в обявената в несъстоятелност през 90-те Търговска спестовна банка. "Каза ми да участвам във фирмата и аз се съгласих. Не съм била управител на друго дружество", заяви Балтова.
...

Повече от пет години бяха необходими на следователите и прокурорите, за да формулират обвиненията срещу тримата бивши изпълнителни директори на ТСБанк Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров. Защо само те - при такова богатство от ръководни кадри, въртели се из висшите й етажи, е въпрос, на който могат да отговорят единствено магистратите. На 18 март 2002 г. тримата обвиняеми бяха изправени пред Софийския районен съд, за да отговарят по прословутия чл.282 от Наказателния кодекс за престъпления по служба. Според Софийска градска прокуратура, тримата изпълнителни директори са нарушили Закона за банките и кредитното дело (ЗБКД), наредбите на БНБ, устава на ТСБанк и единните й правила за кредитиране при отпускането на седем заема за Ровотел ЕООД, Компакт ООД, Арси бизнесгруп ООД, Черноморска технологична групировка АД и ТС Лизинг АД. Прави впечатление, че заемът на Арси бизнесгруп ООД и един от кредитите за ТС Лизинг АД, които фигурират в обвинителния акт, са погасени. Но прокурорите сигурно ще изтъкнат аргумента, че това е станало чак през ноември 1998 г. - две години след като банката е фалирала, а вземанията й са станали незабавно изискуеми. Какво е виновен длъжникът за това, че е взел дългосрочен кредит, а междувременно банката е фалирала и настоява незабавно да си прибере парите, законът не казва.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Иван Танев-Универсалния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар