четвъртък, 27 август 2020 г.

ИВАН ТАНЕВ - УНИВЕРСАЛНИЯ




Мистерия витае около Иван Универсалния .




Иван Танев - Универсалния, син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров, е заподозрян като лидер на група, източвала ДДС, пише "24 часа".

Наследникът на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко, пък е на мушката при започналата във вторник операция “Захарно петле”. Двамата заедно с доведената дъщеря на ексмитническия шеф Христо Кулишев - Мила Георгиева, ръководили схема за източване на десетки милиони ДДС, твърдят антимафиоти, които разследват грандиозната афера.

По първоначални данни бандата работела от над 10 г. Само една от кухите сделки, направена като фиктивен внос на захар от Гърция в края на 2011 г. и началото на 2012 г., била за 36 млн. лева.Танев и Стайков-младши са в чужбина и полицията ги издирва. Иван, който е известен и с прякора Дебелия, бил от седмица в Лондон. Според МВР Стайко Минев пък вероятно пътува за “топлите страни”.Според разследващите Танев-младши и Стайко Стайков били основните организатори на престъпната схема и дърпали конците от чужбина. Техен помощник в източването бил Георги Цанков-Жоро Фантастика, който преди около 2 месеца се прочу с продажбата на 100 тона боб с червеи и паразити, които били напълно негодни за консумация.

В сделката, организирана по обществена поръчка на земеделското министерство и осъществена чрез БЧК, участвал и ексминистерският син Танев. Тогава стана ясно, че доставчикът на развалената храна за бедни Жоро Фантастика е местен координатор на партията на Меглена Кунева. Сред най-доверените лица на Универсалния у нас бил и шофьорът на Маргините Мравката.

Той често замествал шефа си и в командировки в чужбина.Според запознати с разследването фирми, източвали ДДС, имали картелно споразумение помежду си.Фирмата на Поля Пеева “Милки груп био”, търговците, задържани при акция “Захарно петле”, и шефове на фирми, търгували с месо и месни продукти, задържани вчера, били монополисти на пазара. Те си разпределили пазарния дял - съответно при производство и внос на палмово и сухо мляко, захар и месо, и неофициално се разбрали да подбиват цените. Всяка фирма работела отделно, но заедно образували монопол.

Според разследващи фирмите на Пеева източили към 50 млн. лв. ДДС от 2007 г. насам от сделки с търговия и внос на млечни продукти. Още в сряда, когато акция “Захарно петле” вървеше под пълна пара, вътрешният министър Цветан Цветанов намекна, че при операцията са задържани интересни лица, “като особен интерес ще предизвикат един бизнесмен и неговият син”. “Ще запознаем ОЛАФ с цялата операция по групата за източване на ДДС”, коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Данните, които ще бъдат предадени, ще се използват и за последващи разследвания. Само вчера антимафиоти претърсили над 30 адреса в София, рано сутринта имало арести и в “Бояна".

Срещу заподозрените са използвани СРС-та, а от задържаните при захарната акция трима вече са с обвинения. 20-ина души, заловени при акциите “Униварселния" и “Захарно петле", са в арестите. Сред тях е и бившият шеф на “Спартак" (Варна) Добрин Добрев.


Издирваният повече от 6 години Иван Танев-Универсалния тихомълком е свален от сайта на Интерпол – твърди в. „България днес“. Изчезването на Танев от списъка с търсените с червена бюлетина от международната полицейска организация се превръща в истинска мистерия, тъй като службите у нас нямат официална информация за случващото се с него и дали е задържан – отбелязва изданието.

Запитана от вестника, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че не знае Универсалния да е бил намерен. От международния отдел на Върховната касационна прокуратура обявиха, че нямат информация, и хвърлиха топката в спецпрокуратурата, които обещаха да проверят, но до приключването на броя отговор не постъпи.

Странното сваляне на Иван Универсалния от издирване идва само месец след като в някои медии се появи версия, че той се крие в държава от Близкия Изток, а на гости му е отишъл друг търсен персонаж – Георги Станоев – Жоро Бирмата. Снимката на Бирмата още фигурира в страницата с издирваните бандити. Не е изключено службите да пускат заблуждаваща информация, за да се раздвижат представителите на ъндърграунда, коментират бивши ченгета.

Иван е привършил парите – разкриват запознати. Преди той разполагал с огромни палати в няколко страни, спортни автомобили и скъпи часовници, но покрай изгнанието си пръснал богатството.



В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Орлин Хаджиянков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар