петък, 21 август 2020 г.

ДИМО КРЪСТИНОВ




Нота на британското посолство в София до МВнР от 12 април 2000 г., съобщава, че оръжейният търговец Атанас Самсарев е замесен в доставки на оръжие за Ирак и покупки на нефт от Ирак чрез компаниите "Елмаз 24" и "Сапфир ООД" и нарушава ембаргото. Самсарев е бил преводач от арабски език на Тодор Живков и съветник в правителството на Жан Виденов.
Британското посолство съобщава и хората, с които Самсарев работи - д-р Димитър Събев, Димо Кръстинов, Чавдар Чернев и Атанас Ангелов, замесени в доставка на оръжие за Етиопия.

Управител на Елмаз 24 е Димо Кръстинов - име, което доста години по-късно ще стане емблематично, когато се говори по темата кой дърпа конците по време на 23-годишния преход.
Кръстинов е бивш служител на Първо главно управление на ДС (външно разузнаване), който, след като напуска системата, развива многообразен бизнес. В дружеството София Делта например той е съсобственик заедно с друго бивше ченге - Евстати Гюров. От своя страна за Гюров се знае, че е работил по линия на ДС в 5-о РПУ и IV управление на ДС (икономическо направление), а след началото на прехода попада и в списъка на кредитните милионери.
Освен с Гюров Кръстинов развива съвместна дейност и с Чавдар Чернев - друг виден представител на старата МВР-школа. Те са заедно в София Делта и АБМГ (Американо-българска медицинска група). Чернев също е от сой - баща му Антон е дългогодишен шеф на отдел в Трето управление на ДС, брат му Тихомир е главен секретар на Агенция Митници в правителството на НДСВ.
„Галчев инженеринг груп“ АД е строително дружество, в което освен двамата съдружници в БД турс участие имат още четирима българи. Най-любопитното е, че сред тях фигурира 56-годишният софиянец Димо Кръстинов. Той и Манфред Дийл имат още една обща фирма - Европринт-България ООД, регистрирана през 1997 година. Освен съдружник на Дийл и Галчев, през 90-те години Кръстинов е бил колега на главния секретар на МВР Бойко Борисов и на Румен Николов-Пашата, един от босовете на СИК. През 1995 г. Кръстинов, Борисов и Николов стават членове на съвета на директорите на акционерно дружество Интербулпред АД, показва архивът на Държавен вестник. Според наличната информация в компютърната база данни Делфи, фирмата се води за действаща и до момента. Въпреки че свързани с нея съобщиха, че тя е престанала да съществува още през 1997 година.Архивът на Държавен вестник сочи още, че Кръстинов е съдружник или съакционер в още над десет фирми. В повечето от тях участват бившият депутат от ДПС Максим Димов и бившият посланик на България в Турция Виктор Вълков.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Валентин Парапунов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар