сряда, 17 ноември 2021 г.

ВЕСЕЛИН ДАНГОВ - ВЕСКО БРАДАТА

Ресторантьорът Веселин Денков – Весо Брадата,сочен като дясна ръка на Васил Божков – Черепа във финансираните на протестите, получава свобода срещу 500 000 лева гаранция, научи Breaking.bg. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд.

Веселин Денков, управител на заведенията „Воденицата“ и „Лебеда“, съпруг на манекенката Ивайла Бакалова е задържан на влизане в България на ГКПП-Калотина на 1 септември м.г. Прибира се заедно с Бакалова от Франция. Обвинен е в участие в престъпна група за лихварство, рекет и заплахи заедно с небеизвестния Ивайло Георгиев-Пифа, люлинския лихвар и още трима души.

По време на мерките за неотклонение на групата в съда за изнесени показания на тайни свидетели според които Ивайло Георгиев – Пифа и сина му Александър, Малкия Пиф, работили с пари на Брадата в техните заложни къщи в „Люлин“. Според тях Денков имал голямо влияние и уверявал приближените си, че ако някой от тях бъде задържан, ще го измъкне на следващия ден.

Особено интересни са показанията на таен свидетел №565. Той разказва пред разследващите, че след като главният прокурор Иван Гешев започнал разследване срещу Васил Божков Денков бил силно притеснен за лихварската си дейност. „Той активно се включи, заедно с Божков, във финансирането на протестите от лятото на 2020 година“, твърди свидетелят.

№565 добавя, че Брадата дори ходил на срещи с ромски лидери в столичен ресторант, като преговарял с тях да изкарат на улицата ултраси в подкрепа на протестите.

Денков бил посредникът между Васил Божков и хората на улицата, твърди свидетелят.

На 3 юни 2021 година Апелативният специализиран наказателен съд-АснС на закрито заседание взима решение да измени мярката на Веселин Денков от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с поставена електронна гривна за следене. Мотивът-Брадата е с чисто съдебно минало.

С решение на АсНС сега на Денков му е променена мярката за неотклонение от „домашен арест“ на парична гаранция от 500 000 лева.

През май 2020 година прокуратурата и МВР разкриват и залавят цялата банда, организирала и осъществила убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. В ареста са наемният убиец Петър Костов-Стъкларя, организаторът на разстрела подполковникът от НСО Борис Иванов и помагачът Веселин Пиров, който следил жертвата. Поръчителят Иво Масларов избяга в чужбина и се издирва чрез Интерпол. Делото се разследва от Военноокръжна прокуратура. Денков също е разследван по това дело.

В Специализирания съд е внесен обвинителен акт срещу Брадата и доведения син на Емилия Масларова, Иво Масларов за изнудване на Марангозова. От обвинителният акт на Специализираната прокуратура става ясно, че Брадата и доведеният син на Масларова за две години между 2009-2011 година буквално са „обезкостили“ Марангозова като с изнудване, заплахи и дори физическо малтретиране и са успели да вземат от нея 868 782 лева. Месец след като Веселин Денков подаде сигнал, че основен свидетел по делото за убийството на Станка Марангозова го рекетира, Военно-окръжната прокуратура в София го обвини като поръчител на убийството.

Жената, с която той живее - Ивайла Бакалова „Мис България 2001” върти 11 фирми - бившата топ моделка се е превърнала в крупна бизнесдама и през ръцете й минават милиони левове. Красавицата от Варна основава първата си фирма още през 2007 г. с капитал от 5000 лева и съдружничка Ина Димитрова. Тя е за недвижими имоти. На следващата година бившата половинка на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка е основала нова фирма, отново за недвижими имоти. Бизнесът й не потръгна особено и заради началото на световната икономическа криза Ивайла реши да замине за Дубай, където отново консултираше клиенти, желаещи да влагат парите си в недвижима собственост, пише "Уикенд".

Някъде тогава започва връзката й с ресторантьора Веселин Денков - Веско Брадата. Ивайла живееше в продължение на няколко години именно в жилището на Брадата в Дубай. Там родната миска също твърдеше, че се издържа от брокерство, но колежки на красавицата се съмняват въобще да е работила в емирството.

Парите за първите фирми на смуглата красавица са дошли от Румен Вълка, а подкрепата за най-актуалните й бизнес проекти дошла от Брадата, който държи едни от най-известните ресторанти в столицата дори заряза съпругата си Виктория заради дългокраката красавица. Двамата бяха щастлива двойка, докато преди по-малко от месец не арестуваха Брадата на „Калотина", когато влюбените гълъбчета се връщаха от поредното си пътешествие по света. Сега всички продължаватда се питат дали Ивайла не пере пари през фирмите си? Защото голяма част от съдружниците на Ивайла са чужденци, които са жители на Литва, Малта, Сейнт Винсент и Гренадини. Според източници на „Уикенд”, Бакалова е само формален собственик на компаниите, а всъщност те са управлявани от Весо Брадата.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Симеон Караколев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар