петък, 26 ноември 2021 г.

ПЕТЬО БЛЪСКОВ

Петьо Блъсков завършва „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Журналистическата си кариера започва през 1974 г. във вестник „Отечествен фронт“ като репортер, а впоследствие е завеждащ отдел „Култура“ и заместник главен редактор. През 1990 година заедно със свои колеги, между които Радостина Константинова, Владимир Райчев, Емил Петков, Драгомир Василев и Валери Найденов, слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците „168 часа“ и „24 часа“. Седем години по-късно продава „Пресгрупа 168 часа“.

През 1998 година създава „Пресгрупа Монитор“, тогава излиза и първият брой на вестник „Монитор“. Освен създател Петьо Блъсков е и негов главен редактор до 2007 година. През 2002 г. заедно със сина си Петьо Петьов Блъсков създава вестник „Виж“, който през януари 2005 г. се трансформира във вестник „Телеграф“. През 2007 г. продава Пресгрупа „Монитор“.

Между 2008 и 2015 година създава и издава безплатния всекидневник „Новините днес“, както и вестниците „Република“ и „Репортер“. От 2015 година до момента е собственик на вестник „Труд“ и негов главен редактор.

През 2012 Блъсков е сред учредителите на Българския медиен съюз. През 2019 инициира издаването на поредицата „Вечните книги на България“. Петьо Блъсков - „ Синът ми е собственик на "Труд", но сделката е в процедура, няма юридически край още, необходими са формалности . Едната формалност е разрешение от КЗК, тъй като синът ми е собственик и на друго дружество, което издава вестник "Репортер". На въпрос за каква сума е купил „Труд” Блъсков отвърна, че марката „Труд” е много ценна и струва милиарди.

„Да не бъркаме журналистиката с търговията - това са търговски сделки“ . Блъсков уточни, че парите са и от банков кредит, но не пожела да уточни коя е банката, която го е отпуснала, защото това не било важно.

„Това си е мой бизнес въпрос. Откъде накъде ще ви отговарям за колко съм продал, за колко съм купил“ - попита Блъсков в студиото на bTV. „Аз преди продавах, сега дойде време да купувам. Продадох "Монитор" за много пари на Ирена Кръстева, но защо трябва да отговарям за колко. Този въпрос е важен за данъчните. Иначе си е мой бизнес “.

В следващата история има от всички мотиви на прехода - замени на имоти, строителство, сблъсък между частната собственост и обществения интерес. През октомври 2017 година общински имот до детска градина „Радост“ в Дианабад е заменен с решение на Столичния общински съвет посредством дарение с друг имот с местонахождение в квартал Изток със собственик Петьо Блъсков, журналист и издател.

Наричат се заменки, но най-вероятно става въпрос за прикрита сделка, смятат Йордан Тодоров и арх. Захари Димитров, жители на Дианабад, които изразиха своята позиция пред "Хоризонт". Според тях под формата на дарения се извършва замяна на два имота.

"Общината дарява на г-н Блъсков, г-н Блъсков и той дарява на общината, в същото време дарява сума пари", каза Йордан Тодоров.

Според арх. Димитров, ако върху общинската собственост строителството се развихри, кварталът ще се презастрои: "През последните години много постройки, които бяха стари производствени сгради, бяха съборени и на тяхно място се появиха жилищни сгради. Това, което нас ни притeсни е, че имотите, които са частна собственост могат да се застрояват, но общинската собственост - частна или публична общинска собственост би трябвало да бъдат запазени и да не се допуска строителство върху тях."

Според Петьо Блъсков всичко е законно, процедурите са спазени и той няма от какво да се притеснява.

Недоволни жители на столичния кв. "Дианабад" протестират заради предстоящ строеж до детска градина в района. Исканията им са процедурата за определяне на терена за строителство да се ревизира и имотът да бъде използван за разширение на детската градина.

Близо 7.5 млн. лв. Това е положителният финансов резултат от фалита на КТБ за номиналния главен редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков, по-известен и като автора на разследвания Калоян Стоев.

Точно толкова е сумата по общо 6 кредита, отпуснати от Корпоративна търговска банка и контролирани от банката дружества към Блъсков и син.

Петьо Блъсков има един директен заем като физическо лице и два към кредитирани от КТБ фирми. Компания, еднолична собственост на сина му Петьо Блъсков младши, е кредитирана също от КТБ, а две фирми, контролирани от Блъскови – „Таргет Медия” ЕООД и „Делта нюз” ЕООД също са получили заем от фирми, свързани с КТБ.

В сделките по принцип няма нещо укорително, още по-малко незаконно, ако не бяха някой „дребни“ детайли.

Взимам, но не връщам

Вестникът на Блъсков „Труд“ не спира детайлно да обяснява на читателите си как мажоритарният акционер и председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е ползвал КТБ за банкомат, но пък пропусна да съобщи, че Блъсков и фамилията му са били на опашка пред същия банкомат. Нещо повече, Блъсков и семейство са били в максимална степен заинтересовани от фалита на КТБ. Защо ли? Просто е – защото не са връщали, а и не са върнали заемите си. Но пък квесторите на КТБ са били достатъчно благосклонни към тях, за да приемат сключени цесии и да вдигнат обезпеченията им.

Министерският съвет реши да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Петьо Христов Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика. Предложението е на Министерството на културата, съобщиха от МС.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Милен Дамянов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар