четвъртък, 25 ноември 2021 г.

ПЕТЪР КЪНЕВ

"Какво значи 100% машинно гласуване?... Ако машината се повреди? Тогава ще се гласува на хартия. В първия момент и аз се обърках, но веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, където на практика те ще трябва да отпечатат цялото количество хартия и хартиени бюлетини. Защото те няма да знаят в коя секция ще се счупи или повреди машината" - без да споменава имена, премиерът в оставка Бойко Борисов имаше предвид Петър Кънев - мажоритарен собственик на една от най-големите печатници в България, "Демакс" АД.

Кънев е дългогодишен депутат от БСП, председател на Комисията по икономически въпроси в 43 и 44 Народно събрание и член на КРИБ. Той не е член на БСП, а е част от т.нар. "гражданска квота" на парламентарната група за четвърти пореден мандат. Като народен представител той е декларирал участието си в няколко търговски дружества в регистъра по закона за конфликт на интереси (за последно през 2017 г., когато е посочил 95% собственост в печатницата).

От 2014 г. в Изборния кодекс е записано изрично изискване хартиените бюлетини за изборите да се поръчват на Печатницата на БНБ - дружество, собственост на Българската народна банка, което се занимава с изработването на ценни книжа, бандероли, банкноти, лични документи и др. Текстът беше въведен една година след скандала "Костинброд", когато прокуратурата блокира печатницата "Мултипринт" (изпълнител на обществената поръчка за изработване бюлетините за парламентарните избори през 2013 г.) в деня за размисъл и започна разследване заради предполагаемо съхранение на "незаконни" бюлетини.

Изборният кодекс не позволява частен монопол по тази дейност, но остави една вратичка - позволи на Печатницата на БНБ да ползва услугите на специализирани подизпълнители "при необходимост". Дружеството се възползва от тази възможност при почти всички избори от 2015 г. насам - вкл. при последния вот за 45 Народно събрание. На 2 март 2021 г. ЦИК изпраща покана до Печатницата, която уточнява в офертата си, че ще работи с две партньорски дружества.

"Демакс Ди Пи Ай" АД (собственост на Петър Кънев и Марин Несторов) отговаря за предпечата по поръчката, а печатницата "Демакс" АД трябва да произведе необходимите хартиени бюлетини за 16 от 31 избирателни райони в България.

По действащите условия броят на отпечатаните бюлетини за парламентарните избори трябва да е равен на броя избиратели в съответните МИР-ове, увеличен с 10% (с промените от 1 май 2021 г. отпадат резервните количества в секциите, в които се гласува с машини).

"Демакс" е избран за подизпълнител при печатането на бюлетините в районите Благоевградски, Варненски, Великотърновски, Габровски, Добрички, Кюстендилски, Пазарджишки, Пернишки, Пловдив-град, Пловдив-област, Разградски, Русенски, Силистренски, Старозагорски, Търговищки, Шуменски. Общият брой на имащите право да гласуват граждани в тях е 3 327 256 души по данни на ЦИК към 4 април. Увеличени с десет процента, броят на поръчаните бюлетини в "Демакс" е малко под 3,66 милиона - почти половината от цялата прогнозна сума на необходимите бюлетини за провеждането на парламентарните избори през 2021 г.

Печатницата на БНБ отговаря за останалите МИР-ове на България и за допълнителните бройки, нужни за изборните секциите в чужбина. Самата ЦИК поставя условие на Печатницата на БНБ да представи подход за реализация, като се отчете "големия брой на бюлетините, изключително краткия срок за отпечатване на бюлетините и необходимостта от верифициране на съдържащата се в тях информация".

Поръчката наистина е обявена само един месец преди провеждането на вота - тогава е изтекъл крайният срок за определянето на номерата на партиите, както и за регистриране на кандидатските листи. Условията по Изборния кодекс не поставят ограничение за процентното участие на подизпълнители в разпределението на общата сума по обществената поръчка за бюлетините.

От публичните документи в регистъра ЦАИС се вижда, че двете частни дружества са отговаряли за 52,7% от възложената поръчка. Цялата изплатена сума на "Печатница на БНБ" е в размер на 1 300 112 лв.

"Демакс Ди Пи Ай" се е договорило да изпълни своите задължения срещу възнаграждение от 90 420 лв. без ДДС, а "Демакс" е предложила цена за производство и доставка на 1 бр. действителна бюлетина от 0,166 лв. (приблизително 607 000 лв. за цялото необходимо количество за съответните райони).

Изключението "По необходимост" от Изборния кодекс е позволило разполовяване на поръчката между две страни, докато законът предполага тя да се възлага само на едно дружество.

Формално - няма основания за съмнения в конфликт на интереси. Печатницата на БНБ обаче не е обявявала отделна обществена поръчка за избор на подизпълнител. Ако го беше направила, процедурата щеше да стане толкова бавна, че би създала риск изборите да минат без бюлетини. "Демакс" е избрана и за изпълнител на друга обществена поръчка по повод вота на 4 април - за изработка и доставка на изборни книжа и материали за произвеждане на изборите за народни представители. Платената сума по договора е 104 439,30 лв. без ДДС, а възложителят не е ЦИК, а администрацията на Министерски съвет на финала на мандата на кабинета "Борисов 3". Печатницата на БНБ не работи за първи път с подизпълнители по поръчки за бюлетините. Най-голямо преразпределение на дейности се налага по време на местните избори заради големия брой и различните типове на бюлетини по общините. Двете дружества на депутата от БСП са участвали като подизпълнители на Печатницата на БНБ и при изготвянето на хартиените бюлетини за местни избори 2015 г. (с общо 32%), на президентските избори през 2016 (с общо 10%), на парламентарните избори от 2017 г. (с общо 35%) и на местните избори от 2019 г. (отново около 35%).

През 2021 г. обаче за първи път "Демакс" поема толкова голям дял от поръчката за бюлетините - над 50%. Бойко Борисов изказва съмнения за конфликт на интереси при печатането им за следващия вот, но подготовката за изборите на 4 април беше извършена от администрацията на собственото му правителство и от ЦИК, избрана в предходния мандат на парламента. Завоалираната му атака прави още по-особено впечатление, като се има предвид почти пълна доминация на дружествата на депутата от БСП в серия от нови обществени поръчки на институции или дружества, контролирани от ГЕРБ.

На 9 април 2021 г. "Демакс Ди Пи Ай" е избран за изпълнител по поръчка на "Спортния тотализатор" за отпечатване и доставка на талони за моментни лотарийни игри, като прогнозната сума по договора е в размер на 11 000 000 лв. без ДДС. Други кандидати по процедурата няма. Същата компания е избрана за печатница на беловите и листовете за отговори, нужни за провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване през 2020/2021 г. по поръчка на МОН (обща стойност: 430 000 лв. без ДДС). В края на април 2021 г. Центърът за градска мобилност на Столична община избира "Демакс" като единствен кандидат по изпълнение на поръчка за отпечатване на талони за паркиране в Синя и Зелена зона (480 000 лв. без ДДС), а няколко седмици по-рано "Метрополитен" ЕАД избира печатницата (отново без конкуренция) за производството на билети за еднократно пътуване (305 000 лв. без ДДС). Още една голяма обществена поръчка за "Демакс" е на стойност близо 5,9 млн. лв. и възложена през 2020 г. от ИА "Автомобилна администрация" за отпечатването на документи за годишните технически прегледи. Малко по-късно беше въведено изискването за поставяне на нови маркировъчни стикери за екологична група на МПС.

Според информация на в. "Труд" от агенцията, годишният им тираж ще е 1 500 000 броя, единичната цена - 6,80 лв. без ДДС (почти двойно увеличение спрямо досегашните холограмни лепенки за ГТП), а изпълнител - отново "Демакс" чрез вече сключения си договор от миналата година.

От 2013 г. насам компанията работи заедно с Печатницата на БНБ за производството на годишните винетни стикери по поръчка на АПИ. Последният им договор беше сключен през октомври 2017 г. - година и половина преди да влезе в сила системата за електронните винетки, която направи лепенките ненужни. Максималната сума по договора, разчетен с краен срок до края на 2022 г., беше 35 млн. лв.

На изборите на 11 юли ЦИК отново ще бъде принудена да поръчва хартиени бюлетини дори за секциите с машини за гласуване. Печатницата на БНБ отново ще бъде поканена да изпълни задачата и "при необходимост" да работи с партньори.

Единственият въпрос, който остава, е не дали ще има подизпълнители, а какъв ще е делът на частните компании. Въпросът, повдигнат от Борисов сякаш "между другото", има основание. И все пак гласното му недоволство е в пълен контраст с благосклонното отношение на бюджетните изпълнители под контрола на ГЕРБ спрямо фирмата на опозиционния депутат.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Петьо Блъсков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар