неделя, 21 ноември 2021 г.

ИВАН АЛЕКСИЕВ , БОГОМИЛ ГЬОРЕВ , РОСЕН РУСИМОВ - КОТАРАЦИТЕ

Богомил Гьорев

В основата на „Котараците“ са бизнесмените Иван Алексиев, Богомил Гьорев, Росен Русимов. Свързващото звено е Людмил Стойков, бивш подсъдим по дело за източване на милиони от европейски програми, оправдан безпрекословно по дело, за което германските му съучастници получават тежки ефективни присъди.

Богомил Гьорев и Иван Алексиев са сред учредителите на съюза „За Перник“, който издига кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат. Сред управляващите сдружението пък са вече споменатият Людмил Стойков и Феодор Феодоров.

Гьорев и Алексиев са не само партньори по карти на бившия премиер. Те разпускат с прословутите карета за белот след като са усвоили с помощта на фирмите си – всички с „Ибера“ в името – поръчки за строителство на паркинги покрай метрото, подизпълнители са на единствената фирма, която строи магистрали – „Трейс холдинг“. Техен съдружники и изпълнителен директор във фирмите им е близък роднина на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, която често е пътувала в делегации с президента Георги Първанов, с когото е близка по пернишка линия. Гьорев и Алексиев поемат и фирмите на Людмил Стойков, когато той става клиент на прокуратурата. Всичко това е решено на партия белот със запаления картоиграч Бойко Борисов.

Една от версиите за това кой е включил Бойко Борисов в Кръга „Котараците” гласи, че заслугата е на Чавдар Чернев – бивш директор на СГУ на МВР. Другата версия е за намеса на литовския бизнесмен Юрий Янушкевич, който е съдружник със съпруга на Искра Фидосова и чиято фирма беше избрана без конкурс да смени дограмата в Народното събрание. Тогава Фидосова отрече всякакъв конфликт на интереси. Янушкевич е свързан с Котараците чрез инвестиционния фонд си “Пайонир Девелопмънт”. Той е инвеститор в по-голяма част от мащабните проекти на „Котараците” по морето. Литовецът осигурява парите, а „Котараците” строят. По такава схема е вдигнат грандиозният комплекс “Емералд Ресорт” в Равда, където са инвестирани над 50 милиона евро.

Връзките на „Котараците” с управлението на Борисов са естествено продължение на връзките им с президента Първанов.

Една фирмите на котараците - “Ибера инвест” АД, има договор като подизпълнител на “Трейс Груп Холдинг” за бул. “Цариградско шосе” в столицата. Участвала и в строителни работи около езерото “Ариана”, за което бившият премиер Станишев намекна, че е свързано с Борисов. По информация на "Всеки ден", докато беше кмет, той е оженил Иван Гьорев в кабинета си. От “Московска” 33 обаче напомниха, че в качеството си на кмет Генерала е оженил много двойки. По неофициална информация били минимум 30-40 двойки, съобщава в. "Труд". Богомил Гьорев е син на бивш полицай, а сестра му Албена Терзийска е прокурорка и е съпруга на главния дознател в Областната дирекция на МВР в Перник Григор Терзийски.

Иван Алексиев - Котарака

Иван Алексиев и Богомил Гьорев се занимават с мащабно строителство в София и на морето. “Котараците” били свързани и с депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова.

Изпълнителният директор на една от фирмите им - “Ибера инвест” АД, Юри Соколов е брат на съпруга й Евгени. Асенов и Гьорев са съдружници заедно с Росен Русимов в 7 фирми, показва проверка в ДАКСИ. Това са “Ибера” - Ц, “Ибера Инвест”, “Ибера Строй”, “Ибера Консулт”, “Ибера Девелъпмънт”, “Ибера Пропъртис”, “Ибера Проект” и “Ибера Секюрити”. Всички се занимават със строителство. Седмата - “Диомекс”, е за търговия.

Престъпната шайка около Бойко Борисов се изнесе отново зад граница пред страх от арести. Източник на Narod.bg вътре от ГЕРБ докладва, че лично Бойко Борисов е заповядал на целия мафиотски кръг „Котараците” да се изнесе в Дубай до изборите, за им спести евентуални белезници покрай акциите на МВР шефа Бойко Рашков за купуване на гласове.

Друг мотив Буци да прикрие касичките си зад граница са разследванията, които вървят по серия обществени поръчки, които от години пълнят с евро по 500 чекмеджетата на Борисов и придворните му олигарси. Така под пара самолета за Обединените арабски емирства хванали „котараците” Иван Алексиев, Богомил Гьорев, Росен Русимов и любимецът на Тиквата Александър Сталийски.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Явор Златанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар