сряда, 30 септември 2015 г.

ДИМИТЪР ПАЧЕДЖИЕВ



 

Олигарсите: Димитър Пачеджиев – олигархът на Милен Цветков

  27.11.2008   
много слаба слаба добра много добра страхотна
На бизнесмените, които се мотаят около Биг Брадър не им върви. Веселин Данев, който незнайно защо се появи в предпоследното му “ВИП” издание беше задържан от властите. Сега пък близкият приятел на новия водещ на предаването Милен Цветков – месарят Димитър Пачеджиев, е арестуван по обвинение за заливане на бизнесдамата Петя Минкова – Стаевска с киселина – един зловещ акт.
И двата пъти, когато Милен Цветков напускаше телевизията – първо държавната през 90-те, после Нова преди няколко години, Димитър го взема на работа при себе си. Навремето като месар в цеха си в Лозен, не толкова отдавна - като асистент в строителния си бизнес.
Името на Пачеджиев нашумява и по прословутата програма САПАРД, която ЕС окончателно ни спря. Според в. Стандарт “фирмата на арестувания месар - ЕТ "Коко-Димитър Пачеджиев", е сред 29-те фирми, разследвани за фалшиви оферти по САПАРД. Тя е била посочена в доклада на одиторската компания "Грант Торнтън". Агентите от ДАНС обаче не успели да открият нередности и затова не е сред ударените при спецакцията на прокуратурата миналата сряда. ЕТ "Коко-Димитър Пачеджиев" печели проект по САПАРД за сумата от 2 360 448 лв. В два документа обаче са посочени различни консултанти по сделката. В документа на прокуратурата това е фирмата ЕТ "Никона-Мирослав Конецовски", а в друг - Леблон ООД. В неразборията Пачеджиев въобще отказва да се занимава с доставка на оборудване за месарницата си и въобще не подава заявление за плащане на парите”.
Според в. Шоу той е наследник на великия футболен треньор Георги Пачеджиев – Чугуна, превърнал несравнимия Гунди в суперзвезда и класирал за първи път България на Световно първенство.
Той почива преди 3 г. на 89-годишна възраст. Справка в сайта на “Левски” сочи: Георги Пачеджиев, роден на 1 март 1916 година, е едно от най-известните имена в българския футболен в периода преди и след Втората световна война. Започва да играе през 1935 година в Спортклуб (София), през 1937 година преминава в АС-23 (София), с който през 1941 година печели Царската купа на България, а през 1947 година преминава в Левски (София). Три пъти е шампион на България като футболист на Спортклуб и Левски. Завършва кариерата си след тежка контузия през 1950-та година като играч на Строител (София - сегашен Славия).
Дребничкият (160 см) нападател се откроява с изключителна енергия и физически качества, заради които е наречен от запалянковците Чугуна. Негова запазена марка са и майсторските финтове, както и безпогрешното изпълнение на дузпи "по 12 начина", както се шегуват любителите на най-популярната игра.
Георги Пачеджиев дебютира в българския национален отбор на 20.10. 1935 година срещу Германия (2:4). На 7 ноември 1937 година България печели първата си точка в квалификации за световно първенство по футбол - завършва наравно със световния вицешампион Чехословакия на наш терен - 1:1, а автор на гола за България е Георги Пачеджиев.
Георги Пачеджиев има 9 мача в българския национален отбор по футбол. След приключване на футболната си кариера Георги Пачеджиев става треньор. Най-големият му успех на това поприще е, че заедно с Кръстьо Чакъров извеждат България за първи път на финали на световно първенство по футбол - през 1962 година в Чили. Георги Пачеджиев е бил старши треньор на българския национален отбор по футбол в 21 мача, а в 4 мача е ръководил "Б" отбора на България. Като треньор на "Левски" печели три пъти купата на Съветската армия. В продължение на 18 години работи като треньор в Кипър, където извежда местния Омония до шампионската титла на страната.
Георги Пачеджиев - Чугуна, предава своя богат футболен опит и като хоноруван преподавател във ВИФ.
 
http://19min.bg/news/4/4814.html
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за един сблъсък между Мирчо Циганина и Валентин Златев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар