петък, 25 септември 2015 г.

КРАСИМИР ДАЧЕВ


Олигарсите: Красимир Дачев, който ще лети в Космоса

  26.11.2008   
много слаба слаба добра много добра страхотна
Всеки олигарх има запазена марка. За Красимир Дачев това е летенето в Космоса. Няма грешка – години наред той разправя, че ще полети. Неговата космическа одисея е стара. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 г. е главен юрист-консулт в "Национален комитет за използване на космическото пространство". Член е на Международната академия за космическо право – Франция. Член е на Националното географско дружество – САЩ.
Тези дни обаче посоката за него е по-скоро към приземяване, след като попадна в устата на гръмогласния депутат Яне Янев. Бизнесменът, който напоследък предпочита да се придвижва с Ролс-Ройс – една от колите му, които по негова собствена преценка са между 30 и 40, е председател на Съвета на директорите на Свилоза АД и мажоритарен собственик на близо 80% от капитала на свищовското дружество, което се занимава с производство на целулоза. През миналата година предприятието инсталира нова производствена мощност, като инвестицията надхвърля 55 млн. евро. През месец април тази година прехвърли акциите си от офшорната компания A.R.U.S. Ltd. в българската А.Р.У.С. АД, с което предизвика реакция от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя поиска предсрочно погасяване на взетия кредит от 28 млн. евро, заради опасения, че с това прехвърляне се застрашава обезпечението по заема.
“През последните две години бях поверил управлението на компанията на външни лица. Възникнаха вътрешни и акционерни проблеми, които също имаха негативно отражение върху Свилоза. Отражението на кризата върху Свилоза не се усеща със същата сила, която можем да видим в други сектори. На Общото събрание аз внесох оставката на целия Управителен съвет. За да бъде гласуването максимално обективно, гласувах само с 30% от акциите си. Останалите гласове бяха на миноритарни акционери. Минахме през много трудности, но инвестициите, които направихме, започват да дават резултат, макар и със закъснение от близо една година”, казва той пред darikfinance.
Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. През 1974 година завършва висшето си юридическо образование в СУ "Св. Климент Охридски" – София. По-късно специализира "Американско право и правни институции" в Залцбург, Австрия. Свободно владее английски, италиански и руски език. Професионалната му кариера стартира през 1977 година. Тогава той създава Група „Технология на металите "А. Балевски". Сега контролира няколко предприятия в този бранш: "Вапцаров" –  Плевен; “Алуком" – Плевен; "Метаком" – Плевен; "Центромет" – Враца; "Осъм" –  Ловеч.
Както каза в интервю за списание EASY олигархът, той купува къщи навсякъде, където има заводи. Плюс София. Той живее в прекрасна къща на политбюровската улица “Секвоя”. Той отдавна е част от софийската бохема, където е приет като двойка с оперната прима Христина Ангелакова. Сватбата им е едн от най-нетипичните в елита: женят се на танкер в пристанището в Генуа. Десет години след това се развеждат, след като са поживели като истински европейци – появяват се от Сан Ремо до казиното на Монте Карло.
В периода след Ангелакова: 1990-1997 г. Красимир Дачев е шеф "Корпоративни финанси" в "Международна банка за търговия и развитие" и консултант на: "Нестле" – Швейцария, "Американ Експрес" – САЩ, "Америкън Игъл Корпорейшън" – САЩ, "СРС" – САЩ. От ноември 2004 г. е зам.-председател на Българската търговско промишлена палата.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Митко Димитров.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар