събота, 26 септември 2015 г.

НИКОЛАЙ ГИГОВ

Николай Гигов вземал по над 100 млн. лева комисиони!Бизнесменът има къщи в Бояна и в Париж.

  
Олигархът с любимата си дъщеря Ели.
На 16 септември Николай (по паспорт Николайчо) Гигов - оръжеен търговец №1 в държавата, президент на ФК “Локомотив”-София, а напоследък и фактор в боклукчийския бизнес, навърши 48 години. Той е смятан за един от българските олигарси, състоянието му по различни източници се оценява между 55 и 75 млн. лв.
Къщата му в Бояна е суперлуксозна, в нея има доста ценни колекции от картини. Бизнесменът има и френски паспорт, а също и апартамент, и къща за 10 млн. долара в Париж. Там е и вторият му офис, така че времето му преминава поравно в България и Франция по собствените му признания. Бизнесът му често го праща и в Африка – там са най-големите потребители на пушкала. "Ако трябва да кажа кои са любимите ми места в света, със сигурност ще сложа на първо място Африка. Там има някаква девственост, екзотика, човек се чувства различен”, признава Гигов в едно от редките си интервюта, в които не говори за футбол. Николай Гигов не обича да е в светлината на прожекторите.
Пред българските медии се проявява главно на футболни теми. Явно обаче си поръчва рекламни публикации в US-издания. През 2002 г. в рекламната притурка за България на вестник “Вашингтон таймс” наред с интервютата на президента Георги Първанов и посланика ни в САЩ, статиите за НДСВ, Симеон и Доган присъстваха кратки очерци “за модерния български бизнеселит”. На почти половин страница бе представен Николай Гигoв - 39-годишен “бизнесмен и неформален съветник.
Емоциите на Гигов избиват публично само по време на мач, особено когато отборът му губи.
Тогава си позволява да “благославя” съдиите.

За едни такива словесни фойерверки миналата година го глобиха. Дисциплинарната комисия на БФС го наказа с 5000 лв. за обида на длъжностно лице – нарекъл главния съдия на мача "тъпанар".

За оръжейния му бизнес, по обясними причини, се чуват само слухове. Единственият признак за него е страховитата картечница, поставена в кабинета му в луксозния офис на фирмата му "Делта Г" на ул. "Бенковски" 28 в София. Той бе един от първите частници, които получиха лиценз от държавата за търговия с оръжие. След това му го вземаха и връщаха и това винаги бе съпроводено с обилна доза слухове.

В прословутия доклад на ген. Атанас Атанасов от 2000 г., в резултат на който Иван Костов изгони половината си министри, е описано как чрез натиск на тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев е бил върнат лицензът на "Делта-Г", отнет през 1998 г. за съмнителни сделки по време на югоембаргото. "Отказах да направя предложение, не намирах основанието да им бъде върнат лиценза - казва днес бившият директор на НСС ген. Атанасов.- Моите хора твърдяха, че фактите са такива и няма основание за връщане на лиценза. Министърът на вътрешните работи Богомил Бонев беше на друго мнение. Интересното е, че Гигов не направи нито една сделка, след като му върнахме лиценза."

Футболът е най-голямото хоби на Гигов. Навремето той е ритал в "Славия". Твърди, че сега дава милиони в “Локомотив”.

Според него в живота е успял случайно."Никога не съм си мислил, че ще имам проспериращ бизнес... Семейството ми нямаше големи финансови възможности, никога не съм имал гръб и се боря с живота сам", казва в едно интервю.

Гигов се води женен, но за жена му никой нищо не знае. За сметка на това често е забелязван в компанията на красиви дами.

Най-често папараците го бройкат със суперзвездата на поп-фолка Глория и бившата депутатка Юлияна Дончева.

И с двете му приписват нежни връзки, клюката говори, че често ги противопоставял една на друга.
Според други публикации пък Гигов се ядосвал, че фолк певицата непрекъснато разказвала за някакви отношения между двамата, които можели да развалят семейството му.
Напоследък клюкарите му приписаха и фолк звездата Андреа. Говореше се дори, че й купил джип „Порше Кайен“, чиято цена е 6-цифрена.
Най-големите скандали около Гигов обаче са, разбира се, в бизнеса. Последните са свързани с най-новата му дейност – боклука.
В края на м.г. интересите му се сблъскаха с тези на Васил Божков – апетитната хапка бе пловдивската смет. Васил Божков поискал „Еко Глобал” да чисти Пловдив, след като придобил 92% от акциите на фирмата. Това съобщи кметът Славчо Атанасов и се оплака, че ситуацията е много заплетена, тъй като в момента „Чистота” има действащ 3-годишен договор за почистването на града, а контролираната от Николай Гигов фирма-подизпълнител „КМД” – договор с общинската фирма за същия период. Който и да чисти, другият ще ни осъди, жалваше се кметът.
Пак миналата година
един от най-известните югомафиоти и наркобосове Сретен Йосич натопи Гигов, че го покровителствал.
Той изтърси пред Окръжният съд в Белград: "В България се е чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб "Локомотив". По думите му Гигов бил легален търговец на оръжие и с него го свързвал бизнес. "Малко чудно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството", казал той.

Николай Гигов отвърна: "Йосич никога не се е занимавал с оръжие, бил е и под друго име в страната. Още повече моят износ винаги е бил за натовски държави в по-голямата си част и не съм търгувал на Балканите. Тези изказвания не ме притесняват. Познавам този човек от началото на 90-те години покрай трансфери на сръбски играчи. Тогава дойде Горан Василевич, който беше капитан на шампионския тим на Цървена звезда", каза още Гигов.

Името на Гигов беше намесено в скандала около Румен Овчаров и Ангел Александров. Той бе свързван с обвиненията на директора на "Булгартабак" Христо Лачев, който обяви, че шефът на следствието му е поискал по 150 хил. лв. месечно. “И Овчаров, и Александров са ми приятели от 20 и 30 години, но нямам интереси в "Булгартабак", казва тогава Гигов. Прокуратурата го разпитва по този повод дали е уреждал срещи между Ангел Александров и Румен Овчаров и дали е предавал заплахи.

Разпитът премина при огромен медиен интерес. Слизайки по стълбите, заобиколен от репортери, фоторепортери и оператори, Николай Гигов се обърна към снимащите го с думите: "Или ще спрете, или ще пострадате".
Преди това

Гигов бе привикван от магистратите заради хеликоптери.

Той бе консултант на френската компания “Юрокоптер” по сключената от бившия военен министър Николай Свинаров сделка за 1 млрд. лв. за доставка на 12 хеликоптера “Кугър” за армията. (Комисионата при такива сделки е 10-15% - б.а.) Твърденията бяха, че обявената от Министерството на отбраната (МО) конкурсна процедура е била манипулирана, за да се предреши успехът на “Юрокоптър”, която спечели срещу водещи компании като американската "Сикорски" и италианската "Аугуста". По време на дебат в парламента през 2004 г. тогавашният опозиционен депутат Румен Овчаров определи сделката за “Кугър” като неизгодна за страната най-вече заради схемата на доставки и плащания, която натоварва с огромно бюджетно бреме следващите правителства. Дясната опозиция тогава причисли сделката на Гигов за хеликоптерите към тези с “висок корупционен риск”.

Търсейки причините за благосклонността на министър Свинаров към Гигов, скандалната журналистка Люба Кулезич тогава описа и други подобни сделки във в. “Седем”:

“Израз на дружбата е скандалната покупка на контрабандни двигатели за МиГ-29 през 2003 за шокиращата сума от 2,2 млн. долара без ДДС. Пряка изгода от Свинаровия параф за парите на министерството има Николай Гигов. Двигателите са внесени контрабандно от Русия още през 1994. Чрез документни машинации за техен официален собственик се представя фирмата “Елметинженеринг” – една от трите български компании, посочени от миналогодишния доклад на ЦРУ като нарушители на оръжейното ембарго срещу Ирак. Собственикът й Ленко Ранков прави опити да пробута двигателите на предишни шефове на МО, но удря на камък. В крайна сметка успява при Свинаров.

Това става едва след като ги преотстъпва на Николай Гигов и на фирмата му “Делта-Г” - уж безвъзмездно. Гигов успява чрез тесните си връзки с прокуратурата да уреди отмяната на заповед на зам.-окръжния прокурор Спас Илиев от 2002. Заповедта гласи двигателите да бъдат конфискувани като незаконно влезли в страната и подарени на ВВС.

Подобни скандални разкрития за оръжейния търговец прави и сайтът на Асоциацията на разследващи журналисти. Там се твърди, че през 1995 г. същият Ленко Ранков - председател на СД на "Елметинженеринг" АД, и Николай Гигов - собственик на фирма "Делта-Г" ЕООД, участват в доставки на оръжие за бивша Югославия, според източници от специалните служби. Според този сайт Николай Гигов бил в много тесни, приятелски контакти с Желко Ражнятович - Аркан. Неговият футболен клуб "Локомотив"-София често гостува на Футболния клуб на Аркан.

В портрет на Гигов, подготвен през 1999 г. от рекламния отдел на "Вашингтон Таймс", той обяснява, че всички доклади как България нарушава оръжейното ембарго са предизвикани от конкуренцията, която иска да попречи на членството на България в НАТО и Европейския съюз. "България не е направила нито една сенчеста оръжейна сделка", твърди той."Медийните публикации, в които се твърди, че сме нарушавали ембаргото… абсолютно не отговарят на истината, те окалват имиджа на моята страна."
Най-голямото медийно нападение срещу Николай Гигов обаче бе в сайта “Опасните.”
Сайтът бе разследван от ДАНС, защото в него била изтичала класифицирана информация. Там имаше публикации и срещу президента Първанов и експремиера Станишев. Агенцията установила по безспорен начин, че зад “Опасните” стои журналистът Огнян Стефанов, оповести преди десетина дни Иван Костов в качеството си на председател на парламентарната комисия, контролираща ДАНС. Стефанов бе пребит по изключително брутален начин с чукове и още не се е възстановил.

Та в сайта “Опасните” се твърдеше, че Николай Гигов е получил 75 млн. евро (150 млн. лв.) комисиона от сделката на кабинета Станишев за френските корвети, които ще бъдат построени за Военноморския ни флот. Това е 15% от общата сума – 500 млн. евро, които България ще заплати на Франция за морските съдове. Договорът бе подписан от премиера Сергей Станишев и президента Никола Саркози в Париж.

Ето как “Опасните” представят началото на бизнеса на олигарха:
Н. Гигов е роден в София. Има диплома за завършено висше образование в Благоевградския университет. В периода 1982-1989 г. е бил футболист. След това изчезва мистериозно в САЩ, откъдето се връща след няколко години, без да е успял да се реализира или да започне някакъв бизнес. Много бързо обаче се ориентира в обстановката у нас и за кратко време се присламчва към тогавашния политически елит. Виждат го често с Димитър Луджев, Димитър Попов и Александър Каракачанов. Негов кум е Андрей Луканов, на който той бил нещо като съветник. През 1993 г. е вкаран като акционер в Частна земеделска и инвестиционна банка (ЧЗИБ). Помагат му пловдивските борци и бандити от Клуб 777, с които е събрат по спортна линия. На следващата година Гигов става собственик ФК „Локомотив” – София по твърде мистериозен начин.

Към момента участва в управлението и има собственост в следните фирми: „Делта-Г” ЕООД, едноличен собственик; „Ер Игъл” – държи 50%; „Кодем” ООД – притежава 54 на сто; „Делта ТВ” АД, член на УС и собственик на 66% от капитала; член на УС на „Българска професионална футболна лига” и др.”
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Кирил Вътев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар