петък, 25 септември 2015 г.

ЦОЛО ВУТОВ

Олигарсите: Цоло Вутов Ловният олигарх и маркшайдерът, който (не) освети София

 
много слаба слаба добра много добра страхотна
През последните няколко дни 19’ непрекъснато пише за светлината в София. Или по-скоро за нейната липса. Първо разузнахме, че тайно и полека осветлението на двумилионния град е било приватизирано от кметството миналата година. Сиреч Бойко Борисов не е виновен, че за разлика от Варна, Бургас и други селища, столицата тъне в мрак. Дори когато са светнати, лампите ни греят едва – едва, добре че са уличните витрини и реклами.
После разбрахме коя е и фирмата, приватизирала осветлението. Оказа се медодобивно предприятие от Етрополе. Ще кажете – че какво е общото между двата бизнеса.
За справка ви предоставихме и информацията, че фирмата Елаците мед е станала собственик не само на лампите, но и на пътното поддържане на София по времето на Софиянски и на Пътища и съоръжения. Общата сума на покупките е близо 40 милиона лева. Доста пари за общински предприятия, които дълги години не са били в най-цветущо положение. Дали е луд, който яде баница, или този, който му я дава?
Кой е човекът, със сигурност се питат всички софиянци?
Най-общо казано Цоло Вутов е един от ловните олигарси, редом с братя Димитрови. Онези, за които няколко пъти писахме покрай качеството им на купувачи по скандалната сделка на Драшков – брат в жк Стрелбище с фалшив подпис на Бойко Борисов. Компаниите, които гостуват в стопанисваните от този тип олигарси ловни стопанства, общо взето са едни и същи – президентът, генерали и тем подобни.
Цоло Вутов завършва Минно-геоложкия университет в София и започва кариерата си като маркшайдер в МОК „Елаците”. През 1981 г. става заместник-директор на дружеството. От 1982 г. до 1990 г. е научен сътрудник към КНИППИ „Нипроруда” в София, след което през 1990 г. участва в създаването на Геотехмин. До 1999 г. той изпълнява длъжността заместник-управител, а след това е избран за управител на компанията. През 1990 г. Цоло Вутов придобива второ висше квалификационно равнище във Висшата международна школа по маркетинг и мениджмънт към българо-френския център „Марком”. Председател е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия в България. Член е на управителните съвети на:
Българската търговско-промишлена палата, Българската минно-геоложка камара,
Националния борд по туризъм, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Цоло Вутов членува в Международната академия по минерални ресурси и в Академията на минните науки в Русия, както и в Световния минен конгрес.
Освен минните си фирми, е много активен и в пътните дела. Спряган бе за един от кандидатите за пристанището в Лом. В този град, също като в София, държи пътното поддържане, което контролира и в Берковица. Изобщо, СеверозападнаЛА България явно му е слабост. Даже взе банята в Берковица да я прави спа, което сигурно го е квалифицирало за съществуващия предимно в главите на членовете си Национален борд по туризъм – единствената непоканена от правителството организация в новата суперкомисия на бранша.
Интересен факт е, че за Вутов работи бившия шеф на НСО ген.Румен Миланов.
 “Сигурно не без протекции от високо 11 дивечовъдни станции, макар и формално държавни, са подписали договори за съвместна дейност с частни лица. Законът небрежно е допуснал такава възможност. Известни бизнесмени от години се възползват от нея. Договорите са еднотипни. Бизнесмените издържат основни дейности на стопанството, но в замяна контролират лова. Допълнителен бонус е, че могат да ловуват не само в събота и неделя, а в делнични дни. Така било по стандартите на международния лов”, пише в. Класа. И продължава: “За 11 стопанства, възползвали се от законовите вратички, се грижат финансово неколцина видни български бизнесмени и прибират част от приходите от лова. Ловците-парламентаристи знаят имената им наизуст и често ги цитират. Най-свежия пример е „Кормисош“ -стопанството, в което обича да ловува президентът Георги Първанов. Там той застреля вълк, а снимката от това събитие обиколи вестниците. Легендарната дивечовъдна станция е сключила договор за съвместна дейност с адвоката Тодор Батков. Самият Батков е страстен ловец и в това стопанство е уцелил едни от най-сериозните си трофеи - мечка-стръвница и огромен глиган. С договор за съвместна дейност е и дивечодвъдна станция „Витиня“. Тя се стопанисва от Цоло Вутов, собственик на „Геотехмин“ ООД. С по две дивечовъдни станции са и бизнесмените Валентин Златев и Емил Димитров. Златев стопанисва „Паламара“ и „Несебър“. Димитров пък е стъпил в „Ропотамо“ и „Шерба“. „Чекерица“ е на адвоката от Пловдив Тихомир Трендафилов, а „Черни Лом“ - на „Пътни строежи“ ЕООД”.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Галина Тошева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар