неделя, 4 октомври 2015 г.

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Ако на лъжата краката са къси, Лупи по задник щеше да се влачи.Срещу 100 000 лв. заплата Александър Томов свърши едно – затри ЦСКА! Сега иска да го довърши.

 08.07.2013  

 Добрият вълк, Лупи, Сашо Апашо, Ликвидатора... Това са само част от прякорите на един от най-успешните президенти в историята на ЦСКА – Александър Томов. Така поне твърди той. "За 80 мача имам 3 загуби и съм оставил клуба на печалба", гордее се бившият политик, макар че беше изгонен от Армията с канонада от бутилки. Всъщност, ако нещо Лупи направи наистина успешно в ЦСКА, това бе поставеното от него начало на съсипването на клуба. Без неоценимата помощ на бившия вицепремиер, без започнатото от него, днес ЦСКА нямаше да е на командно дишане. Все пак по времето на Томов ЦСКА записа една от най-срамните страници в историята си, когато лицензът на клуба за участие в Шампионската лига бе отнет. А после позорно си тръгна от клуба, като остави милиони дългове, които и до днес се плащат от „Титан”
Бившият вицепремиер от правителството на Димитър Попов влезе с гръм и трясък във футбола в края на 2006 година. Тогава Томов бе назначен за председател на Надзорния съвет на ЦСКА. И започна да се разпорежда с парите на индийския милионер Прамод Митал. А на Армията настъпи времето на лъжите
Започна се с измамата, че идва безумно богат индиец, който ще налее такива милиони, че Реал Мадрид ще изглежда като сиропиталище на фона на ЦСКА. „Милиардите идват!”, крещеше Томов, а заблудените фенове му вярваха. Работата обаче бе много проста – трябваше да се изперат едни пари както в ЦСКА, така и в "Кремиковци". Като цветарка Томов обикаляше от телевизия на телевизия да обяснява какво блестящо бъдеще имал комбинатът. Има, ама на куково лято. Затова го нарязаха за желязо. Изобщо Томов, колкото пъти си е отворил устата, толкова пъти е излъгал. Излъга и че няма да влезе в затвора. А е тръгнал натам. Всъщност трябва вече да е там, след като получи ефективна присъда.
По негово време индиецът Прамод Митал стъпи само веднъж на Армията и повече не се вясна. Но това не попречи на Лупи при всеки удобен момент да насажда мнението, че той много обича клуба и дава всичко за просперитета му. Само че в главите на хората изникваше въпрос: Какъв собственик е онзи, който си зарязва собствеността? Всъщност Томов се държеше като собственик и управляваше, както си иска. В резултат на това затри и ЦСКА само за година и половина на власт.
Томов и оставката така я подаде, както прави всичко останало - без никакво достойнство. С лъжи и увъртания. Дори не пое вината върху себе си, а търсеше оправдания в чужди дворове. Първо видя конспирация от страна на Тодор Батков. После пък обвини шефа на апелативната комисия Николай Георгиев. Томов нито един път не излезе да каже ясно: "Аз съм виновен". Дори в последните си часове на шеф в ЦСКА той бе нагъл. Първо се опита да внуши, че има някакъв заговор срещу ЦСКА. После му се привидя посегателство срещу България
Той беше убеден, че всички българи трябва да си плащат данъците, но ЦСКА - не. И когато някой им искаше парите за данъците, това било посегателство срещу България.
Само за година и половина той успя да профука над 20 милиона лева! А за тези пари ЦСКА спечели само една титла, но загуби всичко - достойнство, уважение и мястото си в Шампионската лига. Въпреки че армейците постоянно трупаха борчове към различни институции, това не трогна Томов. За него най-важното нещо бе да се бие в гърдите, че е донесъл така чаканата 31-а титла. Която и до днес си остава последната във витрината на ЦСКА. Всяко желание на треньора Стойчо Младенов се удовлетворяваше. На Армията се изливаха милиони за футболисти като Неи, Кевин Амунике, Куидо Ланзаат, Хосе Харсес и Никола Вуядинович.
През целия сезон 2007/2008 ЦСКА мачкаше в първенството, като три кръга преди края на първенството си осигури титлата, и то с преднина от 16 точки пред вечния съперник. Празненствата по случай 60-годишнината на клуба и изградената алея на славата обаче останаха последните хубави спомени на Томов. На 3 юни 2008 година за него и ЦСКА настъпи най-страшния ден. Този, в който УЕФА изхвърли отбора от европейските клубни турнири. Причината бяха дълговете от 254 хил. лева към Вихрен и задълженията от близо милион лева към НАП.
Както и един пасив по линия на “Кремиковци”, който Томов бе превърнал в клубен... актив! Само два дни по-късно Томов подаде оставка, а ДАНС образува досъдебно производство срещу него и Александър Гарибов за присвояването на около 5 млн. лева от "Кремиковци" през ЦСКА.
„Написах вече книга относно отнетия лиценз, може след време и филм да направят. Това беше престъпление. Лицензът бе отнет по престъпен начин – БФС нямаше право да отнема лицензи по онова време, защото нямаше арбитражен съд. Имаше и политическа, и икономическа корупция. След една среща с тогавашния премиер, Дучето и Батков в един хор викнаха: „Томов е виновен“. Аз исках от НАП да направят проверка. Не съм присвоявал пари от ЦСКА. Това е несериозно”, проплака няколко години по-късно Томов.
В крайна сметка президентът на ЦСКА бе определен като най-големият лъжец от футболистите на червените и от хилядите работници на металургичния комбинат "Кремиковци". "Ако на лъжата краката са къси, Сашо Томов ще ходи по задник", издигнаха навремето плакат срещу Томов излъганите бачкатори. Футболистите на ЦСКА пък преди една тренировка излязоха демонстративно с обърнати джобове, за да покажат, че им е писнало от лъжите на неуспелия политик. Мощната финансова криза обаче по никакъв начин не засяга Томов, който всеки месец си прибира заплатата от 100 хиляди лева. Точно в най-голямата криза в ЦСКА на Армията се появи сврака, която често влизаше в канцелариите на стадиона и отлиташе с по-лъскави предмети. Легендарен е случаят, когато птицата нахлу в офиса на фенклуба и пред погледа на неколцина измъкна писалка на тартора Димитър Ангелов-Дучето. Ултрасите веднага решиха, че склонностите й да прибира чужди предмети са придобити от началника. Затова я кръстиха на Сашо Томов. За разлика от Лупи обаче птицата беше любимка на агитката.
На Армията още помнят думите на един от най-известните си фенове Димитър Ангелов-Дучето, че кожата на Томов трябва да се вее на гредата пред сектор "Г". За назидание на всички такива като него, като предшествениците му и като онези следващите, които в тази червена чума се готвят за нов пир.
Сега обаче Александър Томов отново иска да се върне в ЦСКА. Прекалено нахално! Но Томов винаги си е бил такъв. Иначе нямаше да е Лупи.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Ваклин Стойновски.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар