събота, 10 октомври 2015 г.

ГЕОРГИ КРУМОВ

Защо Бойко Борисов не арестува Георги Крумов?

До ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев цивилни и военни прокурори безучастно гледаха как Цонев сключва скандални сделки в нарушение на куп закони. И как вследствие на това си е помислил, че е недосегаем. Разследване на НАТО по една от супер скандалните сделки на Цонев го вкара на топло.Сделката, заради която поставиха Цонев на колене, е сключена в началото на 2009 г. от него в качеството му на министър на отбраната икомпанията на Георги Крумов “Електрон прогрес”. Срещу сумата от 120 млн. лв. "Електрон прогрес" трябва да осигури информационна система от оптични кабели за връзка при евентуално избухване на война.От военното министерство казват, че специалистите от НАТО останали ужасени след като направили подробен анализ на сделката между Цонев и “Електрон Прогрес” на Георги Крумов “Поставеният оптичният кабел от компанията на Крумов е с възможно най-ниското качество. Изполването му би довело до комуникационен взрив”, казват от МО.

Цонев е в ареста. А защо Георги Крумов е още на сводоба? И какви комисионни е очаквал от Цонев?

В момента ненужната сделка "Странджа 2" се разследва от Националната следствена служба. Докато прокуратурата си свърши работата и търси доказателства за връзката между бизнесмена Крумов и ексминистъра Цонев, afera.bg се зае да разследва генезиса на скандалната фирма “Електрон прогрес” и бизнес ходоветена шефа и Георги Крумов.
Както afera.bg писа -“краля на боклука” е масон. Относно скандалната сделка, заради която министър Цонев е в ареста, е интересно да се види защо точно наКрумов възлагат най-апетитните обществени поръчки и защо негов основен клиент се оказа Министерство на отбраната.
Преди време самият Крумов даде широка гласност наизключително амбициознатапрограма на "Електрон прогрес" \ЕП\. Опередели фирмата си за един от лидерите в областта на високите технологии във военната електроника и първата фирма у нас, получила сертификат по военния стандарт на НАТО АКАП 21-10. Пак според Крумов оборотът, който реализира \ЕП\от 2001 г. насам, бележи непрекъснато увеличение – за 2001-ва възлизал на 1.4 млн. лв., за 2002 г. на 7 млн. лв., за 2003 г. на 19 млн. лв., а за 2004 г. цели 32 млн. лева. и т.н.
Със старта на фирмата в коридорите на отбранителното ведомство започват да се носят нездрави слухове, че Георги Крумов се радвал на протекцията на тогавашния заместник военния министър Иво Иванов.

Известни са и приятелски отношения на бизнесмена с хора от високите етажи на властта, той се спряга и за спонсор на всички по-значими изяви на Атлантическия клуб. Завистници злословят, че неслучайно ръководеното от Крумов предприятие само си избира подизпълнителите за проекти като "Странджа" и "Калиакра", вместо възложителят в лицето на МО да прави това, прилагайки разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Лобито си в силовото ведомство Крумов поддържал чрез привличането на авторитетни бивши военни на работа в "Електрон прогрес". Договор за консултантски услуги имал, например, ексвоенният министър Бойко Ноев, но той бил прекратен след шума около заведените срещу него следствени дела. В Консултантския съвет на електронната фирма фигурирал бившият началник на Генщаба о.з. ген. Цветан Тотомиров, бившият шеф на военното контраразузнаване о.з. полк. Господин Манолов пък бил нейн редови служител, а в офиса на предприятието на софийската ул. "Кукуш" 1 с кабинет се сдобил и бившият шеф на националната полиция ген. Васил Василев.
Безпорно е, че Георги Боянов Крумов притежава впечатляващата делова активност и има респектиращ на брой фирми.
Звездата му изгрява с идването на Симеон Саксгобургготски на власт. По време на парламентарните избори \ 2001 г\.

Крумов е издигнат за кандидат-депутат в Бургас от листата на НДСВ, оглавявана от Соломон Паси.

Година по-късно в България стъпва британския инвестиционен фонд “Икуест”, който агресивно започна да купува жилищни, търговски и туристически имоти в Източна Европа\ най-вече в България и Румъния\. Още началато фондът набрира 140 млн. паунда капитал – 203 млн евро.
Председател на директорския борде лорд Антъни Сейнт Джон де Блецо, консултант на “Мерил Линч. Лицето на Икуест е Георги Крумов. След като Икуест излезе на Лондонската фондова борса, за да набере инвестиционен капитал се разбира, че Солон Паси \тогава жълт депутат\ е един от четиримата му директори. Избухна скандал породен от възниклания конфликт на интереси – правилникът за дейността на Народното събрание народният представител не можеда участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации; да получава други възнаграждения по трудови и граждански правоотношения. Зададоха се резонни въпроси – : с какво жълтият депутат Соломон Паси е заслужил мястото си в борда на амбициозния фонд?Знаем го като неуморен радетел на евроатлантическата идея, създател и лидер на Атлантическия клуб, министър на външните работи, жълт депутат. Кога Паси се е занимавал (поне явно) с инвестиции, банкиране и недвижими имоти?“Паси няма изпълнителни функции, а е само съветник”, така мениджърът Георги Крумов потуши скандала.
За три години Икуест навлиза агресивно на българските пазари и инвестира около 300 млн. евро в български фирми и имоти.
Фондът се разпростира из цяла България и според груби изчисления контролира бизнес за над 1,5 милиарда евро. Георги Крумов управлява Икуест със съдружниците си Петри Карялайнен, Кари Хаатая.

Според регистрите инвестиционният фонд Икуест е регистриран на Алтернативния инвестиционен пазар на Лондонската борса при занижени изисквания. Компанията е с регистрация изцяло в офшорни зони – на о. Ман и на Британските Вирджински острови.

Имената на акционерите се пазят в тайна, макар че Георги Крумов винаги се е опитвал да обясни, че произходът на стотиците милиони, инвестирани в България, е кристалночист и ясен. Той категорично отрича да има каквито и да било български капитали в Икуест: Слуховете, че капитали са руски или са парите на Маргините и не знам си кого, са несериозни.
Сред близките до Икуест и Георги Крумовса и неуспелият кандидат за кмет на София Мартин Заимов. Заимов и брат му Михаил са съдружници на Георги Крумов в няколко компании. Георги Крумов е близък и до Сергей Станишев.
Пиков момент в бизнеса на Георги Крумов е купуването на фирмите за чистота „Волф 96", ДИТЦ и „Чистота" АД от Румен Гайтански – Вълка. Двамата сключват сделка през пролетта на 2007 година във Виена. Срещу официално обявените 45 милиона евро Георги Крумов превзе монопола в събирането на сметта и снегопочистването на столицата.И до днес никой не знае колко пари е превеждала Столичната община на фирмите за чистота. По груби изчисления се падат около 50 милиона лева на година.

Междувремено заради слаби финансови резултати Георги Крумов е отстранен с гръм и трясък от поста изпълнителен директор на Икуест. Компанията му е натрупала 12.5 млн. евро основен дълг, подчиненият дълг е 21 млн. евро.

Фондът, който купуваше всичко в България, не само освободи мениджъра си Георги Крумов, но започна да разпродава и активи – веригата магазини “Фамилия”, “Сити център София", придобит за 94 млн. евро е продадена на американците от "Хайтман" за 101,5 млн. евро. С нов собственик осъмва и хотел "Сердика". Част от инвестициите на Икуест се оказват без решение. Сред тях е и мегапроекта "Супер Боровец".
След като се разбра, че “Новера" – концесионерът на софийския боклук, е с разочароващ отчетБойко Борисов, който цяла година се хвалеше, че е изгонил Вълка от боклука, обяви, Румен Гайтански всъщност продължава да стои зад фирмата и бизнеса с боклук.
Георги Крумов реагира остро на твърденията за приятелството му с Румен Гайтански-Вълка. "Приятели е много силна дума. С всички, с които сме правили инвестиции, в даден момент развиваме отношения. Това е неминуемо", казва Крумов. По думите му първата му среща с Вълка била по повод сделката за софийския мол City Center Sofia. Тогава Икуест бил само един от седем кандидат-купувача. Преговорите съвпаднали с упражнения натиск срещу Гайтански от страна на кмета Борисов, който публично даваше да се разбере, че Вълка не е желан в бизнеса с боклуците. "Никой в общината не иска да разговаря с него \Вълка\. Не знам дали защото се страхуват или по друга причина. Тъй като имахме изградени отношения покрай сделката за мола, нормално беше да се видим с него”, споделя Крумов.

Георги Крумов е основен инвеститор в проекта "Супер Боровец”. В Боровец Крумов събираше погледите със своя сребрист “Мерцедес Макларън.”

Крумов не криеше, че като шеф на боклука конкурира по лъскави коли предшественика си Румен Гайтански-Вълка.
Номерът на лимузината на Крумов е шест седмици. Изкушените знаят, чеда се снабдиш с подобна комбинация от шест еднакви цифри, е нужно да платиш 7500 лв. Толкова излиза и да изпишеш името си вместо номер на автомобила, както направи скандалният рапър Ванко 1. В добрите времена, когато беше шеф на Икуест Жоро Крумов караше и мазерати. Тогава пък Румен Гайтански, също известен със страстта си към скъпите коли, фучеше из София с “Бугати Вейрон”.
Находчивият Георги Крумов влиза и в застрахователния бизнес. Точно покрай застраховането изплуват и връзките му както със Симен Саксгобурготски, така и с Атанас Тилев, за когото е обществена тайна, че е в сред най-близките на Кобурга.
Според фирмените регистри на застрахователно дружество “Уника” освовни акционери в него са “Дару финанс” ЕООД \Атанас Тилев\, и Симен Борисов Саксгобургготски. Георги Крумов е чрен на надзорния съвет.Тилев и Крумов са индиректно свързани и по линия на фирмата на Тилев – "Дару Финанс".
Зачестяват слуховете, които обвързват Крумов с различни политици и лица от сенчестия бизнес. Тези твърдения видимо дразнят Георги Крумов: "Значи аз съм човек на Бойко Борисов, на БСП, на Тилев, на Вълка, на Маргините… Значи, ако продължа с инвестициите, може да напишат, че съм човек на цяла България. Това е безумно.", казва той.

Запознати с делата на Георги Крумов, казват, че той е близък до първия съпругна Маргия Мургина. Крумов е един от хората,на който ДДС се връща най-бързо.

Като се знае в България е правило връщането на ДДС-да се бави.
Фирми свързани с Георги Крумов изплуват и при скандалното разпродаване на горски масиви от страна на Саксгобургготски.
Симеон и сестра му Мария-Луиза Хробок правят удар, като продават 487 дка гори на фирма “Хастингс” ЕООД. Огромната горска площ се намира в местност Бистрица. Фирмата купувач е на кипърска офшорка – “Хастингс кънсълтънтс лим.”. Впоследствие се пререгистрира в ООД с капитал 5,077 млн. лв. Доскоро активите й се поделяха между “Хастингс” – Кипър (76,071%) и “Клиърком инвестхолдинг” (23,929%) на Валентина Иванова Войнова-Крумова, съпруга на Георги Крумов. По-късно тяпродава дела си на кипърската офшорка.
 
Крие ли Жоро Крумов съпругата и децата си в Австрия?

Малцина са тези, които знаят подробности за личния живот на Георги Крумов. По подобие на Румен Гайтански – Вълка, наследникът му в бизнеса с боклука също пази в строга тайна инимните си връзки.
Като “крал на боклука” Крумов беше засичан с ослепителна манекенка, с която живя в тих столичен квартал. Красавицата неколкократно е искала да се омъжи за Крумов, но той категорчно еотказвал. Пред приятели Крумов твърдял, че точно законната му съпруга е в основата на неговия просперитет. Тя е стара позната на Соломон Паси и Стоян Сталев, с чийто фамилии все още държи връзки. Запознати с делата на Крумов твръдят, че точно на името на жена си той регистрира и отрегистрира имоти. Ключовите позиции на г-жа Крумова и двете деца на семейството са причината ексшефът на Икуест да запази брака си. Съпругата и децата му от дълги години живеят във Виена. Преди години точно съпругата на Жоро Крумов е назначена на работа в търговското конслуство в австрийската столица, където семейството на богаташа пуска котва.

 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Сашо Дончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар