четвъртък, 22 октомври 2015 г.

МЛАДЕН МУТАФЧИЙСКИ

Младен Мутафчийски умря като Мишо Бирата

  Оръжейният бос и скандален бизнесмен Младен Мутафчийски умря неочаквано и за най-приближените си. Броени дни преди да се пресели в no-добрия свят, олигархът демонстрира отлично здраве и бодър дух. Даже две седмици по-рано играе тенис с приятели, свидетелстват пред очевидци. Мистериозната и ненадейна смърт досущ прилича на края на друга знакова фигура от последните години – Мишо Бирата. А поръчителите вероятно са от едно и също място, смятат криминалисти от бранша.
Младен Мутафчийски
Младен Мутафчийски
Мутафчийски е един от основателите на СИК. Неговата роля при създаването на групировката е значителна, но името му някак си остава в сянка.
През последните месеци абревиатурата СИК все по-често се споменава и свързва от някои медии с миналото на Бойко Борисов. Депутатът от ДПС Йордан Цонев дори нарече експремиера „мутра“. Паметливи припомнят, че подобни зависимости лъснаха от скандалните записи за Мишо Бирата. Тогава изходът отново беше летален.
Очевидно някой иска да не останат живи свидетели на процесите при раждането на СИК, коментират в ъндърграунда.
Мишо Бирата
Мишо Бирата
Младен Мутафчийски беше в конфликт с шефа си в СИК Младен Михалев – Маджо. Вероятно това е една от причините оръжейният бос да обяви във фалит лъскавия си хотел „Хелена ризорт“ в курорта Слънчев бряг. Това се е случило 7 месеца преди смъртта на олигарха, но приближени до бизнес далаверите му твърдят, че фалитът е тарикатски планиран ход от страна на Мутафчийски, за да прехвърли дяловете си на скрития собственик Младен Михалев. Дълги години Мутафчийски беше центрофугата на пералнята за пари на боса на СИК. През последната година отношенията между двамата зациклиха, те се скараха и дори стигнаха до съда заради един басейн, разделящ къщите им. Според осведомени Мутафчийски четворно е увеличил охраната си, но все пак е склонил да предаде „Хелена ризорт“ в ръцете на истинския й собственик Маджо.
Скандалното съдружие между Мутафчийски Маджо бе разкрито на висок глас още през 2009 г., когато на купон по повод 50-годишнината на Слънчев бряг един от архитектите на комплекса обяви пред журналисти, че двамата сенчести бизнесмени са заедно. На следващия ден Мутафчийски побесня и изгони архитекта от „Хелена ризорт“.
Журналистическа проверка във фирмения регистър ДАКСИ показа, че Мария Димитрова Георгиева, ликвидатор на дружеството ХОТ Ф.М. ЕООД, е изпратила писмо до кредиторите на Мутафчийски на 24 април тази година, с което ги уведомява, че дружеството е прекратило дейността си. Срокът, в който трябва да бъде ликвидирана тази фирма, е 9 месеца. Според запознати от януари 2014 г. комплексът на Мутафчийски щял да продължи да работи с друг собственик, който ще продължи да изплаща дълговете на дружеството. В момента все още текат ревизии в комплекса. Те трябва да докажат какви вземания и разплащания е имал бизнесменът.
Мутафчийски е един от приказно забогателите българи в годините на бандитския преход. Неговото бизнес обкръжение е пълно с мутри, продавачи на смърт, кокаинови босове и политици със съмнителна репутация. На над 400 милиона народна пара възлиза богатството на олигарха, който няма деца и от години е във фактическа раздяла със съпругата си Ели. Сега вървят слухове дали е направил завещание, с което да обезпечи пожизнено любовницата си Бойка. Тя е с него още от началото на 90-те, когато му беше секретарка в оръжейната фирма „Тератон“. За връзката им знаят само най-близките му като представящия се за журналист явочник от ДС Огнян Стефанов – Академик. Той им е нещо като ятак и изпълнява ролята на пердето. До смъртта на любимия си Бойка обитава половинка от малка къщурка във вилна зона „Зора“ на Слънчев бряг и същевременно управлява „Хелена ризорт“.
Двамата се виждат по два-три пъти месечно. Слуховете носят, че Мутафчийски поддържа нежно приятелство и с други. Най-големите клюкари твърдят, че особено близък му е бившият депутат Асен Мичковски, който заедно с Илиан Шотлеков и Станислав Караданов му е съдружник в „Селена Холдинг“.
Любопитно съдружие Мутафчийски има в ресторант „Кипарис“ и с архитект Пламен Кубадински – син на Пенчо Кубадински. Пред този ресторант беше пребит медийният му съдружник Огнян Стефанов с когото правиха сайта „Опасните“ и се хвалеха наляво и надясно с публикациите в него.
Луксозни хотели по морето, парцели на първа линия, апетитни имоти предимно в центъра на София, къща във Вашингтон, продадена по-късно, както и луксозен автопарк без аналог у нас, са само част от богатството, което Мутафчийски няма как да пренесе в приживе издигнатата гробница в Бояна. Сенчестият Мутафчийски никога не е имал адекватно обяснение за натрупаните милиони. Зад гърба му са 25 години стаж във външната търговия, част от тях са в оръжейните „Кинтекс“ и „Тератон“. На него се приписва крупна сделка с трафик на оръжия, довела до падането на правителството на Филип Димитров. Пратката е прекарана през Македония за Сърбия, която тогава е под ембарго. Слухове свързват Мутафчийски и с далавера с износ на ракетни глави за Сирия, от която спечелил около 10 млн. долара
Друга страна от бизнеса му е заводът „Медийни системи“ в Стара Загора за производство на български дискове. Предприятието беше първото на Балканите, което затвори цикъла от източника на информация до крайния продукт. Дисковете са златна мина, която носи не по-малко печалби от оръжието. Известно е, че съвсем доскоро страната ни беше в черния списък на САЩ за пирати на интелектуална собственост, от който едва се измъкнахме. Следите от сикаджийското минало бяха заличени, а парите на олигарха придобиваха все по-ясен произход.

 http://skandalno.net/mladen-mutafchijski-umrya-kato-misho-bir-149056/

 В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Миню Стайков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар