сряда, 14 октомври 2015 г.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ



Как Валери Симеонов осребри близостта си с АТАКА – I част

Винкела* инвестира репутацията си на „патриот“ в недвижими имоти.
Магдалена ТАШЕВА
От Петрич до с. Осенец, Бургаско и от Харманли до Бяла читатели на в. „Атака“ питат защо партията на националистите не прави нищо, за да разобличи клеветите, които телевизия „Скат“ бълва по нея ежечасно. 
 
След скандал преди време Валери Симеонов бе изведен с полиция от заседание на Общинския съвет в Бургас.
Питат още и защо там, откъдето минават кабелите на Валери Симеонов хората не могат да гледат телевизия Алфа. Отговорът не е никак сложен. „Скат“ злоупотребява с господстващото положение, което си е отвоювала в Бургаски окръг като доставчик на телевизионна продукция. Това стана във времето, когато нейният собственик Валери Симеонов влезе в местната власт, качен на гърба на АТАКА. Второ, игнорираме клеветите и личните оскърбления, които „водещите“ Касабов, Енчев и „българският Форест Гъмп“ от предиобедното предаване на кабеларката сипят по адрес на АТАКА и нейния лидер, защото се занимаваме с политика, а не с производство на медийна мръсотия. Ако се хванем на уловката да опровергаваме всяка глупост или лъжа, изтекла от „Скат“, трябва само това да правим 24 часа в денонощието. Пък и да отговаряш на хора с поведение на лумпени и лексика на гамени е груба, непрестижна санитарна работа. Ще влезем в спиралата на Винкела, който превърна своите две медии, ефирната и печатната, в бухалки за саморазправа с конкурентни бизнеси и политически опоненти.
Охрана пази скандалния имот, който е част от защитена територия на парк „Странджа“.
Партия АТАКА има друга мисия – мисията да докажем, че политиката може и трябва да бъде достойно, благородно занимание в полза на обществото.
Разчитаме също така на интелигентността на българското общество, което с една справка в сайта на НАП може да се убеди, че това, което тече по кабелите на Валери Симеонов, не е нищо друго, освен Ария на клеветата. Арията е лесна за опровергаване, защото е малоумна. Например тя си поставя за цел да убеди своята аудитория, че Волен Сидеров е богат, направо  милионер. Истината е, че Волен Сидеров е безимотен.
Мигар, ако беше така материално ориентиран, досега не би си купил поне една панелна гарсониера?! Но той винаги е живял на свободен наем и казва, че така ще живее винаги, защото „собствеността е бреме, на което човек става роб“. Сравнете този факт с огромните по площ и стойност недвижими имоти на Симеонов – къща за гости „Скат“, хотели, казина, жилищни блокове в кв. „Малинова долина“ в София, които се търгуват чрез фирмата му „Скат инвест“. Всъщност милионерът Симеонов е преди всичко брокер на недвижими имоти, откъдето между другото идва голямата част от неговите приходи и едва след това е производител на телевизионна продукция.
Сидеров няма шофьорска книжка, защото няма и никога не е имал свой автомобил. Сравнете този факт с флотилията от джипове и лимузини на Симеонов.
Сидеров има огромни активи, но за голямо съжаление на скатаджиите, тези активи са нематериални. Създал е партия АТАКА, а с нея – и националното движение в новата история на България. Движение, на което и те, скатаджиите, се повозиха известно време като гратисчии. Сидеров е инвестирал парите си в строеж на храм, в колекция от антикварна периодика (една от най-впечатляващите в България, впрочем), в писане и издаване на книги и пр. Вестник „Атака“ и телевизия “Алфа” НЕ са на Сидеров, те са на партия АТАКА, т.е. на всички вас, атакисти!
Вярно е също, че след разрива между АТАКА и Симеонов през есента на 2009 г. не сме били напълно пасивни. Писали сме, говорили сме за истините, които лежат в недрата на онази планина от злост, истерия и болни амбиции, наречена „Скат“. Всеки, който се интересува от темата, може да прочете например „Срещу шефа на СКАТ се водят 22 дела и проверки“ в електронния архив на в. „Атака“, бр. 1333 от 29 май 2010 г. Или „Сейшелската афера срещу АТАКА лъсна“ в бр. 2 на седмичника „Атака“ от 4 февруари 2012 г.
Но за да откликнем на настоятелните искания на зрители, читатели и симпатизанти, отново ще припомним някои неща от биографията на нашите клеветници, които обясняват неистовата им омраза към АТАКА.
Някъде през есента на 2003 г. се срещнах с Волен Сидеров във Виенската сладкарница на бул. „Цар Освободител“ с идеята да преведа някои негови статии на английски, за да бъдат публикувани в Интернет. Той беше напуснал в. „Монитор“ и ми каза, че работи в някаква телевизия, чието име до края на срещата не можех да запомня, та се наложи да си го запиша. Няколко пъти се мъчих да попадна на неговото предаване, но от екрана на телевизията течеше само третокачествена струя. Два часа някакъв не съвсем разсъдъчен човек на име Захариев говореше за „егологията“ – науката, която той лично създал. Доколкото си спомням, „научният“ метод се състоеше в това, че всеки човек имал едно петно на тила си и по неговата форма, цвят и разположение Захариев предсказваше всичко за пациента си – здраве, брак, професия и пр. „Егологът“ използваше екрана, за да разпространява своята „наука“ на касети и брошури. Следваха „бисерите“ на Тео Ангелов, който до ден днешен радва „Господарите на ефира“. Много са му задължени! Без него ще бъдат изправени пред опасността да останат без сценарии.
След Тео Ангелов наред бяха трите (!) часа, през които две контактьорки, Руми и Мери, предсказваха бъдещето на зрители, които навъртаха огромни суми по импулсните телефони. Приблизително това беше разбирането за телевизия на Валери Симеонов преди в нея да блесне словото на Сидеров в предаването „Атака“. Добре е това да се помни и припомня винаги, когато някой скатаджия вземе да си приписва заслуги за „създаването“ на АТАКА. Вярно е обратното – Сидеров направи от кабеларката патриотична медия.
Нека си припомним как Валери Симеонов, известен още като Винкела,  осребри това сътрудничество.
(Следва)

*Прякорът е получен във времето, когато Валери Симеонов е търгувал със старо желязо в комбинат „Промет“, Дебелт.

Симеонов си купи мотел на цената на 4 панелки
Колко струва двуетажен мотел с 53 хотелски стаи, 2 апартамента, ресторант за 150 гости, нощен бар, кухнески бокс, дискотека, магазин, огромен паркинг, складови помещения и 5.7 дка земя? 1.2-1.5 млн. лв.? Не, Валери Симеонов се сдобива с имота цифром и словом за 240 000 лв. или 120 000 евро. Това е цената на 3-4 панелки в Бургас например. Имотът се намира в пограничното селище Малко Търново, което  вече е част от Национален парк „Странджа“ – красиво и екзотично място. Сделката е финализирана през 2005 г., когато АТАКА става фактор в региона, а Симеонов е нейният местен представител. С тази покупка той извлича максимална изгода от членството си в партията на националистите. Нещо повече, той продава интересите на АТАКА в региона. „По време на местните избори Симеонов бил направил така, че АТАКА да не издигне свой кандидат, а да подкрепи Иван Иванов. Причината – двамата имали планове за общ бизнес върху общите парцели на двамата политици“, пише бургаският вестник „Солено морско“.
Причините за подобна тънка цена могат да бъда две. Първата – платена е значително по-голяма сума, но с цел да се укрият от държавата дължимите й данъци, е записана подобна символична сума. Втората – съмнения за нередности при продавача, който бърза да се освободи от имота.
Независимият експерт Стефка Раканова е направила оценка на имота, като е отчела овехтяването – все пак мотелът е построен през 70-те години на миналия век. В крайна сметка Раканова определя строителната стойност на мотел „Малко Търново“ на 626 400 лв. След това отчита липсата на инвестиционен интерес и какви ли не още негативни ефекти върху цената и стига до извода, че по-малко от 564 000 лв. имотът не може да струва. Очевидно експертката се е стремила да се доближи максимално до парите, платени за почивната база. Независимо от това обаче за нея са броени 324 000 лв. по-малко. Излиза, че цената на сделката представлява под 43% от пазарната стойност на земята и сградите върху нея.
Мотелът е строен от „Балкантурист“. Когато емблематичната за соца туроператорска фирма е обявена в ликвидация, имотът е прехвърлен за управление и стопанисване на дружеството „Лазурен бряг“ – Приморско. Чрез Агенцията по приватизация мотелът е приватизиран от три фонда и няколко физически лица, изкупили солидни дялове. Мажоритарните акционери обаче са били „Булгар чех инвест“, „Акционер фаворит“ и АКБ „Форест“.
По данни от местни лица в Малко Търново частните собственици няколко пъти обявяват мотела за продан срещу 1 млн. лева. Според осведомени те бързали да се отърват от него, защото голяма част от книжата им не били изрядни. В онзи момент интерес към мотела проявило Министерството на социалните грижи, което искало да направи от него санаториум. Здравното министерство пък го искало за рехабилитационен център. „Документи за участие в търга са подали турски и руски фирми. Преди провеждането му, изненадващо кметът праща две заплашителни писма до новите собственици, че ще прибегне до събаряне на мотела, понеже бил неподдържан като сграда и загрозявал ландшафта. Какво е станало е тайна, но търгът се отменя. Вместо него с хвърчащ лист с правописни грешки се удостоверява, че първоначалната цена от 1.2 милиона лв. се намалява до 240 000. Бившият управител декларира, че тази листовка била разлепена из градчето и така се разгласил конкурс, на който единствено Валери Симеонов участва и печели“, пише бургаският вестник „Солено морско“.
Веднага след покупката Валери Симеонов започва основен ремонт на сграда. Сменени са обаче само прозорците на втория етаж и изведнъж работата спира. Причината – промяна в маршрутите на туристическите групи, които пресичат България на длъж и на шир. Това обаче носи само негативи на собственика, защото той не може да печели от обекта. Ако не довърши ремонта обаче Симеонов не може да разчита на прилична цена. Така той сам се вкарва в параграф 22.

Политиката като лична далавера
През 2005 г., когато АТАКА става парламентарно представена партия, а Валери Симеонов – доверено лице на лидера на националистите Волен Сидеров, първата му работа е да направи опит да се облагодетелства от позициите си. На 10 октомври 2005 г. той депозира в общината молба от името на „СКАТ“ ООД, че иска да купи терена под сградата, в която се помещава телевизията. По онова време кмет на града е Йоан Костадинов. Двамата със Симеонов не се обичат много. И с процедурни хватки сделката е осуетена.
Реално Симеонов притежава 320 кв. м от парцела. Общият му размер обаче е 875 кв. м. Така на практика сегашният общинар иска да купи 555 кв. м.
Съгласно българското законодателство кметът на града няма право да откаже, ако дадено лице или фирма притежава част от имот, а останалата се държи от общината. Има обаче правило, което ограничава размера на земята, която може да бъде купена. Кандидатът за парцела може да придобие не повече от това, което притежава. Тоест кметството и купувачът си делят 50 на 50 от парцела. Ако се спази това правило, Симеонов не може да купи повече от 320 дкв. м. Просто парцелът е по-голям от разрешеното от закона с 235 кв. м.
Веднага щом взема властта в Бургас на гърба на АТАКА и става председател на Общинския съвет, Симеонов подновява опитите си да купи земята под телевизията си в Бургас. Кметът Димитър Николов пуска докладна записка, защото няма друг избор, и предлага на местния парламент да одобри сделката. Общинският съвет решава – „да се продаде на „СКАТ“ ООД, гр. Бургас недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ 555 от 875 кв. м за 850 815 лв.“ Цената за квадратен метър е 1533 лв. На пръв поглед цената е висока, но си има причина – Симеонов получава целия парцел, независимо че няма право. Разбира се, стореното е възвратимо – по съдебен ред може да бъде отнета незаконно придобитата от „СКАТ“ ООД земя, но можем само да допускаме какъв ще е воят, който той ще нададе за 235 кв. м. Проблемът е, че местният парламент и кметът нямат право да не реагират на недоглеждането.
Като председател на ОбС-Бургас Валери Симеонов си издейства и разрешение за пускане на подземни кабели в града и околните селища. Така „СКАТ“ ООД и БТК в града и региона се оказват единствените, които притежават подобни оптични кабели. Тоест всеки, който иска да направи кабеларка, за да почне да предлага интернет услуги и каквито и да било други телекомуникационни дейности, свързани с кабели, трябва да иска от двете дружества и техните собственици разрешение. И, разбира се, да им плаща наем. Независимо, че на теория доставчиците са повече от един, те на практика са монополисти. А това създава идеални условия за злоупотреба с монополно положение.
На 6 март 2009 г. кметът на Бургас Димитър Николов предлага, а Общинският съвет одобрява ПУП – „Парцелен план за трасе на оптичен кабел – отклонение ОК Бургас – Созопол – Приморско от съществуващата шахта М2 006 и изграждане на подземна тръбна мрежа за оптична свързаност на „СКАТ ТВ“ ООД до село Маринка и село Твърдица“, пише в протокола от заседанието на местния парламент. Разбира се, на Николов не му е хрумнало сам да поиска разрешение от общинарите. Както и в случая със земята под сградата на „СКАТ“, до него е отправено искане за пускане на оптичен кабел. Той на свой ред е длъжен да докладва на Общинския съвет. Николов може и да откаже, но отличните политически отношения между ГЕРБ, чийто представител е кметът, и АТАКА в Бургас, която в онзи момент се ръководи от Симеонов, са причината собственикът на кабеларката да получи с години отказваното му разрешение.

Винкела укрива доходи от данъчните, разследват го
Местният лидер на партия АТАКА и бивш председател на ОбС-Бургас Валери Симеонов е разследван от Окръжна прокуратура за укриване на приходи в особено големи размери. Това стана след серия публикации на местни и национални медии. В интервю за в. „Атака“ информацията беше потвърдена и от самия Симеонов. Проверката всъщност тръгва от ревизия на данъчната администрация в морския град. Обект на особен интерес е кабелната му телевизия СКАТ. Както винаги, бирниците се позовават на наложената със закон тайна на доходите и данъците, които плащат българските фирми и граждани. Фактът, че работата е стигнала до прокуратурата сочи, че данъчните май са открили нещо нередно.
Междувременно бургаски седмичник публикува информация, че приходите на Валери са 125 000 лв. от реклама, платени от местна фирма на телевизията му. По първоначални данни забавянето на плащането към момента на публикацията е 20 дни.
Медията обяви още, че и собственикът на „Екоклима“ и общински съветник в Бургас Георги Иванов е подал жалби срещу СКАТ до различни инстанции, в които доказва измамите със средства за реклама.
Засичането на информацията от два източника е станало причина прокуратурата да започне проверките срещу Валери Симеонов.


 http://www.vestnikataka.bg/2013/04/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Иво Прокопиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар