събота, 31 октомври 2015 г.

ДИМИТЪР ЗОРОВ

Само в БЛИЦ: Подпаленият Димитър Зоров - в черния списък на еколозите у нас . Бил личен приятел на Борисов и галеник на Мирослав Найденов .

 
31.01.2014
 
Името на фермера Димитър Зоров е типичен пример за парадоксите в родната ни действителност и критериите за оценка. Той е обявен за еврофермер на 2013-а, след като името му вече е в черния списък на личностите, унищожаващи природата във Врачанския балкан.Преди 2 години снимки в нета показаха как кацащият върху прясно измития републикански път II-11 премиерски хеликоптер с Бойко Борисов, прелита над лагуните с фекалии откъм река Дунав в кравефермата на Димитър Зоров, с. Добри дол. Еколози писаха до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу телеграма със следното мото: Как българските власти прикриват нарушения на политически олигарси, замърсяващи трансгранично околната среда, с риск за човешкото здраве. След отравянето на 34 деца от Исперих. “Уважаеми господин Барозу, обезпокоени сме след изнесените в тези дни съобщения за инфекционното отравяне от питейната вода на 34 деца от гр. Исперих, причината за което се оказва преливането на лагуна с фекалии на кравеферма в с. Драгомъж, община Исперих. Само преди два месеца, на 25.11.2010 г., министър-председателят на Р България Бойко Борисов бе долетял с хеликоптер от София, за да пререже лентата на доилнята в кравеферма "Алексия 2002", с. Добри дол, община Лом, собственост на неговия личен приятел от школата на Министерството на вътрешните работи Димитър Зоров. Всички медии най-широко отразиха това частно посещение, финансирано от държавния бюджет: „От хеликоптера Бойко Борисов успя да разгледа отвисоко новия кравекомплекс”. Гражданите от района обаче са възмутени, че премиерът не отронва и дума за видимия с просто око и от земята скандален факт, че всичките фекалии на 2200 крави се оттичат безпрепятствено към р. Дунав, като са размазани грозно и миризливо по републиканския път II-11 между Лом и Видин(измит с вода на мястото за кацане на правителствения хеликоптер с премиера). Няма операция “Наглите” на МВР за подобно закононарушение - изграденият кравекомплекс с милиони отпуснати лева от държавния фонд „Земеделие” е разположен от двете страни на републиканския път без никакви заграждения срещу свободното изхвърляне на фекалиите от кравите.

Учудващо звучи в медиите “Премиерът разгледа кравекомплекса и оцени високо направеното”, когато липсва каквато и да е обработка на тоновете животински отпадъци. При това премиерският хеликоптер е прелетял над огромните лагуни с фекалии откъм р. Дунав.






Като националноотговорна гражданска екологична организация, Национално движение „Екогласност” изразява своята загриженост за това продължаващо екологично престъпление, което вместо да бъде санкционирано от компетентните държавни екологични и здравни регулатори заради няколкогодишните замърсявания на околната среда в района, в това число и водите на общоевропейската река Дунав, се поощрява пряко и от днешния български премиер Бойко Борисов”. Написаното преди 2 години послужи като част от обвиненията и срещу несменяемия кмет на Монтана Златко Живков, който бе даден на съд за длъжностни престъпления. Еколозите припомнят на г-н Барозу още как еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош е посетил кравефермата "Алексия 2002" в с. Добри дол, придружаван от българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, като и техният хеликоптер е прелетял над лагуните с фекалии откъм р. Дунав, но това не ги смутило ни най-малко. Телеграмата завършва със следния текст: „Накрая сме длъжни да припомним, че същият Димитър Зоров е от известните политически олигарси, свързани финансово с всички властващи през последните години политически партии в България. Доказателство за това е, че когато наскоро Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия земеделски министър от предишния кабинет "Станишев" Валери Цветанов, за свидетел на обвинението е привлечен и собственикът на мандра "Пършевица" и кравеферма "Алексия 2002" Димитър Зоров, заради съмнителна в негова полза замяна от министъра на земи срещу имоти от Държавния поземлен фонд, според твърдението на разследващите органи”.

http://www.blitz.bg/news/article/247882?utm_source=flip.bg
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Тодор Батков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар