понеделник, 2 ноември 2015 г.

МИТКО СЪБЕВ

 
 

Абсурдът "Митко Събев" или една история за това какви ги е вършел българският бизнесмен през годините .

20.11.2013     

   

Безспорно е, че случващото се с "Петрол Холдинг" АД в последните години привлича сериозно общественото внимание. В основата на всичко е бизнесменът Митко Събев. Човек, който вече дълго време се опитва по всякакви начини да "превземе" собствеността на Денис Ершов (притежаващ 47,5 процента от акциите) и Александър Мелник (5 процента). Кой обаче е Събев? Какви са взаимоотношенията му с Ершов? Какво е правел през дългите години като ръководител на "Петрол Холдинг" АД? Прочетете историята, до която се добра екипът на Livenews.bg:

Петрол Холдинг АД
 Петрол Холдинг АД -
Всичко започва през далечната 1995 година. Тогава Митко Събев е дребен бизнесмен, но има не лоши идеи за това, как може да се спечели благодарение на пропуските в българското законодателство. Той среща пристигналият в България Денис Ершов, който иска да обсъди възможността за откриване на филиал на голямата международна фирма „ЮКОС“. След редица разговори Ершов приема Събев да бъде негов партньор. Във Варна е регистрирана компанията „ЮКОС Петролеум България“ (понастоящем „Петрол Холдинг“). В нея акционери са „ЮКОС Финконсулт (Кипър)” с 99 процента и „Феста“ на Митко Събев с 1 процент.

Дейността започва в началото на 1996 година, когато Денис Ершов успява да убеди президента на „ЮКОС“ Сергей Муравленко, че е безопасно да се доставя нефт в България. Това става с отворен кредит на разсрочено плащане за 60 или повече дни. Всъщност това е била стокова кредитна линия без обезпечение за сума над 600 милиона долара!

Бизнесът явно потръгва добре и през септември 1996 година Митко Събев иска увеличение на дела си в „ЮКОС Петролеум България“ от 1 на 25 процента заради „добра работа“. След съгласуване с Москва Денис Ершов удовлетворява това желание. 
Денис Ершов
Денис Ершов dnevnik.bg
 
Първото разочарование от действията на Събев идва през 1998 година, когато става ясно, че той е загубил 52 милиона долара от игра на борсата (борсови спекулации). Налага се лично Ершов да покрие загубата. През октомври същата година руският бизнесмен осигурява средствата за участие в приватизационния конкурс за компанията „Петрол“ и тя става собственост на „ЮКОС България“.

В края на 2000 година се стига до заповед за изгонването на Денис Ершов от България. Четири години по-късно тя е отменена и бизнесменът може отново да се заеме с делата си тук. Ершов смята, че Митко Събев е осигурил завръщането му и затова вдига процента на акциите му от 25 на 47,5. В същото време се оказва, че „Петрол“ се менажира зле, като продажбите падат с 50 процента за 3 години.

Денис Ершов взема мерки и в края на 2005 година е назначен нов мениджърски екип, който има за цел холдингът да тръгне във възходяща линия. Това става буквално за няколко месеца, като през 2006 година е отчетено увеличение на продажбите с 8 процента. Междувременно новото и действащо и до днес разпределение на акциите в „Петрол Холдинг“ АД става следното: Денис Ершов 47,5 процента, Александър Мелник 5 процента, Митко Събев 47,5 процента. Това се случва на 6 декември 2005 година. Неясно защо новите удостоверения тогава не се издават и не се вписват в акционерната книга. Старите, естествено също не са унищожени.

Периодът 2006-2008 година може да се счита като „златен“ в историята на „Петрол Холдинг“ АД. На Лондонската фондова борса успешно са пласирани еврооблигации на стойност 100 милиона евро. Погасени са всички кредити и са останали пари за развитие. През 2007 година, обаче „Петрол Холдинг“ АД понася сериозен удар от нова игра на Митко Събев на борсата. Ершов и Мелник установяват липсата на 25 милиона евро. Техният съдружник обяснява, че това е хеджиране с реална налична стока, но впоследствие се разбира, че не е така. Събев обяснява, че спира с борсовите игри. Но...В края на 2008 година се установява, че той е загубил общо 100 милиона евро от неуспешни сделки с акции. При многократните разговори на Ершов и Мелник българският бизнесмен настоява, че всичко с компанията е наред и няма поводи за притеснение. 

Черноморец
Черноморец ПФК Черноморец

През април 2010 година се установява, че в холдинга има огромна ликвидна криза. Много пари отиват в нецеливи проекти като например издръжката на ФК „Черноморец“ Бургас. Оказва се, че за това няма дори бизнес план. Не е ясно колко точно милиона са загубени безвъзвратно в този проект. В резултат на това, а и на други действия на Митко Събев, Ершов оттегля на 27 май 2010 година пълномощното си. С него той прекратява възможността Събев да го представлява в Надзорния съвет на „Петрол“.

Възприема се спешна антикризисна програма, но Митко Събев успява с различни свои действия да наложи вижданията си за ръководството на „Петрол Холдинг“ АД. Стига се до абсурдната ситуация да липсва акционерната книга, което е сериозно нарушение. Събев заявява в прав текст, че е „загубил книгата“. Стига се до нотариални покани за предоставяне на документа от страна на изпълнителния директор Орлин Тодоров, който е отговорен за съхранението й. Книгата, обаче така и не се появява.

В края на декември 2010 година Ершов и Мелник установяват от Търговския регистър, че Митко Събев е провел Съвет на директорите с участието още на двама души, като са взети съответните решения. В протокола пише, че са били поканени и Ершов и Мелник, което не е вярно. 

Ершов си върна "Петрол Холдинг"
Ершов си върна Livenews
В следващите година и половина започва нескончаема сага от жалби в съда, който в крайна сметка се произнася, че няма промяна при акционерите на „Петрол Холдинг“ АД и нещата остават по старому. Тоест по 47,5 процента за Ершов и Събев и 5 процента за Мелник. Има разпореждане и за предоставяне на книгата на акционерите от страна на изпълнителния директор Орлин Тодоров, но това така и не се случва.


Всъщност неизбежното се случва...На 13 ноември тази година в Търговския регистър е вписано, че изпълнителен директор на "Петрол Холдинг" АД става Денис Ершов. А от Съвета на директорите е заличено името на Митко Събев...Дали това наистина е развръзката и дали абсурдните действия на българския бизнесмен са приключили? Топката вече е в полето на съда и прокуратурата... 

http://www.livenews.bg/absurdyt-mitko-sybev-49750.html?utm_source=flip.bg

 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Максим Димов.

         

                                            

Няма коментари:

Публикуване на коментар