петък, 6 ноември 2015 г.

НИКОЛА НИКОЛОВ

 
Олигарсите: Никола Николов между виното, стъклото и агнешките главички .
 
24.10.2008
 
 
Имало едно време приятелски кръг, наричан Агнешките главички, който имал претенции да дърпа конците в България. Тъкмо почнал да мъти водата на СДС, и го хвърлили извън борда. В него участвали все ярки личности, които отдавна ги няма на картата като Красимир Каменов, Панайот Ляков, Пламен Иванов, Илиян Попов, Даниела Николова. После някои от тях започнали да обясняват, че всъщност не били имали нищо общо с цялата работа. Лидер им бил човек на име Никола Николов, тогава депутат и шеф на лозаро-винарската камара, а медиен гръб – вестник Капитал. Значи може и да има зрънце истина в историите, дето ги пишеше във Вашингтон Таймс, че не били случайни скандалните приватизации на винпром Дамяница и Каолин от страна на разградската аристокрация.
Голямата грешка на тези прекрасни хора? Ами надценили са се...
Къде завършва пътят на подобни другари? На подсъдимата скамейка. 
Името на Никола Николов се появи в списъка с 42-ма разследвани и проверявани от властта, написан от прокуратурата. Там пишеше, че ексшефът на икономическата комисия на НС е проверяван за длъжностно престъпление - присвояване в особено големи размери от завод "Диамант". През март 2002 г. Николов бе привикан в прокуратурата и разпитван също за участието му в приватизациите на "Каолин-Сеново", "Хан Аспарух", "Булгартабак" - Исперих и "Биовет". “Прокурорите се интересуваха още кога и на кого депутатът е прехвърлил собствеността на фирмата си "Дунав-консулт" и защо прехвърлянето е обнародвано в "Държавен вестник" година и половина по-късно. Преди месец обаче бе изправен на съд заради завод Диамант”, пише пресата.
Дали има пряка връзка между това, че стъкларската фабрика е в крах, а по случайност нейният някогашен шеф – Николов, се оказва вносител на стъкло на френския концерн Сен Гобен, питат се негови колеги от групата на СДС от Костовото мнозинство? Да очакват отговор може би няма да е като да чакат от умрял писмо, когато съдът излезе с решение!
Един час продължиха обясненията пред правниците на бившия депутат Никола Николов. Той трябваше да се брани от общо четирите обвинения в безстопанственост и длъжностно присвояване на над 10 милиона лева или към 200 000 долара, които в онези времена са шест – седем тристайни апартамента в София (сиреч като днешни 1 милион евро).
Обвиненията са за 11 сделки с извозени от завода и неплатени товари. Това са били тонове карборундови и стъклени трошки, хроммагнезитови тухли и отпадъчни огнеупори. Николов обясни, че това са краткотрайни материални активи, не е имало необходимост да се правят търгове за сделките.
Законът, уви, казва друго.
Бившият син депутат Никола Николов е роден през 1959 г. в аристократичния град Левски, но семейството му скоро се премества в още по-изискания Разград, където той живее и досега. Завършва математическа гимназия в Разград и Техническия университет в София. Бил е научен сътрудник в Института по приложна минералогия в Разград до 1992 г. След това става управител на фирмите "Диамант" и "Дунав Консулт". Същевременно се впуска в политиката като председател на Общинския съвет на СДС в Разград, което изобщо не е било срастване на партията с бизнеса – в превод от гръцки “олигархия”.
Депутат в 38-ото и 39-ото обикновено народно събрание. Член на НИС на СДС до март 2002 г., когато влиза в конфликт с ръководството (в смисъл, че е обвинен в интриги) и е изключен от парламентарната група на СДС. Сега е в бизнеса със стъкло. Женен, с две деца.
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Петър Лашов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар