петък, 20 ноември 2015 г.

ЮЛИЯН ГЕНОВ

 
 
Роден на 8 юли 1951 г.

Юлиян Генов е основател и президент на "Прософт".

Син е на лекар и е завършил немска езикова гимназия, а после Изчислителни машини в Технически университет - София.
Специализирал в Германия, Великобритания, Австрия, САЩ.

През 1990 г. създава компанията "ПроСофт", която е една от водещите в бранша на родния пазар.

Хоноруван асистент в СУ "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет.

Председател на българската секция на организацията SIETAR - Европа (Society for International Education, Training and Research).
Автор на книгите "Бегли щрихи от моите пътувания", "Истинският господар на Саваната", "Защо толкова малко успяваме?".

“ПроСофт" е единствената българска фирма, представена още през 1992 г. на страниците на авторитетното британско списание "Обзървър". Две години по-късно в "Юропиън Компютър Сорсиз" излиза статия, озаглавена: "ПроСофт" - рекламният съперник на "Кока-Кола". Зад тези безспорни оценки стои Юлиян Генов, когото в компютърния бранш наричат "Човекът "ПроСофт". По същото време Генов започва асамблирането на персонални компютри със собствена търговска марка "ПроСофт Терминатор". Тя се налага бързо, дори държи първа позиция през следващите три години. Никой от колегите му не го е характеризирал еднозначно. През 1996 г. неговата фирма е първата българска компютърна компания, отговаряща на изискванията на ISO 9000 за качество. През 1999 г. пуска и първата емисия облигации на БФБ, за което специална статия публикува "Бизнес Сентръл Юръп".

На 53 години основателят на ProSoft търси отговор на въпроса “Защо толкова малко успяваме”
Ако до преди десетина години името му беше синоним на амбиция, запъхтяна да покори колкото може повече върхове, днес 53-годишният Генов е доста различен. Трансформирал е енергията на предприемача към познанието за себе си и околните и дори написа книга "Защо толкова малко успяваме?".
Генов, който неизменно е в класацията на най-заможните и успели българи, покрай книгата си попадна и в листата на най-продаваните автори. Признава, че този факт не му е неприятен, но вглеждането в класацията на най-четените книги у нас е предизвикало по-скоро смут в душата му
Кипърската фирма "Globalsoft" изкупува масово български компютърни фирми. Нейно притежание вече са "Експрес консулт" и "Инсист". Вероятно от тези сделки са тръгнали слухове, че и "Прософт" се продава, заяви шефът на фирмата Юлиян Генов.
Като всички участници в „парцелирането” на България той има активна позиция по политическите въпроси. В медийното пространство можете да попаднете на заглавия от тиипа : „Бизнесмените Юлиян Генов, Божидар Данев, Сашо Дончев и Радосвет Радев са убедени, че намаляването на депутатите ще повиши качеството на законите.”

/препечатано със съкращения/

P.S. Другарят Генов много добре знае “Защо толкова малко успяваме”. Причината е налудничавата неокомунистическа политика, която създаде подобни персонажи. Не по малко важно е, че собствеността в България, придобита по криминален начин, е в неправилни ръце. И понеже за тези неща едва ли ще можем да прочетем нещо в неговата книга, аз няма да се интересувам от нея.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Левон Хампарцумян.

1 коментар:

  1. Е да другаря Генов не каза къде си пере парите
    дали в Гърция като отдава апартаменти на черно незаконно
    и Лъже заблуденият Българин че почива на спокоиствеи
    но всичко е до време все пак

    ОтговорИзтриване