събота, 7 ноември 2015 г.

ПЕТЪР ЛАШОВ

 
 
Олигарсите: Петър Лашов е кралят на забавленията
 
28.01.2009
 
Петър Лашов вероятно е най-силният български олигарх. В буквален смисъл. Меценатът на свободните боеве и вдигането на стотици килограми от лег – два от най-актуалните спортове на момента, би могъл да пребори самия Бойко Борисов.
Сигурно заради спортната си закалка, само за няколко години бизнесменът успя да се превърне в крал на забавленията.
От битката с него на този терен се отказа предишният носител на титлата Слави Бинев. Преди около две години той разпродаде заведенията си и реши да се посвети на политиката. За кратко беше общински съветник, а в момента е един от водещите български евродепутати.
Двамата с Лашов имаха продължителна конкуренция на терена на нощните клубове като техните заведения БИАД и Най си оспорваха палмата на първенството край жълтите павета.
Лашов започна да прави онова, което е типична практика за успешните вериги в целия свят. Направи едноименни заведения в цялата страна. И институционализира марката си.
Най-тежките дни за проверка за него бяха около разстрела на Георги Илиев. Босът на ВИС бе застрелян в комплекса Мултиплейс на Слънчев бряг, менажиран от Лашов. Това доведе до дълго изпадане от играта на най-амбициозния проект на бизнесмена.
Всъщност неговата слава сред богатите и известните започна от първия му светски пробив – “Буда бар” в подножието на някогашния хотел на ЦК на БКП – “Рила” в сърцето на София. Там се събираха всички милионери и красавици на България преди пет-шест години. Те пиеха, играеха карти или просто се забавляваха в клуба. Някои дуети даже се превърнаха в легендарни. Например демонстриралата първо в “Буда бар” своята връзка с Косьо Самоковеца манекенка Цеци Красимирова. Това стана на купон за рождения й ден точно преди 6 години.
Империята на Лашов обаче не са само нощните заведения. В нея влизат и няколко тематични ресторанта с интернационална кухня. Митичният руски “Петър Първи” се преобрази в “Москва”. Гръцкият “Кумбаре” също смени адреса си, но не и профила. А последната перла в короната е турският “Истанбул”, който има амбициозната задача да раздвижи единственото “заспало” кътче на Кемпински хотел Зографски, по-известен сред народа и елита като Японския.
В тези начинания е афиширано партньорството на Лашов с известния туристически магнат Стефан Шарлопов. Респектът към двамата очевидно не е малък в различни среди, тъй като на откриването на “Истанбул” присъстваха евроминистърът Гергана Грънчарова, кандидатът за шеф на НАТО и шеф на комисия в парламента Соломон Паси, олигарсите Борислав Дионисиев, Николай Банев, Димитър Барбуков. Даже и мозъкът на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов се присъедини към партито. Той не е просто единственият депутат от партията – фаворит на следващите избори, но е смятан и за господар на тайните на нейния неформален лидер.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Цветан Василев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар