четвъртък, 5 ноември 2015 г.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА


 

Шефът на "Мел инвест" Десислава Танева ще бъде земеделски министър.

21.07.2009
 
Изпълнителният директор на "Мел инвест" АД Десислава Танева (37 год.) ще бъде новият министър на земеделието, а основният й конкурент за поста Мирослав Найденов ще оглави парламентарната комисия по земеделието. Това съобщи във вторник лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов по време на срещата си с браншови организации на земеделците и животновъдите с думите “тук съм с екипа си, Деси ще ви е министър, а Миро – шеф на групата в парламента“.
Танева спечели мажоритарния вот в Сливен като кандидат на ГЕРБ, а преди влизането си в парламента бе председател на местния общински съвет.
По време на разговорите за съставяне на правителството част от хората в земеделския бранш са изразили своите опасения, че ако Танева стане министър, ще работи в условия на конфликт на интереси, научи Mediapool.
В момента холдингът "Мел инвест" чрез трите си дружества "Агро инвест България", "Болярка ВТ" и "Юниън трейд" управлява общо 61 фирми в страната. От тази си позиция Танева е близка до някои от най-големите играчи на земеделския пазар.
Бъдещият земеделски министър започва работа в "Мел инвест" на 24 години, а две години по-късно е назначена за изпълнителен директор. Холдингът инвестира в закупуване на земеделска земя, бази за зърно, туризъм и в пивоварна индустрия чрез "Болярка". Десислава Танева е избрана за Бизнесдама на 1998 година.Сред по-известните компании в списъка е и "Фонд за земеделска земя Мел инвест", където Танева е зам.-председател на съвета на директорите според отчета на дружеството към края на март т.г. Най-големият акционер във фонда е дружеството на финансиста Светослав Божилов "Венчър екуити България" с 49.78%. 16% държи и "Алфа финанс холдинг", чийто основен дял държи Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".Противоположно на дългия списък с компании, в чието управление Танева участва, като собственик нейното име фигурира в Търговския регистър само за една фирма, "Тера сървисис". Там неин партньор е Васил Беломоров.

Като част от ръководството на "Мел инвест холдинг" и "Мел холдинг" Танева участва в управлението на много мелници, зърнобази, хлебопроизводителни фирми и др. Повечето са концентрирани в Северна България, част от тях са в района на Варна и Добрич. Под шапката на "Мел холдинг" е и великотърновската пивоварна "Болярка БТ".
Противоположно на дългия списък с компании, в чието управление Танева участва, като собственик нейното име фигурира в Търговския регистър само за една фирма, "Тера сървисис". Там неин партньор е Васил Беломоров.
След срещата с фермерите Танева съобщи пред журналисти, че вече е подала молбата си за напускане от всичките фирми, в чието управление участва, като от някои дори вече била освободена.
 

Според сливенлии Танева е доста заможна и собствеността й се шири на 100 000 дка. край Сливен, а през 2010 г. е декларирала лично имущество на стойност  408 246 лв.
 
За 2012 г. Танева е декларирала пред Сметната палата 36 768 лв. вземания. Според запознати, собствеността за останалото имущество на гербаджийката е умело разпределена на поставени лица.
 
 
Тойота Авенсис 17 769 лв.
 
Златен iPhone 4S   4000 лв.
 

По непотвърдена информация, Десислава Танева и Диан Червенкондев имат над 20 дка. соларен парк край Сливен.
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Никола Николов.
           
 
                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар