петък, 13 януари 2017 г.

РУМЕН НИКОЛОВ - ПАШАТА
Румен Гоцов Николов (Пашата) е български предприемач и бизнесмен, както и един от основателите на СИК. Роден е в село Миланово на 26 май 1962 г. Завършва право в Югозападния университет.

Пашата е сред основателите на СИК. Участва в много от структурите на СИК: „Интерпетролеум“, застрахователно дружество „Спартак“, фирмата на бившите барети „Ин-80“, "Сенатор-ПМ, „Ай-Джи-Ем“ АД. Бил е съдружник на Бойко Борисов в няколко фирми, между които „Интербулпред“ и „Тео интернационал“.
Управител на фирма „Омега 93“. Собственик на фирма „Арена-95“. Собственик на заведения, хотели, клуб за запознанства „Дама пика“.Борисов сложил управител на фирма на Пашата да представлява държавата в ЧЕЗ с 35 бона заплата .

18.02.2013

Разследване на Биволъ от 2011 г. показа, че Румен Николов и Бойко Борисов са съдружници във фирмата Тео Интернационал, собственик на нелегална фабрика за цигари разбита от ГДБОП през 1995 г. виж (тук)

Близо две години Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста, представлява фирма на Румен Николов – Пашата и едновременно с това прибира по 35 бона на месец като представител на държавата в ЧЕЗ, показа разследване на Биволъ.

Румен Николов – Пашата, водещ сикаджия и бивш съдружник на Бойко Борисов – Буда явно има финансови затруднения, защото не си изплаща заемите. На 02.06.2010 Алфа Банк е наложила възбрана върху три имота на Пашата в София, ипотекирани през 2007 г. срещу заем от 1,250 млн. евро. Това са терен от 2950 кв., мезонет от 152 кв. и жилищна сграда от 248 кв. В Агенцията по вписванията няма данни възбраната на имотите да е свалена.

Последният възбранен имот е съсобственост на Пашата и фирма „Омега 96“, показва справка в имотния регистър. „Омега 96“ е правоприемник на „Омега 95“, която е еднолична собственост на Румен Николов от 1995 г. до началото на 2003 г. (виж ДВ бр. 3 Петък, 10 януари 2003 г.) Тогава Пашата прехвърля собствеността си на офшорката „Кенут Маркетинг“.

Румен Николов продава на „Омега“ 1/3 идеална част от имота на 13.02.2004 г. На 26.05.2005 г. „Омега 95“ се преобразува в „Омега 96“, с представител Димитър Николов Стефанов, известен още като Митко Каратиста. Той приключва отношенията си с фирмата като неин представител на 26.07.2011 г. През цялото това време собствеността на фирмата не се променя и „Кенут Маркетинг“ държи 100% от акциите.

Омега явно е любимо име и на Пашата, и на Каратиста. Освен „Омега 95“, Пашата е регистрирал през 93 г. фирмата „Омега 93“, а през 1999 я прехвърля на покойния Димитрий Русевич Минев (Димата Руснака). Димитър Стефанов през 1994 г. създава „Омега 2000“, като през 2005 г. я прекръства с по-внушителното име „Омега Груп М“.

Докато „Алфа“ си търси парите от „Омега“ и от Пашата, Димитър Стефанов е назначен за член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД със заплата от 35000 лв. Назначението му е факт от 20.10.2009 г., три месеца след като Борисов идва на власт. И до момента Каратиста е представител на държавата в електроразпределителното дружество. Повтаряме, че той напуска борда на „Омега 96“ чак на 26.07.2011 г., като близо две години съвместява работата в ЧЕЗ и управлението на фирмата притежавана от Пашата.

Тези данни доказват формално и категорично икономическата обвързаност между Румен Николов и Димитър Стефанов от една страна. От друга страна няма никакво съмнение, че Димитър Стефанов е назначен от правителството на Борисов за представител на държавата в ЧЕЗ.

Според разследване на Българска Легия Антимафия, която се позовава на видеозапис на лицето Ванко Атанасов, именно Митко Каратиста е човекът, който осъществява връзката между премиера Борисов и бившия му съдружник и ментор от СИК – Румен Николов – Пашата.

„Половината БОП, половината ДАНС и половината съдии са на заплата при него“ „Обяснявам ти каква е картината. ‘Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури“ – казва в записа Ванко Атанасов.

Следи водят и към Мавродиев

Справката за имотните сделки на Румен Гоцов Николов е интересно четиво. В нея откриваме придобивка на терен в Драгалевци от Софийска община през 2002 г, делби на имоти между Пашата и Маджо и сделки с Младен Мутафчийски.

Любопитна е сделката извършена на 04.08.2006 между Румен Николов и сегашния шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и неговата съпруга Ива. Те купуват от Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Семейството брои на Пашата за луксозния имот 200 000 лева.

Стоян Мавродиев беше сред призованите свидетели по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Десислава и Владимир Дишлиеви, подсъдими за участие в международен канал за дрога в Италия и за пране на пари в София. Той не се яви да свидетелства. Друг свидетел по делото разясни, че Мавродиев е представлявал фирми за регистрация на офшорни компании.

„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.“ – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.

Буда – За Каратиста питайте Трактора

На петъчния парламентарен контрол на премиера беше зададен въпрос дали познава Митко Стефанов – Каратиста. Отговорът на Борисов гласеше следното:

„Що се касае до въпросния Димитър Стефанов вие спокойно може да питате вашия съветник и ръководител на ДАНС и неговите състезатели, на Алексей Петров. Това е и човекът, който държеше документите на Алексей Петров, когато дойде да ги представи срещу Станишев. Той не е бил никога мой състезател, на моя отбор, така че има кого да си питате. Толкова години не съм го виждал. През моите зали са минали стотици спортисти. Нямам никакво желание да им следя развитието. Аз от 15 години не го правя“

Проверка на Биволъ показа, че Каратиста няма общи фирми с Алексей Петров. Връзка между двамата може да се направи през сдружението „Спортен клуб „Икеда-Шорин-Рю“, в което участва управителят на „Будоинвест“ Васил Николов. Будоинвест е обща фирма на Бойко Борисов – Буда и на Алексей Петров -Трактора.

Подробна информация за Будоинвест, включително и за банковите сметки на фирмата, е налична между кориците на ДОН „Буда“. Това показва, че водещият офицер Младен Георгиев е следвал написания от него план за ДОН „Буда“ и е събирал информация за всички икономически субекти свързани с Бойко Борисов.

Важно уточнение, което дължим на колегите от Offnews:

Митко Каратиста НЕ е представител на държавата в ЧЕЗ, както погрешно писа Биволъ. Каратиста е представител на собствениците в дружеството на ЧЕЗ, което РЪКОВОДИ двете фирми, в които държавата имаше представители. Т.е. той е бил не представител, а надзорник на държавата. Това поставя много важния въпрос кой всъщност е собственикът на „ЧЕЗ България“.
Бойко Борисов на първия рожден ден на застрахователна компания СИК през 1995 г. Отляво надясно са Венцислав Стефанов, Румен Николов- Пашата, Бойко Борисов.

При управлението на Борисов, Румен Николов - Пашата с над 1млрд евро приходи от контрабанда .
14.01.2014
Сикаджийският бос, пръв приятел на бившия премиер Бойко Борисов, Румен Николов – Пашата, в края на миналата година окончателно е загубил какъвто и да е контрол върху контрабандните канали по българските граници, научихме от спецполицаи. Още след поражението на Борисов на парламентарните избори през май месец миналата година Пашата започнал да губи позиции, но заради многото митничари и полицаи, които работеха за него, продължавал да взима сериозни пари от контрабандните далавери.
Краят на тази свръхпечеливша финансова ера е настъпил в последната седмица на миналата година, когато специалните служби са затворили и последното му кранче.
Според секретни данни на ДАНС, в периода септември 2009 – декември 2013 г. към Румен Николов е отишла умопомрачителната цифра от над 1 милиард евро приходи от контрабанда, основно на цигари, горива и наркотици. Според висши полицаи, някъде около 10% от сумата е останала за него, а другите 90% са разпределени между покровителите му от партия ГЕРБ и тогавашното ръководство на МВР и Агенция „Митници“.
Стана ясно още, че две са били основните пера, по които Пашата и хората му направили милиарда. Това са трафикът на незаконни цигари в и през България, както и наркотици – основно хероин.
Схемата, по която се подсигурявали каналите, била със строга йерархична последователност. На върха на пирамидата е стоял бившият шеф на МВР Цветан Цветанов, разкриват запознати. Цецо Ухото обаче никога не предприемал самостоятелна активност
Неговата роля е била, като полицай №1 на България да пази хората под него, които му вършат мръсната работа.
Първи в този списък бил бившият шеф ма ГДБОП Станимир Флоров. Реално Флоров е бил човекът, който е контролирал функционирането на каналите. Основният минал през българо-турския граничен пункт „Капитан Андреево“, който е бил на 100% овладян от хората на Румен Пашата.
Там приближените до Цветан Цветанов бандити са вършили безобразия основно чрез висш чиновник, известен с прякора си Тошо Пая. Той дори е бил провъзгласен за главния касиер на цялата митническа администрация. Прякорът Пая идвал от железния му принцип да получава своя пай от всяка далавера, случваща се на „Капитан Андреево“. Пая е въвел на пункта задължителното условие, всеки шеф на дежурна смяна след работа да му носи задължително по 10 000 лв. Един път в месеца събраната сума се пренасяла с полицейски ескорт в хотела на Пашата в квартал „Симеоново“.
В редки случаи Цветанов изолирал Пашата и заедно с Флоров сами организирали преминаването на дадена стока. Такъв е случаят с 50 тира с контрабандни цигари, влезли в страната през 2010 г. от ГКПП „Капитан Андреево“. Далаверата се осъществявала чрез транзитно преминаване на камиони с папироси през България за Румъния. Схемата била разкрита от турските специални служби. На граничния пункт откъм комшиите, тировете предоставяли документи, че превозват цигари, а у нас влизали като найлонови торбички. Хора, запознати с документите, твърдят, че всеки камион е бил натъпкан с по около 1000 мастербокса. Предполага се, че печалбата от тази далавера възлиза на над 25 млн. лева.
От страна на ГДБОП за безпрепятственото преминаване на контрабандата отговарял служител с фамилия Джигрев, който бил много близък до Цветанов и Флоров.
Другият ключов пункт за Румен Николов – Пашата е бил „Дунав мост“. Там интересите му се обслужвали от митничар с прякор Весо Джуджето. Има оперативни данни, че Джуджето е много близък и до босовете на грузинската мафия у нас Гиа Хергиани, Георги Джордания и Георги Кахиани, които бяха експулсирани от България през пролетта на 2010 г. заради заплаха за националната сигурност. Тримата са основните доставчици на хероин за Европа по така наречения „Северен път“, който транзитно преминава и през нашата страна.
До края на 2010 г. Джуджето е бил шеф на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в централата на Агенция „Митници“ в София. Родом е от Русе. Хората на Цветанов и Пашата обаче са преценили, че държавният служител по им трябва на Дунав мост и е преместен от Ваньо Танов на северния пункт. През „Дунав мост“ е и основният канал, по който транзитно преминават през България и фалшиви цигари за Централна и Западна Европа.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димитър Желязков - Митьо Очите .

Няма коментари:

Публикуване на коментар