неделя, 29 януари 2017 г.

МОМЧИЛ И МЛАДЕН МОНДЕШКИ


Братя Мондешки – новите братя на България

04.11.2016


След известните братя Галеви, братя Велчеви и други подобни братя, днес са актуални братята Мондешки – Момчил и Младен. В българската народо психология има хубаво понятие: „да се раздели нещо по братски“. Малко хора знаят, че делбата по братски може да бъде два вида – по-голямото за големия, по-малкото за малкия или единият брат разделя на две както прецени, а по-малкият първи взема дял.
Та „по братски“ винаги си е кофти работа. Предстои да видим с тези двамата какво и как са разделили. Изглеждат оперативно интересни. Особено по документите в публичното пространство и публикациите в медиите.
Например, случайно попаднахме на Решението по делото „Мондешки срещу България“ в Страсбург в Европейския съда за правата на човека. През 2002 г. срещу Мондешки е образувано наказателно производство, че като агент на пенсионен фонд е заподозрян в подправяне на няколкостотин декларации за присъединяване към този фонд. Задържан е в следствения арест в София. Оплаква се от лошо храносмилане и че му бавят писмата и за това през 2009 г. му е присъдено обезщетение. Просто до сега никой не го спомена.

За Момчил Мондешки вече всички знаят, че е главно действащо лице (глас) в аферата „Яневагейт“, но какво ли можем да открием за Младен, този пушещ пури малък брат.
Няма да се връщаме много назад във времето, едва ли има нужда  – делото „Белведере“ от 2014 г. Спомняте си френския посланик, „гнилите ябълки“, Ченалова …
„Две седмици след образуването на делото „Белведере“ е подадена още една молба (за откриване на производство по несъстоятелност). Тя е от троянската фирма „Агротекнолоджи“, която също иска да бъде конституирана като кредитор. Дружеството е собственост на 28-годишния Младен Мондешки. Той е брат на старозагорския адвокат Момчил Мондешки, осъждан преди години за документно престъпление, а през последните две години чест гост на служебните коридори в градския съд и кабинетите на ръководството. В адвокатските среди в София той е припознаван като „вратата“ към търговското отделение на СГС (през седмицата членът на ВСС Калин Калпакчиев подаде сигнал до Етичната комисия на съвета именно заради присъствието на Мондешки в съда и съмнителните обстоятелства по делата, по които той е страна).
Какво иска троянското дружество от „Белведере“ адвокатите на фирмата не можаха да отговорят, защото нямат достъп до делото и не са уведомявани за молбата му, което според тях е нарушение на закона.
От документите по дело, висящо пред Върховния административен съд (ВАС), става ясно, че през 2013 г. на „Агротекнолоджи“ е била отказана регистрация по ДДС. От отказа на НАП става ясно, че фирмата на Мондешки твърди, че е имала договор за реклама с „Белведере“ миналото лято, по който е получила 47 хил. лв. Данъчните обаче приемат, че дружеството не е представило никакви доказателства, че реално е изпълнило поръчката.“ (Пасажът е от статия в „Капитал“ )


Младен Мондешки има няколко фирми и е собственик на редица имоти в Троян и Орешак. От немарлив счетоводител до синдик на КТБ .


През 2011 г. по-малкият брат на Момчил Мондешки – Младен, основава няколко дружества, на които е едноличен собственик и управител. Според регистъра на Народното събрание той е сътрудник на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов. През следващите пет години фирмите му ще придобият имоти за близо 7 милиона лева в Троян и региона – земеделски земи, стопански постройки, апартаменти и офиси в центъра на Троян, хотел „Беклемето“, част от туристическия комплекс „Острова“, бившия завод „Хемус“ и т.н.


През 2014 г. едно от тези дружества – „Агротекнолъджи“, се включва в процеса по несъстоятелността на „Белведере“, като твърди, че има да получава близо 50 хил. лв. от дъщерното дружество на френската компания, дължими по „договор за реклама“. Няколко месеца по-рано, позовавайки се на тези договори, фирмата на Младен Мондешки иска от данъчните във Велико Търново да го регистрират по ДДС. Регистрацията е отказана, а отказът – потвърден на две инстанции от съда.


От отказа на НАП и решението, с което е потвърден, излизат интересни сведения за „Агротекнолъджи“. Пълномощник пред данъчните и счетоводител на фирмата също е споменатата като настоящ синдик на КТБ Кристи Маринова. Данъчните констатират, че фирмата „не може да осигури счетоводна отчетност, която да се осъществява в съответствие с основните счетоводни принципи“ така, че да се отразява „вярно и честно имущественото финансово състояние на предприятието“. Днес пред Маринова стои задачата да събере няколко милиарда лева от длъжниците на КТБ. До назначаването й в банката тя обслужва счетоводно всички фирми на Младен Мондешки, чийто адрес за кореспонденция с НАП е този на счетоводната й къща в Троян.
От сайта Еconomix разбираме, че през 2014 г. Младен Мондешки изкупува активите на троянския мебелен завод „Хемус“ на търг, организиран от Райфайзенбанк, както и че в Имотния регистър е вписана ипотека върху имоти на фирмите във връзка с кредит от ПИБ.
През юни 2016 г. Младен Мондешки спечелва чрез търг „Елма” Троян. Предприятие, придобито от Николай Банев по време на масовата приватизация, е в процедура по несъстоятелност от 2012 г. по иск на двама малки кредитора. Сайтът „Троян 21“ съобщава, че  търгът е спечелен от „Солид 85” ЕООД, чийто собственик е 31-годишният бизнесмен Младен Мондешки.  По неофициална информация, цената е достигнала 2 151 151.51 лева. Дали някога е проверяван за произход на средствата, с които борави?
На 12 май 2016 г. „Солид – 85”  придобива на търг апартамент на столичната ул. „Самуил“, собственост на „Хелт енд Уелнес”, продавано заради  задължение към КТБ. Там бе седалището на това дружество, а сега са преместени компаниите на Мондешки.
В средата на септември, при абсолютно неясни обстоятелства и причини загина в зловеща катастрофа Васил Гунчев, който бе  член на Съвета на директорите на акционерното дружество „Хелт енд Уелнес”. Известно е на много хора, че защитеният свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“ Бисер Лазов полага сериозни усилия, за да сложи ръка на дружеството и да го заграби. Правени са опити да се подмени борда на директорите. През цялото време Васил Гунчев правеше всичко възможно, за да не се случи това. А сега в офисът му е Младен Мондешки.

Догади ли ви се и на вас…

Счетоводител на всички компании на Младен Мондешки е фирмата „Кристи акаунтанси” ЕООД, която до ноември 2015 г. е собственост на синдика на КТБ.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Манол Велев .

2 коментара:

  1. Добър вечер дами и господа
    Аз дава кредитите за интересуващите се от финансова помощ. Това е заем между отделни с прости условия и специфични за този факт някои разпоредби са направени за правилното провеждане на процедурата. свържете се с мен чрез имейл: lucastrid123@gmail.com. Ако се интересувате.

    ОтговорИзтриване
  2. Имате нужда от заем, но са отхвърлени от банката или финансовата институция, която ви пита условията, несъвместими с месечния си приходи, на извънредно високите лихвени проценти. Ние отпускат кредити, вариращи от 2500 евро до 8.000.000 евро при годишен лихвен процент от 3%. Ако сте наистина в нужда след това да се свържете.

    Email: stephannefillon@gmail.com

    ОтговорИзтриване