петък, 20 януари 2017 г.

МИРОСЛАВ ПЕЧЕВ




Бизнесменът Мирослав Печев от с. Лопян купи "Гранд хотел България" от Дарина Павлова
03.10.2016

Един от емблематичните столични хотели – "Гранд хотел България" ЕАД е с нов собственик. Доскорошен собственик бе регистрираното в Лихтенщайн дружество "Пи Еф Ейч Си Лимитид" (85.99%) и в американския щат Вирджиния "Зайтгайст Венчърс" ООД (14.01%), собственост на Дарина Павлова, съпруга на убития през 2003г. шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. Дяловете са продадени си на "Софсток Инвест" ЕООД, собственост на бизнесмена Мирослав Печев от с. Лопян, община Етрополе. Стойността на сделката не е посочена, но по неофициални данни цената е около 15 млн. евро.
 Купувачът е придобил всички акции на "Гранд хотел България" заедно с всички активи, включително и търговската марка на хотела.
 Топ имотът, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета) беше собственост на убития бос на "Мултигруп" Илия Павлов, а след неговата смърт остана притежание на съпругата му Дарина Павлова, децата му и баща му – Илия Павлов. Сега Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й.
 "Гранд хотел България" се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7 887 кв. метра. В хотелската (4 720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.
В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.
 Мирослав Печев е бизнесмен с многостранен бизнес
Новият собственик на "Гранд хотел България" - 56-годишният Мирослав Печев, родом от с. Лопян, има разностранен бизнес – от търговия с различни стоки, магазини, инвестиции в строителството, частна детска градина и туристическа дейност. Мирослав Печев е бивш функционер на ЦС на ДКМС.
56-годишният Пенчев не е познат на широката публика и страни от светски изяви. Той регистрира първата си фирма "Марко трейдинг" за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини в зората на демокрацията през 1990 г. Няколко години по-късно се преориентира и основава "Софсток", като започва бизнес с кафе, чай и алкохол.
 Постепенно с годините Пенчев наложи италианското кафе "Лаваца", което днес е едно от най-популярните марки. Компанията му е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar's, водките "Русский стандарт" и Gray Goose, чай "Туинингс".
 Той е собственик на 4-звездния "Парк хотел Витоша", който беше открит на 1 февруари 2005 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4.18 млн. плв. риходи и 192 хил. лв. печалба. През 2015г. хотелът отбеляза своя 10-годишен юбилей с изискан коктейл в стилния ресторант „Тоскана” в самия хотел.
 През 2014 г. Печев регистрира фирма "Алконост бг" заедно с Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета "Сакскобургготски" за търговия с храни. До края на миналата година дружеството не е развивало дейност, става ясно от Търговския регистър. Печев и Дикме, които са известни с близостта си до обръчите от фирми на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, за назначили Лиляна Лазарова за управителка на фирмата.
Мирослав Печев е собственик и на строителна компания "Мирад". През миналата година е внесъл искане за изграждане на частна градина в Студентски град.
Желания за превръщането на хотела в мол
През 2007 г. се разрази обществен скандал около "Гранд хотел България", който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство с желанието ниските етажи да бъдат оформени като търговски център, а нагоре сградата да бъде надстроена с апартаменти за продажба. След намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Момчил и Младен Мондешки .

1 коментар: