понеделник, 16 януари 2017 г.

ДИМИТЪР ЖЕЛЯЗКОВ - МИТЬО ОЧИТЕДимитър Желязков, много по-известен като Митьо Очите, е роден в Несебър през 1972 г.

Той се води собственик на фирми като "Найт гард-93-Йовчев и Сие", "Прогрес 2003", "Инвест петролиум", "Агростил 2005 ".Димитър Желязков участва от години в търгове за апетитни обекти в Бургас и в региона чрез подставеното лице Деян Дачев. Младият бизнесмен с криминална слава стопанисва дискотеките „Астория“ и „Азаро“ в морския град, където от години с дрога търгуват дилъри на Митьо Очите. Обектите на Дачев се охраняват от хора на несебърския бос и за никого в Бургас не е тайна, че реалният собственик на нощните заведения и строителната фирма „Артстрой“ е именно Желязков. Skandalno.net се добра до изключително разкритие, свързано с олигарха и футболен шеф Митко Събев. Наши хора от полицията разкриха топла приятелска и бизнес връзка между току-що излезлия от затвора наркобос Митьо Очите и Събев. В полицията се съхраняваали видео и аудио записи, на които ясно се вижда как Митко Събев нарежда на несебърския бандит да играе на търгове за закупуване на имоти по Черноморието.
Но по цялото южно Черноморие, а и в цялата страна името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен бос, който не търпи конкуренция.
Някои твърдят се, че прякорът на Желязков идвал от навика му да удря жертвите си право в окото, а други - че причина са опулените му очи.
Навремето Желязков бил охранител в "Дюни", по-късно се подвизавал сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков, скандалджията бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.
През 1997 г. името на Желязков се споменава във връзка с атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. Митьо-Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава показания по делото.

Медиите го свързваха и с многото кървави атентати срещу наркобосове в Бургас през 1999- 2000 г.

В списъците на МВР има няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г., заедно с още петима, бил задържан от полицията заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.
През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв. накрая
Преди това е арестуван:
- През август 2006 г. - след рутинна проверка.
- През ноември 2005 - след като се сбил с охранителите си в хотел "България" в Бургас. Тогава проверяват алибито му заради убийството на търговеца- лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал "Стрелбище".
- През октомври 2005 - полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение.
- През септември 2005 - заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.
- През юли 2005 - за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.
- През януари 2005 г. - в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов - Златко Баретата.
- През февруари 2004 г - когато е съден за незаконно притежание на оръжие, но след обжалване е оправдан.
- През май 2001 г. - когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите
През януари 2001 г. - след взрив пред бар в Бургас.
На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му, брат й и охранител. Две години по-рано е била взривена негова кола в с. Ахелой, но без жертви.
На 08.06.2016 Престрелка в курортния комплекс Слънчев бряг, близо до дискотека „Айсберг” завърши с пострадали и арести, съобщиха от областната дирекция на МВР. Самият Желязков е прострелян тежко и има опасност за живота му. Той е приет в лечебното заведение с 5 куршума в тялото - в корема, в рамената, в пикочния мехур и в крака.
Впоследствие се появи информация, че Желязков е с остър хеморагичен шок и че раната в пикочния мехур може да се окаже смъртоносна. Разкъсани са важни кръвоносни съдове в областта на малкия таз.


Очите е популярен с фразата си след почти всяко съдебно заседание:
"Циркът свърши! Хайде да си ходим!"
Публкациите за него във вестниците носят еднотипни заглавия: Съдят до полунощ Митьо Очите, Митьо Очите замесен в политическа интрига в Несебър, Намушкаха с нож близък до Митьо-Очите, Нападнаха хора на Митьо Очите, Митьо Очите бие жена в боулинг, Хора на Митьо Очите се биха жестоко в Бургас, Хора на Митьо Очите и братя Диневи се стреляха, Разбиха бригада на Митьо Очите, Бивш военен уби бодигард на Митьо Очите в дискотека в Поморие, Човек на Митьо Очите с нож във врата...
На съвестта Димитър Желязков - Митьо Очите лежат поне 30 изнасилвания, но за нито едно от тях не е подавана жалба, признават бургаски ченгета. В Бургас е публична тайна историята на 23-годишна варненка, която горчиво съжалява, че се е осмелила да си потърси правата. 2 дни след като е била изнасилена от Очите, хората на Димитър Желязков откриват отново девойката. Момичето е причакано пред дома му в морската столица. Гардовете на Очите вадят копие от писмената й жалба в полицията.
„Ако искаш да живееш, утре отиваш и оттегляш жалбата си! Митьо ти праща „подарък”, заповядва внушителен здравеняк на уплашеното момиче. След което като на куче й хвърля 800 лева. На толкова несебърският Ал Капоне оценява сексуалния си контакт с нея.
„Бях принудена да оттегля жалбата си, защото се оказа, че
бургаските полицаи работят съвместно с Митьо Очите.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Мирослав Печев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар