сряда, 4 януари 2017 г.

СТАНКО СТАНКОВ


Георгиус Георгиу е собственик на взривения влак в Хитрино . Митичният безработен кипърец изплува пак...

10.12. 2016

Фирмата „Булмаркет ДМ“ ООД, чиято композиция се взриви в Хитрино и предизвика катастрофа с жертви и ранени, принадлежи по документи на безработния кипърски гражданин Георгиус Георгиу. Той е тясно свързан със собствениците на ПИБ (FIBANK) – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (агент „Камен“ на ДС).

„Булмаркет“ има над 50 млн. евро задължения към банката и принадлежи на кипърски офшорки. Зад тях стои Георгиус. Тези данни са известни от преди две години, когато Биволъ проведе мащабно разследване за кредитите отпуснати от Първа Инвестиционна Банка. Тогава стана ясно, че над 1,2 милиарда лева са дадени на фирми с крайни собственици кипърски офшорки, зад които стои Георгиус Георгиу.

Разследването на Биволъ разкри, че кипърецът преди години е продал дялове в ПИБ на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарните собственици на ПИБ. По документи той се явява и управител на дъщерната фирма на банката Framas.

Съгласно данните в Търговския регистър „Булмаркет“ принадлежи на „Вектра консулт“ ЕООД, която е 100% собственост на Burundi Services Limited.

Георгиус се явява по документи собственик на бизнес за над 1,2 милиарда лева в България, горе-долу колкото е дупката в ПИБ, констатирана в таен доклад на БНБ от края на 2011 и последващ такъв от края на 2014 г., който беше потвърден и от прокуратурата. Георгиус притежава Кремиковци, ОЦК Кърджали, такситата ОК’Супертранс, Булмаркет, Юлен и Витоша ски и още много фирми, всички кредитирани от ПИБ.

Екип на Биволъ успя да разговаря с него преди година. Той живее в скромно жилище в предградията на Никозия. Посрещна ни не в смокинг, с пура в уста, както подобава на милиардер, а по шорти и тениска с дупка на корема. Георгиус разбира се не е никакъв милиардер, е подставено лице на собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които развиват личен бизнес и източват средства към офшорни дестинации. Инвестират се и се източват парите на гражданите, които депозират в ПИБ. Когато дупката стане непоносима ПИБ получава държавна помощ от данъкоплатците. Част от нея също заминава под формата на кредити към Георгиус.

Всичко това е подробно описано в постановление на прокуратурата, която не вижда престъпление и не вижда проблем. Фактите са известни на БНБ, на ДАНС и на всички институции, които би трябвало да пресекат схемата. Тя обаче продължава безнаказано и до днес, защото крупни кредитополучатели в ПИБ са фирмите свързани с депутата Делян Пеевски, който прекредитира там бизнеса си точно преди да фалира окончателно КТБ.

Краят на тази престъпна въртележка е предизвестен. По същия начин, но чрез български „георгиуси“ подставени лица оперираше и КТБ. Банкерът Цветан Василев обясни вече в няколко интервюта, че фирмите-бушони се наричали SPV (Special Purpose Vehicles). Офшорките, записвани на подставени лица, обикновено са нужни, за да се заобиколят законовите ограничения за кредитиране на свързани лица. Целта на упражнението е да се заобиколи закона и БНБ да счита, че парите на вложителите не заминават в частни сметки и не финансират рисков бизнес на собствениците на банката.

Кредитирането на свързани лица е един от основните пороци на банките с български собственици, посочени в доклад на американския посланик Джон Байърли за българската банкова система от 2006 г., който изтече в Wikileaks След като Биволъ публикува доклада, медията беше подложен на безпрецедентен натиск от БНБ по официална жалба на четири банки: КТБ, ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ, споменати в доклада.



Станко Станков: Аз съм 100% собственик на "Булмаркет ДМ". Влакът убиец се е движил с 30 км/ч над позволената скорост, обяви управителят на компанията .

11.12.2016

"Много отдавна и пред различни институции съм показвал и доказвал, че аз съм 100% собственик на "Булмаркет ДМ" през мое лично участие като физическо лице и през "Вектра консулт". Собственик на "Вектра консулт" е една кипърска фирма. Аз съм краен собственик на кипърската фирма. Не виждам нищо подозрително."

Това обяви в интервю за БНР Станко Станков - управител на русенската фирма, превозвала дерайлиралата влакова композиция насред село Хитрино.

"Булмаркет ДМ" притежава 100% от железопътния превозвач "Булмаркет рейл карго", който е извършвал фаталния превоз на цистерните с пропан-бутан и пропилен.

По данни от търговския регистър "Булмаркет ДМ" е мажоритарна собственост на "Вектра консулт", която държи 60% от капитала, а управителят Станко Станков притежава останалите 40%.

"Вектра консулт" е със седалище и адрес на управление на ул. "Любен Каравелов" 4 в София. Управител е Момчил Арнаудов. Фирмата не отчита никакви приходи и разходи, тоест тя е само брънка от веригата на собствеността. На същия адрес в столицата е седалището на компанията "Витоша ски", която държи ски съоръженията на "Витоша". Там е и адресът на фирма "Пирин-турист", която притежава хотел "Банско" в едноименния курорт.

"Булмаркет ДМ" продава пропан-бутан за 144 млн. лв. годишно

Компанията майка на "Вектра консулт" е регистрираната в Кипър "Бурунди сървисис лимитид". От приложени документи в търговския регистър става ясно, че акциите в "Бурунди" са разпределени 50 на 50 между "Лен секретериъл лимитид" и "Дин номинийз лимитид". Както си личи от имената на тези фирми, те предоставят номинални услуги - договори, чиято цел е истинският собственик на актива да остане скрит. Станко Станков обаче днес освети, че именно той е крайният собственик.

От документи в търговския регистър се разбира още, че представител на "Бурунди сървисис лимитид" е лицето Георгиус Георгиу, който е представител и акционер и в други кипърски офшорки с бизнес в България.

Сайтът "Биволъ" разкри преди време, че Георгиу се явява собственик на две кипърски фирми, които държат 87% от "Юлен" - фирмата-концесионер на ски зоната в Банско. Тогава по веригата излязоха същите фирми "Лен секретериъл" и "Дин номинийз", които ги има и при веригата на собствеността в "Булмаркет ДМ".

Държавата трябвало да плати 100 млн. на "Юлен", ако развали концесията на Банско

В началото на тази година Министерството на околната среда и водите дори изпрати официална покана до личния и професионалния адрес на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за бъдещето на ски зоната в Банско.

Преди време "Биволъ" написа, че митичният бизнесмен от Кипър Георгиус Георгиу е собственик и на най-голямата таксиметрова компания в София - "ОК Супертранс".

"Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната "черна кутия" излезе, че има превишение на скоростта, но трябват още анализи, втората "черна кутия" още не е разшифрована. Превишението е с над 30 километра в час", съобщи за БНР Станко Станков.

Това означава, че дерайлиралият влак се е движил с над 70 км/ч. Припомняме, че специалисти обясниха днес, че максимално позволената скорост в селото е 40 км/ч.

Дерайлирането според Станков може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по жп мрежата. По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта управителят:

"Такова разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много силни удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа."

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем. Станков е прекарал голяма част от вчерашния ден в следствието и прокуратурата.

От "Булмаркет ДМ" възнамеряват да подпомогнат жителите на Хитрино, но Станков изрази опасенията си това да не се изтълкува превратно.



В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря  Дилян Дорон .

Няма коментари:

Публикуване на коментар