петък, 30 октомври 2015 г.

МИНЮ СТАЙКОВ




Алкохолният император Миню Стайков богатее за сметка на черните дробове на българите като не си плаща акцизите, състоянието му е 500 млн. евро . Антимафиоти откриха у бизнесмена 250 хил. фалшиви бандерола .

03.12.2013 



Има бизнесмени, израсли в хайлайфа на соца. А има и такива, които сами са се направили такива. Миню Стайков е алкохолен император днес. Той е изключително елегантен, макар да е извървял целия път от обикновено момче до кабинет на върха на една от най-популярните офиссгради на бул. Джеймз Баучер с изглед към Японския хотел и Витоша. И то само за 15 години.
Заканата на бившия премиер  Бойко Борисов да изведе на „светло” алкохолния бизнес у нас звучаха чудесно, но и доста невероятно. Единственият му предшественик, който даде същата заявка, а после се отказа, беше Иван Костов. Най- богатият бос на спиртни напитки у нас, Миньо Стайков, е и най- редовния клиент на операции на МВР, като последния път, антимафиотите откриха 250 хил. фалшиви бандерола. И тук идва разликата между „добрите” намерения и реалността.
Факт! Този човек продължава да богатее за сметка на черните дробове на българите като не си плаща акцизите. Карнобатския алкохолен бос започва бизнеса си през 92 г. и за 15 години състоянието му набъбна на колосалните 500 млн. евро. Според официални данни, спиртния завод на Стайков продава около 30 млн. бутилки на година, но това са само тези с истински бандероли. А иначе, се говори, че цифрата е два пъти по- голяма.
Единствената реална опасност за бизнеса на Миню Стайков, се появява по време на Костовото управление. Проверката на доходите му изведнъж секва, слад като олигархът става дарител на фондация „Бъдеще за България” на Елена Костова.
При Сергей Станишев, бизнесът на Миню Стайков изживява ренесанс. Отчетените продажби драстично намаляха, а в същото време алкохолния бос спести пари за частен самолет. Олигархът има имоти в Италия, Гърция и вила на френската ривиера. Челядта на милиардера също влезе в новините. Още през 2009 г. синът му, Стайко, се оказа заподозрян за побоя над бившата си изгора манекенката Деси Зидарова. Стайко, който ръководи част от семейния бизнес, миналата година беше следен няколко месеца преди хората около него да бъдат арестувани. Самият той се оказа в чужбина заедно със съпругата си Александра. Тя пък е дъщеря на друг олигарх – Ветко Арабаджиев. Миню Стайков и Ветко Арабаджиев станаха сватове в края на 2011 г., когато децата им минаха под венчилото и обединиха бизнес ресурсите на двете фамилии. „Ветко Арабаджиев е изключително притеснен за дъщеря си. На нейно име се водят и част от фирмите, както сватът му Миню е дал управлението на някои дружества на сина си Стайко. Александра е гледана като писано яйце и родителите й дори позволиха да си направи серия от пластични операции”, разказва пловдивчанин, който е близък с фамилиите и има бизнес отношения с тях. Всъщност Ветко Арабаджиев вкарал семейство Стайкови в бизнеса със захар. Той е собственик на „Захарни заводи” – Пловдив, и развива този бизнес от няколко години насам. Обвинението към сина на Миню Стайков е, че е ръководил престъпна група от ноември миналата година досега. Ветко Арабаджиев винаги е успявал да бъде близък с властта и е бил спокоен за бизнеса и семейството си, разказва пловдивчанинът. Олигархът е бил на „ти” с всички партии. Демонстрирал топли отношения и с Цар Киро. Приятел на Арабаджиев бил и червеният бизнесмен Георги Гергов. По време на издирването на Стайко Стайков заради ДДС далаверите съпругата му Александра – дъщерята на Ветко Арабаджиев, е с него. „Малките нищо не разбират от бизнес и схеми. Едва ли знаят какво представлява дневник на покупките, какво остава за справки-декларации по ДДС, възстановяване и т.н. Всичко се върти от хора на бащите им, а възрастните само осигуряват протекции във властта и институциите. Като ударят Стайко Стайков, целта е баща му”, разказва запознат със схемите, за които обвиняват Стайков – младши. Дъщерята на алкохолния бос от Карнобат Яна също има богата биография във връзките си с богати наследници. Яна беше гадже на Жоро Главата, син на взривения бос от СИК Стоил Славов. Миню Стайков и Стоил Славов са били приятели още от времената на СИК и децата им се познават от малки. Бащите дори имат офиси в една и съща сграда – тази, където бе убит Стоил Славов, на бул. „Джеймс Баучер”, известна като гнездото на СИК.
Как се правят милиони от алкохол?
“В един ресторант в Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България.
Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали.
Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация. В доклада на първо място е „СИС индустрийс“. Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, „Синхрон инвест“. „СИС Индъстрис“ е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков Стайков.  „Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията на Елена Костова и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път“, обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър – дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар. Интересен е още един факт. По същото време бе уволнен зам. директорът на НСС Янис Груйчев. Той бе човекът, който обвини „СИС“, че облепя бутилките си с фалшиви бандероли. Официалният мотив за смяната на Груйчев бе, че правел солови акции и непремерени изявления. Историята се позабрави, а „СИС“ се измъкна „суха“.
Години по-късно в. Стандарт регистрира: “11605 бутилки твърд алкохол с фалшив бандерол заловиха антимафиотите в цялата страна. Те са на фирмата „СИС Индустрийс“ ООД. Тя произвежда над 40 вида високоалкохолни напитки. Питиетата се предлагат в магазините в цялата страна с неистински бандероли, както и с такива, които не отговарят на грамажа и алкохолния градус”. Вестникът прави цяла поредица от публикации за бизнесмена: “Лично президентът Георги Първанов пристигна на крака, за да го поздрави с поредния успех в алкохолния бизнес. За да затвърди впечатлението, че е пръв приятел с държавния глава, виненият бос му подари скъпа ловна карабина”. “Освен винпрома в село Венец притежава огромен цех за дестилация на спирт в с. Церковски, в който е инвестирал 10 млн. евро, държи и мелница в същото село, в момента строи втора. Има над 10 000 дка лозов масив край Карнобат. Върти и ресторант „Савой клуб“ на пъпа на града, нает от общината срещу символична сума. Той е спонсор на всяка по-голяма проява в града и дори влезе в църковното настоятелство. Благодарение на него местният храм се обзаведе с модерни климатици”.

 http://viaranews.com/2013/12/03/%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%8E-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B1/

 В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, или иначе казано ТИМ.


 

1 коментар: