събота, 13 юни 2020 г.

ВЕСЕЛИН ДАНЕВ



Трети в списъка на хотелиерите с 3000 стаи се нарежда управляваната от Веселин Данев  "Сигма кепитъл". Регистрираното през 2002 г. в Люксембург инвестиционно дружество е създадено с цел да е собственик на хотели по българското море. Основните акционери по това време са д-р Дмитрий Зимин, създател на руския мобилен оператор "Вимпелком", исландецът Тор Бьорголфсон (в миналото собственик на "Актавис", БТК, акционер в СИБанк) и бившият акционер в "Мобилтел" Мартин Шлаф. В ръководството на фонда са Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, и Веселин Данев. Сега в дружеството са само Зимин с 83% и Веселин Данев с остатъка.Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, разпределени в 4 дружества. От отчетите на четирите компании се вижда, че хотелският бизнес прави общо приходи на година от 58.2 млн. лв. От самото начало стратегията на Веселин Данев и на "Сигма Кепитъл" е хотелите да са брандирани и да се управляват от мениджърска компания. През първите две години от съществуването си Grand Hotel Hermitage е част от веригата Kempinski, като сега Данев казва, че Златни пясъци не е Кемпински дестинация. Всичките хотели сега под чужди брандове Sol и Melia на компанията Melia Hotels International и бранда Iberostar. Хотелът на Златни пясъци Melia Grand Hermitage (5 звезди) е вероятно и с най-висока цена на стая по българското море.
Наскоро фирмата стартира услугата Sigma Holiday Club, която позволява закупуването на ваканционни пакети за почивка в хотелите на компанията за период от пет или десет години напред на преференциални цени.
Веселин Данев - син на шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев, е участник в незаконния проект "Супер Паничище".
От МОСВ не пожелаха да коментират бъдещия строеж с мотива, че "не е ясно за какъв проект става дума и отношение не може да се вземе." В одобрения сега план строеж на писти и ски съоръжения няма. Екоорганизации обаче отдавна предупреждават, че целият голям проект за курорт около Паничище се разделя на няколко малки. Така те поотделно получават одобрение, защото всеки за себе си засяга малка част от екосистемата. Взети заедно обаче, те биха имали огромно влияние.
На семинар в средата на октомври 2012 представители на Европейската комисия (ЕК) настояха към "Натура 2000" да бъдат включени нови защитени зони около парк "Рила", разказаха представители на няколко екологични организации. Според тях семинарът е част от процедурата за одобряване на нови зони от мрежата. Идеите на експертите от ЕК са идентични с предложения на неправителствени организации, обявени още през 2006 г., но неприети от правителството: в "Натура 2000" да влязат и зони около парк "Рила", за да се опазят кафявата мечка и рибата главоч.
През 2016 година Административният съд в Перник е отменил подробния устройствен план на Паничище, с който се предвиждаше разширяване на хотелската база в района с 5 хил. легла, съобщават от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.
Съдът е решил, че подробният устройствен план на курортното селище в Рила над Сапарева баня ще окаже постоянно отрицателно въздействие върху биооразнообразието в планината.
Делото срещу плана за застрояване в Паничище се проточи четири години, припомнят от организацията. Там се планираше изграждането на легловата база за планирания курорт „Паничище–Езерата–връх Кабул“(„Супер Паничище“).
Преди години плановете за курорта бяха отхвърлени от Министерство на околната среда и водите, но части от него се изградиха на парче в периода 2007 – 2011 г., включително лифта между хижа „Пионерска“ и хижа „Рилски езера“, посочват от организацията.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Галин Анастасов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар