неделя, 21 юни 2020 г.

НИКОЛАЙ ЦВЕТИН - БЛИЗНАКА


Вицепрезидентът на “ВАИ-холдинг” Николай Цветин-Близнака от Разлог е вероятният заместник на убития бос на ВИС-2 и “ВАИ-холдинг” Георги Илиев. Човекът от Пиринско Ники Цветин, наричан “мозъка” и финансов гений на холдинга, пое управлението веднага, като активизира структурите на групировката и на 22 февруари 2008 г. повика в Бургас босовете на ВИС от всички области в страната на спешна среща. Цветин управляваше негласно “ВАИ-холдинг”. За разлика от боса Георги Илиев, който според запознати се държал като разглезено момче и правеше каквото иска, като попадаше в центъра на общественото внимание, Цветин не е никога излизал извън самоконтрол. Изключително умен и предпазлив, Цветин управляваше цялата финансова политика на “ВАИ-холдинг”. Той е в борда на спестовно- осигурителна компания и има дялове в “Биг 1”.

Училище "Отец Паисий" в Кресна е мястото , където близнаците Николай и Георги Цветини и братята Васил и Георги Илиеви са записани в първи клас, този малкоизвестен факт, съобщава struma.com. Старите жители на града, сред които техни съученици разказват, че близнаците Цветини дошли в Кресна и се записали в първи клас, след като баща им Мирчо бил разпределен да служи и работи в местото военно поделение. Ники Цветин бил най-кротък от всички. Негов най-близък бил Васил Илиев, били като братя. Другарката Славчева е била жената, която успявала да се оправи с палавите Васил и Георги Илиеви и Георги Цветин. И четиримата не наблягали на ученето макар, че били умни момчета, разказват техни съученици. Били непрекъснато с топката, и се борили на тревата в двора на училището. Започнали първи клас в старото училище на Кресна, после се преместили в новото, изградено на терена на старите гробища. От деца обаче Цветини и Илиеви били неразделни. Братята Цветини , когато свършило разпределението на баща им в поделението в Кресна, се върнали в родния им град Разлог, където и до днес живеят родителите им.
Николай и Георги завършват средно образование в Разлог, където баща им вече е шеф на местното военно поделение. И двамата са добри ученици и спортисти. Приети са в София, за да учат във Висшия институт по физкултура /ВИФ /, където отново се срещат с приятелите си Васил и Георги. Така в първите години на демокрацията Ники Цветин и Васил Илиев създават страховитата застрахователна компания "ВИС -2". Двамата се допълват взаимно. Цветин изключително умен и комбинативен, Васил, човек на риска, смелчага и страшно креативен.
През 1992 година обаче братът на Николай Цветин, Георги загива при автомобилна катастрофа край Бяла Слатина. Николай понася много тежко смъртта на брат си. По късно убиват и Васил Илиев Така Цветин става много близък с Георги Илиев, двамата заместват в общуването си загиналите си братя. През тежките и страшни години на ВИС 2, побоища, разстрели, отвличания, изнудвания, както казваше приживе Георги Илиев, те помъдрели и от "мутри станали бизнесмени ". Създават ВАИ холдинг, който оглавява мозъчният тръст Николай Цветин.
Компанията започна да развива сериозна и легална дейност. От 4-имата Николай Цветин единствен оцеля през годините. Братята Илиеви бяха убити, а Георги Цветин загина при катастрофа, за която също казват, че е била предизвикана умишлено, но нищо не се доказа. Днес Н. Цветин е успешен бизнесмен. За него казват, че е успял заради умереността си във всичко, което е правил, изключителния си ум и находчивост и фактът, че никога не е излизал извън контрол. Цветин е семеен и не скъса връзката с родния Разлог. Почти всяка седмица той прескача с подсилена охрана и черни лимузини до родната си къща в малкия град за да посети роднините си. Кум на сватбата на Ники Цветин с Габриела стана Христо Стоичков, а сватбата му в ресторант “Нерон” през 1996 година бе най-зрелищното събитие в столицата.
От много време Николай Цветин – Близнака е все в центъра на вниманието. След смъртта на боса на ВИС Георги Илиев дори беше обявен за некоронования наследник на групировката. Самият той побърза да се дистанцира и обяви: “Оставам верен на приятелите си, но нещата стоят така, че дойде време всеки да поеме по свой собствен път. С Мая се разбрахме кой какво да вземе като бизнес, аз за себе си съм решил да се оттегля!” Николай Цветин действително остана верен на приятелите си. За кратко все още продължи да е в управителния съвет на ВАИ-холдинг, но след това излезе от дружеството. Тези, които не го познават, предпочитат да го митологизират. Изкарват го ту боса в сянка, ту обикновен бизнесмен.
 Истината е, че той не е нито едното, нито другото. Признава, че го боли, защото около него се носят прекалено много слухове и в един момент спира да вярва на хората. “Разбираш ли, много често научавам неща за себе си, от които могат да ти настръхнат косите, а знам, че нямат нищо общо с истината. Друг път се сещат за мен, когато няма какво сензационно да изчоплят и се почва – дай да му звъннем на Цветин, той все нещо ще каже. Заради това избягвам да давам интервюта. Предпочитам да съм си аз и да си живея собствения живот”, признава Николай Цветин. Който навярно има защо да се чувства огорчен. Последната клюка отново го свърза с възраждането на групировката ВИС. Решен е да влиза в съюз с Маргините, гласи пък другата градска легенда.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Радослав Бързанов .


Няма коментари:

Публикуване на коментар