вторник, 23 юни 2020 г.

НАДЯ ИВАНОВА И КИРИЛ СПАСОВ


След като правителството избра за концесионер на централния плаж в Созопол фирмата "Ауто фактор" ЕООД, днес дружеството получи право да стопанисва и другият плаж в града - "Харманите".
Въпреки че не се посочва колко е срокът на концесията, от кабинета уточняват, че за целия ѝ срок на договора цената за чадър и шезлонг ще е в размер на 8 лв. След като преди по-малко от месец правителството избра за концесионер на централния плаж в Созопол фирмата "Ауто фактор" ЕООД, днес дружеството получи право да стопанисва и другият плаж в града - "Харманите".
Дружеството "Ауто фактор" е собственост на Кирил Георгиев Спасов, който е съдружник и в "Ирида-71", концесионер на южния плаж в Слънчев бряг, популярен още като "Какао бийч“ . Дружеството е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.
От началото на съществуването на дружеството пък основен собственик на акциите е Надя Ставрева Иванова - жената, свързана с една от иконите на бившата борческа империя Димитър Димитров-Маймуняка. Той бе взривен професионално на 28 януари 2002 г. - с дистанционно, което задейства самоделка с около 400 грама тротилов еквивалент. Висаджията беше убит във входа на бл. 27 в ж.к. "Стрелбище", където на третия етаж в закупен от него апартамент живееше жената на живота му Надя Иванова. Както е известно, приживе Маймуняка държеше източния плаж на Поморие, южния в "Слънчев бряг" и "Харманите" в Созопол. След кончината му Надя Иванова получи  20-годишна концесия за стопанисване на плажа на "Слънчев бряг" - юг. Любопитство събуждат съдружниците и свързаните с бизнес дамата фирми. В дружество "Ирида 71" Надя Иванова първоначално имаше 48% дял, останалите до 2012 г. ги държеше Радостин Петров Бързанов- Радо Слънцето, бивш бодигард на основателите на борческата империя ВИС-2 Васил и Георги Илиеви. Той от своя страна до 2007 г. участваше и в управлението на дружеството "Софтранс бетон", специализирано в изделия за строителството. Регистрирано е на ул."Ал. Пушкин" № 84 и е собственост на "Тит-Ком" (50%) и... на прословутия Христофорос Никос Аманатидис-Таки (50%). Иванова участва и в управлението на дружеството "Брилянт 63", а "ВАИ холдинг" е 100% собственик на дружеството. Иванова владее и 10% от "Глобал Инкорпорейтид", където сред съсобствениците и до ден днешен е друг виден представител на някогашната борческа империя ВИС - Антон Вергилов Боянов...


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите  Николай Калоянов, Костадин Калоянов, Йордан Каназирев .



Няма коментари:

Публикуване на коментар