сряда, 3 юни 2020 г.

ЙОРДАН ХРИСТОВ И ИВАН САЗДОВ


7 милиoнa лeвa oт eврoпрoeкти ca пoлучили фирми нa Йoрдaн Хриcтoв и Ивaн Caздoв - приближeнитe нa прeмиeрa "инвecтитoри" в лукcoзния живoт нa мaнeкeнкaтa Бoриcлaвa Йoвчeвa в Бaрceлoнa. Oтдeлнo ca cпeчeлили oбщecтвeни пoръчки зa нaд 10 милиoнa, coчи cпрaвкa нa "Бивoлъ".
Вce пo-oтчeтливa e cхeмaтa "ти нa нac, ниe нa тeбe", убeдeни ca oт издaниeтo, припoмняйки нa oбщecтвeнocттa, чe тoвa пocтaвя cкaндaлa в другa плocкocт, зa кoятo oтгoвaря Лaурa Кaдруцa Кьoвeши, глaвeн прoкурoр нa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa.
Рекорден консултантски – по същество лобистки – договор на стойност 34 милиона евро е сключила компанията IGS на близкия до премиера шеф на кортовете в Банкя, на които Борисов обича да играе, Иван Григоров Саздов с фирма на китайския милиардер Стивън Ло, разкри в първото си предаване по Евроком известният журналист Сашо Диков. 19 минути добавя интересен детайл – финансовият консултант по същия проект е не кой да е, а съветникът по сделката на … Гинка Върбакова за ЧЕЗ. Целта на контракта на Саздов е по-добра връзка с институциите – държавни и общински, за осъществяване на инвестицията в туристическия, хазартен, спортен и овеселителен комплекс Св. София в размер на 1,6 млрд.евро. Диков напомни, че именно Саздов беше шеф на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет.
През 2006г. Борисов е кмет и столична Община извърша една от най-неизгодните заменки, както е определена в медиите тогава.
С решение 345 от 2006г. Саздов, съпругата му и дъщеря му получават два апетитни общински имота, включени в плана на гр. Банкя за изграждане на балнеоложки комплекс и спортен терен. Единият имот е частна общинска собственост е 5 000 кв.м. и е оценен на 512 709 лв. , а другият, от който получават идеални части, е 4500 кв.м с оценка – 178 621 лв. В замяна Саздов предоставя на Община София два свои терена извън регулация, в местностите около Банкя на обща площ около 6 600 кв.м. на обща стойност 731 702 лева. Оценките на всички имоти са извършени от оценители посочени от Саздов, както се твърди в медийни публикации от онзи период. И въпреки, че Общината предоставя по-голям имот на несравнимо по добра локация, се оказва, че при тази заменка Община София трябва и да ДОПЛАТИ на Саздов 40 000 лева.
Междувременно разследващият сайт "Биволъ" публикува списък от четири фирми, чиято обща връзка е името на Йордан Христов и на жена му Силвия Николова и които са спечелили 3,7 млн. евро по еврофондове. Христов е представителят на "Спортни имоти Приморско" АД. Именно в това акционерно дружество на първо място като вносители на капитал (внесеният капитал е 2 966 247 лв.) е кипърската офшорка Palms Enterprises LTD. Точно това е офшорката, която внася през 2014 година 1 750 000 евро във фирма Emma BGS SL – фирмата, в която манекенката Борислава Йовчева и баща ѝ участват с по 1500 евро всеки. Адресът на Emma BGS SL е този на прословутата къща в Барселона, за която бившият шеф на правния отдел на "Лукойл" Александър Чаушев твърди, че е негова собственост. А лицето на тенис клуба в Банкя Иван Саздов, който се отказа преди време да съди Елена Йончева заради коментарите ѝ за къщата в Барселона, е бил в управлението на "Спортни имоти Приморско" АД от 2008 до 2011 година – в Съвета на директорите. Саздов е част от т.нар. Кръг Банкя - "стари другари от службите и милицията", по описанието на в. "24 часа".
Йордан Христов присъства и в управлението на "Перла Турист" АД – също акционер в "Спортни имоти Приморско". Още преди 2 години излезе непотвърдено официално твърдение през публикувано от Facebook страницата "Да спрем разграбването на България" видео (сега то е изтрито), че той и жена му Силвия били пълномощници у нас на Белинда Ланион. Тя е съпруга на Майкъл Дойл, а двамата са осъдени през 2015 година във Великобритания за пране на пари. Дойл влиза в затвора за 7,5 години, а жена му – за 3,5 години. Повече по темата с връзката си припомнете в този материал! Именно по отношение на бизнеса на Христов в Приморско, прочулата се с аферата "Яневагейт" съдия Румяна Ченалова дава няколко предложения на главния прокурор Иван Гешев какво да провери: 1. Дали през 2008 година е направена проверка на произхода на внесените в капитала на "Спортни имоти Приморско" пари от Palms Enterpises LTD – тогава кипърската офшорка има дял от 50% от предприятието, другите 50% са на Община Приморско? И дали е ясно кой е истинският собственик на Palms Enterpises? 2. Дали през 2010 година е направена същата проверка за заем от кипърската офшорка към "Спортни имоти Приморско" АД? Ченалова казва и, че през миналата година Христов се е сдобил с 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско", а за общината е останал 1%. Припомняме, че друга героиня от "Яневагейт" - съдия Владимира Янева, първа спомена за "момичето от Барселона" по адрес на Бойко Борисов. Припомнете си точните ѝ думи в този материал!
Има два пътя на парите към семейството на Борислава Йовчева:
1) 2,9 милиона € за луксозна къща дадени от Александър Чаушев. Той е завършил в Москва и е изключително близък до шефа на Лукойл Валентин Златев. Златев пък е близък с Бойко Борисов и има с него дългогодишни бизнес връзки през Лукойл и Ипон. Така се обосновава "руската връзка", за която пишат каталунските медии.
2) 1,75 милиона € инвестирани във фирмата Ema BGS S.L., която стопанисва луксозния бутик на Ермано Шервиньо на пъпа на Барселона. От тях един милион е внесен от бащата на Борислава - водопроводчика Георги Йовчев, а 753 000 от офшорката Palms Enterprises Overseas, където се откриват банкянските приближени на Борисов - Йордан Христов и Иван Саздов. Саздов е активист на ГЕРБ още от създаването му , а също така и съдружник на "братовчеда Ради", който пое от Борисов охранителния бизнес на Ипон. Очевидно това не са хора, които Борисов за последно е виждал преди 15 години.
Повтаряме, че това са данни от документи налични в публични регистри. В материала на "Ел Периодико" са изнесени малко по-различни данни - общо 5 млн. € като апорта от 1 млн € на Георги Йовчев е идентифициран като идващ също от офшорката. Изданието се позовава на полицейското разследване, имащо достъп и до банковата информация на семейството.


В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Пламен Дилков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар