неделя, 16 май 2021 г.

ПАВЕЛ СТОИМЕНОВ

Вторият бизнесмен, излязъл открито да говори пред парламентарната комисия по ревизията за рекета на управляващите в България - Павел Стоименов, също като Светослав Илчовски е едър зърнопроизводител и зеленчукопроизводител.

Компанията, чийто управител е той, е известна в сектора - „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД. Стоименов притежава голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест. Новият свидетел в комисията на практика е най-големият зеленчукопроизводител в България. Основната част от бизнеса му е съсредоточен в Плевенско.

Името на Стоименов нашумя преди 6-7 години. Тогава бе направен опит да му бъде откраднат документално целият бизнес за десетки милиони левове на година с фиктивен договор за покупко-продажба. В резултат на разкритието на измамата селскостопански асоциации внесоха в Народното събрание промени, които да предотвратят подобни далавери.

Компанията на Стоименов обработва близо 70 000 дка земя в Северна България. Съдружниците в търговското дружество "Г- 8" обмислят дали да потърсят правата си по съдебен път, обяви пред "Хоризонт“ зърнопроизводителят Цветан Берберов, партньор в дружеството. Берберов е категоричен, че не познава агробизнесмена Павел Стоименов, който вчера обяви пред Комисията за ревизия на досегашното управление, че картел на име "Г-8" под ръководството на Иван Ангелов от фирма "Градус“ е упражнявал натиск върху бизнеса му.

Предприемачът Павел Стоименов се оказва бивш сват на Стефан Софиянски Източници, на които имаме пълно доверие, обясниха, че негов син е бил женен за най-голямата дъщеря Елена на бившия столичен кмет. Двамата са се разделили отдавна писа Уикенд.През последните години тя е йога-инструктор, а съпругът й Лъчезар Йорданов, с когото сключи брак през 2014 г., е собственик на заведения. Преди да се захване с източните духовни практики, Елена е вписана в две фирми – „Биофрут” и „Брест енерджи” ООД, като нейни съдружници са кадри от партията на баща й – Съюза Свободни демократи. „Биофрут” с европари прави фабрика за замразени плодове и зеленчуци и за конфитюри край Горна Оряховица, където Софиянски имат реституирани имоти.

„Брест енерджи” е за зелена енергия и е регистрирана в района на Гулянци, където пък е съсредоточена основната част и от бизнеса на Павел Стоименов.

Иначе Павел Стоименов е родом от Симитли, но бизнесът му със зърно и зеленчуци се развива основно в Плевенско и района на Стара Загора. Още от детските си години и досега сред най-близките му приятели е атрактивният кмет на Симитли Апостол Апостолов-Поли. Заради близките връзки със Софиянски пък източниците ни намекват, че появата на Павел Стоименов пред комисията на Мая Манолова може да е инспирирана и от Васил Божков-Черепа. Разбира се, за това няма никакви доказателства, а разкритията, които Стоименов направи са за картел в арендата на земеделска земя с участието на прословутата фирма „Градус”.

Според запознати Павел Стоименов има бурна младост, в която се захваща с различни бизнес проекти, докато накрай открива своята „ниша” – земеделието. Той работи заедно с брат си Николай.По времето, когато откриват завода, се оказва, че фирмата на Стоименови „Агро мел” е открадната с поредица от фалшиви регистрации, като са ползвани менте данни, а новият собственик – маргинал от циганското малцинство дори успява да продаде част от имотите. След като се вдига голям медиен шум, Стоименов си връща „Агро бел”.

Преди години откриват фуражен завод в Симитли, който е направен с 5 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони, а продукцията му се изнася в Гърция и Македония.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Иван Китов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар