петък, 14 май 2021 г.

ГЕОРГИ ИВАНОВ ГЕОРГИЕВ

Една от строителните „акули“ на България – петричанинът Георги Иванов Георгиев, собственикх на регистрираната в София фирма „Геопет М", се оказа не само кредитен милионер, но и агент на Държавна сигурност. При това роденият през 1955 г. петричанин се подвизавал под името на цар Самуил, съобщава Struma.bg. Името на близкия до ексминистър Милен Велчев петрички строител Георги Георгиев, който се прослави с няколко мегапроекта, се появи вчера в сайта на Комисията по досиетата като длъжник на Първа частна банка със сума от над 1 млн. неденоминирани лв. Агентурната си дейност за VI управление на ДС „Агент Самуил“ е упражнявал под ръководството на о.р. Георги Кръстев през периода 1987-1989 г. Различни прошения и изкусителни предложения на знайни и незнайни бизнесмени се опитват да подскажат на общинарите как най-добре да оползотворят собствеността на столичното кметство. Такъв е случаят и с офертата на фирма ГЕО ПЕТ М АД, представлявана от изпълнителния си директор Георги Георгиев, за замяна на определени общински терени срещу жилища, собственост на дружеството. Става дума за същият Георги Георгиев, който се прочу покрай шумната си сватба с известна манекенка в парижкия хотел Риц преди години. А кум на младоженецът е не кой да е, а министърът в оставка Румен Овчаров. Не е ясно дали е имало и поканени общински съветници, но пък у нас стана почти традиция бизнесът да държи топла връзка с властта и да получава актуална информация за всичко, което може да бъде изтъргувано на преференциални цени. Ако проследим част от сделките с имоти на Георгиев, ще установим, че той не за първи път - макар в споменавания случай непряко, протяга ръка към активи на общината

Още през 2004 г. успява да договори изключително изгодна сделка на цени далеч под пазарните. Той купува имот от 10 940 кв. м в кв. Драгалевци, който успява да спазари за сумата от 490 хил. лв., или брои по 44 лв. за кв. метър. Продавачът е костинбродската фирма Тигър ООД, собственост на американските граждани с типичните задокеански имена Фреидж Фарадж и Фарадж Фрейдж. Проверката ни на място установи, че на адреса, посочен в информационната система Дакси, такава фирма няма. Но проследяването на сделката с имота някак естествено ни доведе отново до призьора в далаверите с общински терени - Софийски имоти. Оказа се, че американците се сдобили с този имот от въпросното дружество една година по-рано, и то на смехотворна цена от 486 530 лева. Интересното в тази сделка е не само цената, но и това, че всъщност управителката на Тигър ООД Камелия Стефанова не заплаща цялата сума, а само 361 530 лв., а остатъка от 125 хил. лв. издължава, като прехвърля на Софийски имоти имот от 1320 кв. м в местността Киноцентъра. Само дето никой не може да обясни как 10 940 кв. м струват 361 530 лв., а 1320 кв. м - 125 000 лева. При това все в елитни столични квартали. Простите сметки показват, че в описаната сделка Софийски имоти купува на цена от близо 95 лв., а продава по 44 лева. Година по-късно Тигър продава имота на Георгиев със скромна печалба под 3500 лева. Само за сведение - цените на имотите по това време не падат под 100 евро на кв. метър. Няма как да се намери икономическа логика в тази сделка, освен ако парцелът просто не е бил отреден за този собственик отдавна, а междинната продажба цели да покрие директната връзка с него.

И ето - няколко години по-късно фирмата на Георгиев отправя предложение към СОС. Разбира се - облечено с красиви обещания. Този път ГЕО ПЕТ М предлага да инвестира в изграждането на канализационна мрежа в кв. Драгалевци, което според нейни предварителни проучвания ще струва 500 хил. лева. Само че благодетелите на квартала не искат парите кеш, а... вместо тях да им бъдат преотстъпени имоти в полите на Витоша, в съседство с вече описания по-горе имот. Услужливи общинари светкавично издирват подходящи за замяна терени. Предлагат се няколко - първият с площ от 7540 кв. м, вторият - 960 кв. м, третият - 9110 кв. м, и четвъртият - 1355 кв. метра (Докладната е заведена под N2600-778/2.05.07.) Срещу тях инвеститорът обещава допълнително да обезщети общината с жилищни имоти. Като се знае как през последните години общинските съветници правят подобни заменки, много е трудно да повярва човек в безкористните намерения на инвеститорите. Вече всичко е подготвено. Предложението е минало през съответните комисии на СОС. Единственият човек, възроптал срещу подготвяната далавера, е общинският съветник от БСП Стоян Стоянов (за ужас на своите съпартийци). Пред в. БАНКЕРЪ Стоянов не успяваше да скрие възмущението си и каза: Крайно време е далаверите с общински имоти да спрат. Всяко нещо все пак трябва да се прави с Бога и прилика.

Одобреното от комисиите в Общинския съвет предложение на Георгиев вече е съпроводено с доклад от общинския съветник от Демократи за София Атанас Медникаров. Сиреч притежава всички атрибути, за да получи и благословията на СОС. Дори и проектът за решение е готов. Има си и официалната оценка на Софийски имоти АД. Терените според експертите на получилото съмнителна слава общинско дружество са оценени на колосалните 67.40 евро за квадрат. Нищо, че според столични брокери подобни терени сега се търгуват за около 250-270 евро за кв. метър. След извършената предварителна подготовка за предстоящата сделка през май общинските съветници Радослав Кацаров (ССД) и Борислав Богданов (Гергьовден) решават да внесат предложението за окончателно решение на заседание на СОС. Засега това все още не се е случило, но може би се чака удобният момент. Говори се , че главният лобист по случая е общинарят от НДСВ и председател на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация Светлин Лисичков. Той е не само в близки отношения с Георгиев, но и двамата са управители на фирма Пиринска туристическа компания АД , свързан е с него и чрез фирмите ВИП Финанс и ВИП Акаунт.

Ако припомним поредицата материали, които в. БАНКЕРЪ публикува и в които разказа как при подобни замени с известни инвеститори общината по правило получава панелки в квартали като Горубляне, Обеля, Враждебна и Дружба (оценени подобаващо високо, за разлика от общинските терени), едва ли и този път келепирът за столичното кметство ще се окаже особено голям. Но очевидно търпението на Георгиев се е изчерпало и е дошло време към досега придобитата от него собственост да му бъдат приобщени още общински имоти. Изненадващо тук се появява една изникнала от нищото пречка - Гражданско сдружение, наречено Комитет за защита интересите на Драгалевци и Дървеница, с председател Здравко Младенов сезира кмета Бойко Борисов и председателя на СОС Владимир Кисьов за готвената далавера. Според Младенов почти цялото предложение на фирма ГЕО ПЕТ М АД е непочтено. Първо, той недоумява по силата на кой закон, щом притежаваш даден имот, това ти дава право да купиш и съседния.

Още повече - възмущава се пред в. БАНКЕРЪ Младенов - този имот дори не е съседен. Всеки архитект ще ви каже, че съседен означава да имат обща граница. В случая става дума за имоти, разделени от улица. Освен всичко останало обещанието за канализация на квартала се свежда до полагане на тръби до собствените имоти на самия Георгиев. Да се говори, че това е в полза на обществото, е смешно. И за капак от становището на Софийска вода (N ТУ-857/10.02.2006 г.), адресирано до Георги Георгиев и до общинската дирекция Архитектура и градоустройство, става ясно, че водопроводът е с неизяснен статут и не може да бъде изграден. Ние предложихме на кмета и на председателя на СОС парцелът, към който има апетит фирма ГЕО ПЕТ М АД, да бъде продаден на търг, а получените от това средства да бъдат използвани за изграждането на канализацията на Драгалевци. Защо трябва някой да купува терен за 67 евро вместо за 267?, пита Здравко Младенов.

Въпросът е резонен. Разбрахме, че бизнесменът иска да построи вилно селище върху въпросните имоти и дори вече е внесъл молба за парцелиране в Дирекция Архитектура и градоустройство. Няма лошо, че иска да помогне и за изграждането на канализацията на квартала. В крайна сметка това ще повиши цената на бъдещите постройки и на собствените му имоти значително. Защо обаче столичните общинари не искат тези имоти да се разиграват на търг, а по стария, изпитан с годините способ предпочитат да се заменят с решения на СОС и, естествено, по доста занижени оценки, изготвени от Софийски имоти, не става много ясно. Единственото неоспоримо в случая е, че според новия градоустройствен план на столицата въпросните терени попадат в жилищна устройствена зона с малко етажно застрояване със специфични параметри. Тоест само на собствения си парцел Георгиев може да построи жилища с обща площ около 10 940 кв. метра. Според брокери на имоти цените на подобен градеж могат да стигнат 1200 евро на квадрат. Строителни предприемачи пък изчисляват, че от цялото упражнение Георгиев ще спечели около 6 млн. евро. И то само от реализацията на вече придобития терен. Всеки би могъл да пресметне за какви цифри става дума, ако той се сдобие и с останалите терени при тези цени... Ако общинарите не успяват да се справят с подобни сметки, биха могли да помолят за помощ истински експерти от свободния пазар на недвижими имоти в столицата. Или може би просто играят за последно десет и сметката не ги интересува...?!

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Павел Стоименов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар