петък, 28 май 2021 г.

ИВАН БОРИСОВ

“Ултрастрой” ЕООД е еднолично търговско дружество със собственик Иван Борисов Борисов на 43 г. Фирмата се явява партньор и подизпълнител по редица сериозни обществени поръчки на известната като свързана с Делян Пеевски “Водстрой 98”. „Ултрастрой“ са работили и по реконструкцията на южното крило на Националния музеен комплекс, известен като българския Лувър. Компанията беше и подизпълнител при ремонта на централната софийска гара, където основният консорциум беше между ГБС и „Водстрой 98”.

Извън обществените поръчки „Ултрастрой“ работят по частни обекти, свързани с холдинга “Булгартабак”, като преустройство на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“. В поредица от смени в собствеността, фабриката премина от държавния „Булгартабак“ към офшорни компании, свързани скрито с високопоставени родни политици. В поредица от разследвания Биволъ изследва информацията за корупционни връзки около приватизацията на Булгартабак с Борисов, Пеевски и Ахмед Доган. Триото бе посочено и в интервюто на бившия шеф на КТБ Цветан Василев пред Сашо Диков.

“Ултрастрой” е и длъжник с 8 млн. лв на ББР, но в същото време е избрана целево да строи новата сграда на банката. Именно тази фирма се явява и партньор в обединението ДВУ, на което е дадено да строи най-скъпата част от третия диаметър на софийското метро.

Пред наш репортер номиналният собственик на “Ултрастрой” Иван Борисов заяви, че е бил измамен от израелците още в момента на подписването на договора. Блок 10-ти е бил с много по-големи параметри от останалите сгради и затова именно в последния етап на строителството Борисов е предявил претенции за допълнителни 1 млн. лв. откъдето всъщност възникнал и конфликта, според него.

Иван Борисов тогава обясни като нормален бизнес фактът, че фирмата му е ангажирана с някои от най-значимите обекти и поръчки в страната, заедно с фирми свързвани с Пеевски. Той заяви също, че не познава Делян Пеевски.

Любопитно съвпадение е, че от 2017 г. съществува фирма наречена “Витоша Ризорт” ЕООД, която е собственик на знаковия Хотел “Берлин”, считан за жилищна база на депутата и медиен магнат Пеевски. Предишното име на “Витоша Ризорт” е “Уолтън Асошийтс-Еко”. През 2010 г. “Уолтън Асошийтс-Еко” продава на “Балканска Медийна Компания” на Ирена Кръстева, майката на Пеевски, няколко апартамента и гаража в сградата на хотела.

Ултрастрой е притежавала и правата върху 10 милиона акции на фирмата “Трансстрой Холдинг” АД. Това става ясно от договора за кредит с ББР от 2016 г., в който пише, че тези акции не са заложени като обезпечение. При “Трансстрой” се наблюдава връзка към Йордан Цонев от ДПС – съавтор на закони заедно с Делян Пеевски. Цонев разбира се не се появява с името си в “Трансстрой” но връзката му с бивши собственици и управители на фирмата се проследява през имотните сделки на негови роднини в разследване на Биволъ за земи по Южното Черноморие, заграбени с измама.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Емил Робертов Василев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар