понеделник, 17 май 2021 г.

ИВАН КИТОВ

Иван Китов, емблематична фигура от годините на масовите банкови фалити през 90-те години на миналия век бе окончателно осъден, съобщи „Преса”. Делото срещу него се точи цели 18 години по обвинение за раздавани необезпечени кредити.Бившият шеф на „Кристалбанк” и „Бизнесбанк” ще лежи 6 години, гласи решението на Върховния касационен съд.

Задържаха Иван Китов - бивш собственик на фалиралите КРИСТАЛБАНК, учредена в Мадан, и на БИЗНЕСБАНК, чието родно място бе Петрич. Това бе новината, съобщена на 13 януари от главния секретар на МВР Бойко Борисов, която привлече вниманието на целия финансов сектор. Както и на всички, чиито пари потънаха в едната или в другата банка. Издирваният от 2003 г. с червена бюлетина на Интерпол банкер е задържан от Специалната имиграционна полиция в столицата на Коста Рика Сан Хосе. Там Китов се подвизавал под името Джак Хасел Босман Петрова. Вероятно издирваният банкер никога нямаше да бъде идентифициран, ако не беше поискал да пътува до САЩ. След подаване на молбата за воаяжа служители на посолството на САЩ в страната установили, че пръстовите отпечатъци съответстват на издирван българин, източил от банка 9 млн. евро. Според данните на полицията в Коста Рика българинът пристигнал там през 1998 г. от Доминиканската република.

През 2001 г. се оженил за рускиня, натурализирана костариканка, и година след това получил костариканско гражданство.По настояване на българските власти Иван Китов е задържан в ареста, където ще очаква искането за екстрадиция, което би трябвало да отправи нашата прокуратура.Иван Китов е арестуван в Коста Рика около два месеца след като съдията в Софийския градски съд Мирослава Тодорова отказа да гледа образуваното срещу него дело. На 2 ноември 2004 г. тя разпореди обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за доразглеждане, а мотивите й бяха, че са допуснати сериозни процесуални нарушения, свързани с ограничаване на конституционното право на защита на подсъдимите. Освен това, според решението на Тодорова, той изобилства от неясноти и неточности, които трябва да бъдат изчистени. Очакваше се делото срещу Иван Китов да бъде доста интересно заради, меко казано, небанкерския начин, по който се е разпореждал с парите на банката. Вероятно затова дори в обвинителния акт по делото прокуратурата е напомнила, че Китов е бивш ди джей и няма нищо общо с финансите и банковото дело. Вниманието привлича и фактът, че Китов е рекордьор по размера на гаранцията за освобождаването му от ареста.

На 14 ноември 1997 г. с решение на Софийския градски съд той бе пуснат на свобода срещу сумата от 100 млн. стари лева. Малко след това Китов все пак напусна страната и прокуратурата реши (на 29 май 1998 г.) внесената от него гаранция да бъде конфискувана. По нареждане на Върховната касационна прокуратура през 2003 г. той е обявен и за международно издирване чрез Интерпол. Двете фалирали с негова помощ банки бяха затворени съответно през 1996 и 1997 година. В делото по този повод освен Китов подсъдими са още бившият акционер в петричката банка Мадлен Георгиева и някогашните прокуристи в нея Захари Захариев, Богомил Стоянов и Николай Спасов. Изготвеният от прокуратурата обвинителен акт обхваща два периода от банковата кариера на Иван Китов. Първият е от 27 май до 29 септември 1993 г., когато той е бил председател на съвета на директорите и основен собственик на КРИСТАЛБАНК. Държавното обвинение твърди, че най-големия си удар Китов е нанесъл именно там. От маданската банка той е задигнал 1 млн. щ. долара и 240 млн. стари лв., което било решаващо за фалита й. Според прокуратурата става въпрос за прехвърляне на средствата по сметки на контролирани от него фирми и в БИЗНЕСБАНК. Обвинението твърди, че Китов е осигурил и рефинансиране на КРИСТАЛБАНК от БНБ в размер на 1 млн. щ. долара, които е изпратил зад граница и повече никой нищо не е чул за тази сума. Прокуратурата обвинява Китов за длъжностно присвояване в особено големи размери по смисъла на чл. 203 от НК, за което законът предвижда от 10 до 30 години затвор.Държавното обвинение търси отговорност на Китов и за взети пари от БИЗНЕСБАНК в размер на 108 млн. стари лева.

Прокуратурата се опита да докаже още, че със средства от петричката банка той е финансирал свои лични нужди. Китов е използвал близо 4.5 млн. стари лв., с които е покрил разноските по празненствата за рождените си дни и организираните тържества за вдигнатите от него две сватби в Париж и в София. Други над 30 млн. стари лв. той е взел от БИЗНЕСБАНК под формата на командировъчни, твърди още прокуратурата, като за тях отново е обвинен за присвояване в особено големи размери по чл. 203 от НК. Друга част от деянията на Китов са квалифицирани от прокуратурата като измама. Като такава е определено отпускането през 1996 г. на кредит в размер на 200 млн. лв. на друг бивш акционер на КРИСТАЛБАНК и на БИЗНЕСБАНК - Мадлен Георгиева. Освен това, според държавното обвинение, двамата разиграват схема от валутни операции с участието на служители от ЕЛИТБАНК и БИЗНЕСБАНК, вследствие на което петричката банка е ощетена с още 200 хил. щ. долара. За тези си действия Китов и Георгиева са обвинени за измама в особено големи размери по смисъла на чл. 211 от НК, за което провинение законът предвижда затвор от три до десет години.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Пламен Митрев .

Няма коментари:

Публикуване на коментар