сряда, 19 май 2021 г.

АНГЕЛ ПАЛИЙСКИ

Бизнесменът и бивш президент на ПФК Ботев 1912 Ангел Палийски стана член на Управителния съвет на националния борд по туризъм (НБТ), съобщиха от най-голямата работодателска организация в сектор "Туризъм". Палийски понастоящем е изпълнителен директор на „Амадеус – Ей Си Джи“. Някои комплекси и хотели по Черноморието тази година няма да отворят. Причината е кризата след COVID-пандемията. Един от тези хотели е на Ангел Палийски.

Преди повече от година той купи курортния комплекс „Слънчев ден“. Комплексът тази година ще остане затворен – „заради несигурната обстановка през идните месеци, свързана с COVID-19“, уточняват от комплекса. Ако името на Ангел Палийски беше известно основно за футболните запалянковци заради "Ботев" - Пловдив, буквално за дни той бе изстрелян към едрия бизнес чрез покупката на курорта "Слънчев ден" от пловдивския активист на БСП Георги Гергов. Сключването на сделката с политически протекции на местно и централно ниво, както и финансовото й трасиране с пари от държавната Българска банка за развитие (ББР) дават поводи за спекулации, че зад дългогодишния президент на "Ботев" - Пловдив, седят други интереси.

Същата година той придоби и хотел "Ястребец" в Боровец. Хотелът е собственост на компанията „Хастингс”, която до 22-ри март е била собственост на „Милтех” и Георги Крумов . Обектът в Боровец работи на пълни обороти от края на декември 2006 г., когато е изцяло ремонтиран и към него е добавен голям спа център. Хотелът развива целогодишно своята дейност като разполага с 34 стаи, 7 апартамента и 15 финландски къщички потопени в зеленината на голям собствен парк. Покупката става през „Палас хотел“ с краен собственик Ангел Палийски, показва Търговският регистър. Сделката вероятно е от порядъка на около 10 млн. лв. – толкова са вложени в ремонта според стари изявления на собственика Крумов, толкова е била и балансовата стойност на обновения хотел (виж карето). В описанието на обекта се споменава, че има парк от 50 декара, макар в имотния регистър този терен да не се вижда по партидата на „Хастингс“.

Още една сделка, сключена паралелно с финализирането на прехвърлянето на курорта, затвърждава донякъде неформалните твърдения, че възходът на Палийски става с помощта на боркерството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Накратко, доста несвойствено за фокуса на дейността си, в средата на януари "Слънчев ден" придобива дружество, чийто единствен проект е имотен проект в столичния квартал "Изток". Той също е финансиран от ББР, както и строителната компания продавач - "Ултрастрой", която исторически често е била подизпълнител на свързвани с Пеевски строителни дружества.

В резултат на операцията групата "Слънчев ден" и новият й собственик, които и без това се превърнаха във вероятно най-голямата единична експозиция на ББР, допълнително увеличават задълженията си към държавната банка, чийто основен замисъл по принцип е да финансира малки и средни предприятия, а отскоро и публично-частни партньорства и инфраструктурни проекти.

Сделката

Договорът, чрез който "Слънчев ден" купува 100% от "Инстатрейд", е от 15 януари. Както и при сделката, чрез която фирмата на Палийски "Амадеус - Ей Си Джи" придобива "Съни тур" (мажоритарния собственик в курортното дружество) от Гергов, и тук цената не се вижда, като е уговорена в отделно споразумение. Паралелно с прехвърлянето самият Ангел Палийски е вписан и като управител на компанията. Самото "Инстатрейд" е създадено през 2015 г., а през следващата чрез публичен търг придобива активите си. Това са недостроена сграда Spa Suites на столичната ул. "Атанас Далчев" №5 и съседен по-малък парцел до нея. Според отчета на "Инстатрейд" плащането е станало през 2017 г., като за целта компанията е ползвала близо 3.39 млн. евро кредит ББР, чрез които е финансирана 90% от тръжната цена. Освен това компанията е правила разходи по завършване на сградата и за разрешително за ползване. За целта "Инстатрейд", както и собственикът му "Ултрастрой", са заложени пред ББР срещу до 7.9 млн. лв. заем при 6% лихва, като самата строителна компания ползва малко над 2 млн. лв. за оборотно финансиране. Апартаменти в сградата се предлагат за продажба от imoteka.bg.

Министерството на икономиката публикува имената на фирмите, които са най-големите получатели на кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Ден по-рано икономическият министър Кирил Петков съобщи, че само 8 фирми са получили почти 1 млрд. лева, което той не приема за нормално.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, съобщи министерството. Целта на комисията е да провери дали отпуснатите кредити над 1 млн. лева съответстват на закона и устава на банката. "Поради големия обществен интерес" министерството публикува и списъка на осемте най-големи кредитополучатели . Между тях е и "Слънчев ден" със собственик Ангел Палийски .

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Дирон Ръсовски .

Няма коментари:

Публикуване на коментар