сряда, 9 декември 2015 г.

ДАНЕТА ЖЕЛЕВА

 

Данета Желева по-богата от Кюлева и Цветелина!?
 
10.10.2010


Шефката на „Индустриален фонд България“ Данета Желева къта 100 милиона лева, само холдинга е оценен на 82 милиона. Заедно с мъжа си Димитър стоят в сянка от големите светски личности, въпреки, че по последни данни са сред най-мощните олигарси в страната. Желева влиза в ТОП 3 на най-богатите българки. За разлика от други известни бизнес дами, тя не е разчитала на огромно финансово наследство. Въпреки това стои редом до вдовици като Мая Илиева и Весела Кюлева. Говори се, че Данета е една от малкото, които са успели дапробият благодарение на труда си. На книга фирмите й се занимават основно с машиностроене, морско дело, както и с речни круизи по река Дунав. По неофициални данни в банковите сметки на Данета вече се кътат около 100 милиона лева. За високото й положение в бранша говори и фактът, че тя е част от управителния съвет на Сдружение за фамилния бизнес. В организацията членуват някои от най-заможните българи като Петър Манджуков и братя Диневи. Дали обаче около Данета е всичко розово и чисто? Няколко скандала бележат управлението й във варненската корабостроителница. Те обаче са умишлено потулени и някак си не стават обществено достояние. Желева й мъжът й на няколко пъти са били улавяни в жестоки далавери с корабите. Те изграждали плавателни средства с по-тънка ламарина, отколкото предварително заявявали. По този начин пестели солидни средства от изграждането им. Желеви изобщо не се притеснявали, че новите им кораби на практика са опасни, а рискът от крушение голям. Впоследствие заради гафовете си, се налагало да се реконстроират цели кораби с допълнително укрепване, разказват работници под сурдинка. Докато тъне в разкош и лукс Желева предлага на работниците си заплати минимални за този бранш. В „Булярд“ АД работят около 1000 души, пословично стана и освещаването на 9800 тонния кораб „Марциана“. За да се спестят пари, на събитието бил поканен отлъченият от Светия синод на Българската православна църква отец Любомир Попов. Присъствието на разпопения поп възмутило присъстващите, както и членовете на екипажа на новия кораб. Друг скандален факт е, че „Марциана“ ще плава не под български, а под малтийски флаг. Причината за това са данъчните облекчения. Речните круизи по река Дунав внасят най-голяма печалба в касата на холдинга на Данета Желева. Цена за плаване на един пасажер достига около 1000 евро. Дъщерната фирма „Дунав Турс“ иѝползва най-тузарските кораби у нас-“София“, „Русе престиж“, „Хайнрих Хайне“ и „Елегант Лейди“. Сред клиентите на речните пътешествия са някои от най-големите бизнесмени не само у нас, но и в цяла Европа.
Данета Желева е една от петимата номинирани за „Бизнесмен на годината 2007" на бизнес вестника Икономически живот. Данета Желева е Работодател на 2010 година, предаде репортер на БГНЕС. Желева получи наградата за Работодател 2010 заради условията на антидискриминация и равнопоставеност на работното място, които предлага холдингa. За наградата холдингът е бил номинират от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Наградата се връчи в рамките на проекта "Прогрес към равенство: национални ефективни и иновативни практики за превенция и борба с дискриминацията", който се реализира от социалното министерство и Комисията за защита от дискриминация.
Класацията на десетте богати български на Profit.bg е направена по азбучен ред, поради липса на достатъчно данни за актуалното състояние на посочените дами. Ето ги и тях:


1. Весела Кюлева - Родената през 1975 г. Кюлева израсна от секретарка на Емил Кюлев, до негова съпруга и впоследствие вдовица. Наследи част от империята му, начело с продадените ДЗИ и ДЗИ Банк, както и Ривиера АД и др.


2. Галя Топалова - Топалова държи една от най-големите транспортни фирми в страната - Етап Адрес, както и минералната вода Ком, която по думите й „ще стане №4 в България", след лидерите Девин, Горна Баня и Банкя.Като основен акционер в Локомотив Пловдив, наскоро се заговори, че там предстои смяна на властта, като начело ще застане Петя Славова.

3. Данета Желева - Желева е изпълнителен директор на един от най-големи холдинги у нас - Индустриален Холдинг България, чиято пазарна оценка от днес на Българска фондова борса е 82 млн. лв.Основната дейност на ИХБ е придобиване, оценка и продажба на участия в дружества, управление на дружества от портфейла, финансиране на дружествата, в които участва.


4. Дарина Павлова - Вдовицата на Илия Павлов от години живее в САЩ. След убийството на Павлов тя наследява империя на стойност между 1-1.5 млрд. долара.Собственичка е и на агенцията за модели „Мегаталант".

5. Евгения Банева - Банева е управител на Русалка Холидейз и трета съпруга на Николай Банев, който държи АКБ Форес.Пред пет месеца дари съпруга си с близнаци - Мартин и Изабела.


6. Ирена Кръстева - Собственичката на „Нова българска медийна група холдинг" ЕАД има участия във вестниците Монитор, Телеграф, Експрес, Политика, Меридиан Мач и др., както и в телевизиите - ТВ7 и ББТ. Преди да навлезе в медийния бизнес е шефка на тотализатора у нас.

7. Мая Илиева - Съпругата на покойният Георги Илиев също наследи империя след убийството му.Братът на Георги Илиев - Васил Илиев, също убит, но десет години по-рано (през 1995 г.) е основател на ВИС-2. След смъртта на брат си, Георги наследява компанията, като в интервю споделя „Бяхме борци, сега сме бизнесмени".


8. Петя Славова- най-богатата българка е председател на Съвета на директорите на Феста Холдинг, който е мажоритарен акционер в Инвестбанк, Черноморско злато, Винком, Феста хотели, Лазур АД и др.
Бившата съпруга на Митко Събев е родена през 1961 г., като в момента живее на последния етаж на хотел Феста Барсело, който е считан за един от най-големите апартаменти в страната.

9. Таня Данева - Заедно със съпруга си притежават Ритъм-4-ТБ ЕООД, която се занимава с търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива. Освен това има инвестиции в Захарни заводи, Порт Свищов и др.

10. Цветелина Бориславова - Освен половинката на премиера Бойко Борисов, тя е председател на Съвета на директорите на СИБАНК.
http://angelyordanov.blogspot.bg/2010/12/75.html

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарите Весела и Димитър Барбукови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар