понеделник, 14 декември 2015 г.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ



Кариерата на Делян Пеевски - депутат и медиен магнат

 
Той още не е навършил 31 години. Но действа с размах и иска много.
Казва се Делян Пеевски и за има-няма 10 г. натрупа богатство и влияние. Днес управлява централни и местни вестници, две телевизии, сайтове, разпространителски фирми.
За него се знае малко и още по-малко се пише. Официалната му биография се изчерпва с няколко реда. Роден е на 27 юли 1980 г. в София, завършил гимназия пак там... и още малко сухи факти.
Слънце обаче огрява кариерата му още когато е само на 21 години. През 2001-а става най-младият член на политически кабинет, след като тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото пристанище в България. Нищо, че по това време Пеевски няма нужния за поста образователен ценз - той е само втора година студент по право в Югозападния университет "Неофит Рилски".
Оттогава възходът на Пеевски в държавното управление е стремителен. Трамплин за него обаче е приятелството на майка му Ирена Кръстева с говорителката на царя Галя Дичева. Със сина на Дичева Росен, с когото са много близки, Пеевски работи за каузата на младежкото НДСВ и го оглавява, когато царската партия печели изборите. С Дичев създават и електронния сайт "Новото време", който дълго време бе смятан за орган на НДСВ.
При правителството на Симеон Сакскобургготски Делян Пеевски трупа активи от приятелството на майка си, която тогава е шеф на тотото, с министъра на спорта Васил Иванов - Лучано. Той явно оценява високо потенциала на младежа и дори го прави кандидат за депутат от жълтата партия.
Само един скандал за скрита приватизация на зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" на Златни пясъци хвърля за кратко сянка върху резултата от перфектното сътрудничество на министъра и младежа.
Но от проверките, които образува прокуратурата, резултат не се видя.
Междувременно синът на шефката на тотото Ирена Кръстева успява да завърши висшето си образование, до януари 2004 г. да е юрисконсулт в "Ти Ви глобус" и след това да е адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.
Със замайваща скорост от май 2005 г. вече е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Според Закона за съдебната власт за това е нужен задължителен 2-годишен стаж, но може и да има изключения. И изключителният младеж става изключение.
А само след още 5 месеца е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.
В началото доста хора си мислят, че постът на зам.-министър му е даден от квотата на царската партия. Но малко по-късно става ясно, че надареният младеж е назначен от квотата на ДПС. А как Пеевски попада в екипа на Доган, аналите мълчат. Вероятно и там е впечатлил с възможностите си.
Зашеметени от светкавичната му кариера са всички. Вестниците започват да му отделят все по-голямо внимание. Като "безспорен вундеркинд на администрацията" го определя в."Сега".
"Делян Пеевски е живото доказателство, че и преди да се е дипломирал, човек може да направи първия милион, и то на държавна служба - пише в броя си от 12-28 май 2007 г. в. "Капитал". - Дори само от имотната му декларация става ясно, че за три години (2002 - 2004) той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. Павлово, друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Според декларацията е платил за трите имота общо 152 263 лв., което означава, че само за финансирането на покупките трябва да е получавал 4300 лв. на месец. Майка му Ирена Кръстева е придобила други три апартамента в София, също без да има официален бизнес. По пазарни цени общите активи на майката и сина надхвърлят един милион лева", пресмята тогава седмичникът.
В България скандалите съпътстват успелите. Не подминават и зам.-министъра Пеевски. През 2007 г. името му бе замесено в скандала "Овчаров-Александров" по делото за столичната "Топлофикация". В разправията бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга. Заради скандала Румен Овчаров подаде оставка. Премиерът Станишев пък уволни Пеевски. "След като приключи разследването, може би някои хора ще трябва да ми се извинят", заяви обаче Делян на излизане от разпит в прокуратурата по случая.
Дали някой му се е извинил, не стана ясно. Факт е обаче, че след като се върна за кратко към кариерата си на следовател и прокуратурата не откри доказателства за твърденията на Лачев, Пеевски бе възстановен като зам.-министър. Премиерът Станишев тогава даде да се разбере, че това се прави по настояване на коалиционния партньор ДПС.
А през 2009 г. Делян бе избран за депутат с листите на ДПС и дори го предложиха за член на антикорупционната комисия в парламента.
Кандидатурата му обаче бе отхвърлена от мнозинството със скандал. Оттогава Пеевски, подражавайки на Ахмед Доган, рядко може да бъде видян в парламента.
Но още докато гради кариерата си в държавната администрация, младежът се нагърбва с големи отговорности.
Помага на майка си в управлението на медиите, които тя купи, след като бе уволнена от Спортния тотализатор. Тогава те поддържаха политиката на правителството на Сергей Станишев и остро критикуваха столичния кмет Бойко Борисов, като публикуваха дни наред снимки на боклуците из София.
В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер не скри обидата си от отношението на вестниците на Ирена Кръстева към него.
Още на следващия ден те обърнаха тона, а Делян Пеевски се настани в кабинета на майка си в ИПК "Родина", където са редакциите на "Монитор", "Телеграф" и "Политика", и пое еднолично всичко, включително и редакционната политика. Тя се оттегли от прякото управление, а изданията започнаха да хвалят премиера със същото усърдие, с което преди това го плюеха.
В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България - ИПК "Родина" , едноличен собственик на вестниците "Телеграф","Монитор" ,Политика", "Засада", "Борба", "Меридиан мач" и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството - собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.
С името на младия депутат и майка му свързват и вестниците "Уикенд", "Шок" и "Контра", както сайтовете Вnews и "Всеки ден", но в регистрите и системите за фирмена информация няма такива следи. По непотвърдени с регистрации данни Пеевски държи 80% от разпространителската вестникарска мрежа. Депутатът е сочен от хора в този бизнес за действителния собственик на разпространителските дружества "Близнаци", "Сенатор", "Оларт", "Национална дистрибуция", БИС - Бургас,"Камекс". А през март тази година в медиите се появиха информации, че е закупил две от най-големите фирми в бранша - "Прес" ООД и "Братя Герини". Първата контролира пазара по морето, втората - в Пловдив и цяла Южна България.
А, че на Делян нищо човешко не му е чуждо, личи от джиповете, мерцедесите, бодигадовете, фолка и подаръците, които прави или обещава на приятели.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Валери Николов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар