вторник, 22 декември 2015 г.

РУМЕН СПАСОВ


Румен Спасов не го ловеше закон . Съпругата му Веска Меджидиева бе оправдана по две дела .

02.08.2009
 
Легендата на „Орион” Румен Спасов си отиде, покосен от лоша болест. Синът на някогашното партийно величие генерал Мирчо Спасов изгаснал, казват, в обятията на още по-легендарната си съпруга Веска Меджидиева в Кейптаун, Южна Африка, където семейството потърси подслон заради ударите на българското законодателство. Спасов си отишъл от този свят и в компанията на сина си, който носи неговото име. Мъжът с изключително противоречива биография издъхна на 63 години, след като през последните две водеше неравна борба с рака.
Той се подложи на мъчително лечение в Швейцария, както и в елитна клиника в Мексико, но ужасната болест го победи. Бившият контраразузнавач живя със съпругата си Веска 23 години, в които двамата заедно бяха най-обсъжданата в София двойка, дори и след като се преселиха в ЮАР. Предпоследната новина от Кейптаун за фамилията Спасов – Меджидиева бе преди около година, когато стана ясно че се развеждат. Тогава Спасов огласи заболяването си и желанието да се раздели със съпругата си. Той я обвини в алчност и обсебване на общите им имоти. Закани се, че ще даде на главния прокурор Борис Велчев документи, че Веска е откраднала 3 млн. лева от Българската земеделска и промишлена банка (БЗПБ).
Шест месеца по-късно обаче той поискал прошка от Веска заради детето им. По думите й тя му простила и стояла неотлъчно до него, като се стремяла всячески да облекчи страданието му.
Докато семейството живееше в София, то успя да сътвори два огромни скандала. Единият бе с кръга от фирми на групировката „Орион”, създадени по времето на управлението на Жан Виденов, както и съмненията за поръчителство на убийството на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. пред дома му на столичната улица „Латинка”. Другият скандал бе с източването на БЗПБ, както и изчезването на 6 милиона лева на бизнесмена Майкъл Чорни. Парите на бизнесмена от руски произход изчезнаха безследно, след като той ги внесе в банката, уж за да я оздрави.
Освен за парите от банката, срещу Веска Меджидиева имаше и дело за неправомерно приватизиране на цяло село - Георги Дамяново. Съдът отмени седемгодишната присъда за обсебване в особено големи размери на БЗПБ. Магистратите не приеха, че в качеството си на управител на банката за периода от 25 октомври 1994 до 15 май 1995 г. Меджидиева е присвоила близо 78 млн. стари лева. Примата на „Орион”, както бе известна още у нас, бе оправдана и по обвинение, че е купила село Георги Дамяново с фалшива банкова гаранция.
Делото за парите на банката и Чорни принуди двойката да напусне завинаги страната и да се пресели в ЮАР, където също завъртя свой бизнес. След смъртта на Румен Спасов не е ясно кой ще наследи имотите му. В София той има апартамент, има и земя в Резово. В Кейптаун притежавал две къщи.
Румен Спасов има много интересна биография. Той е завършил Английската гимназия в София. Учил е във Военното училище във Велико Търново, завършил е Висшия икономически институт „Карл Маркс”. Работил е за Държавна сигурност в Първо главно управление. Твърди, че е изхвърлен от там, защото нарекъл един от шефовете си „пишлеме”. Историята на бащата на Румен, Мирчо Спасов е твърде мрачна. По Татово време Мирчо е бил заместник вътрешен министър. Като един от най-близките сподвижници на Живков е организирал и ръководил концлагерите край Ловеч и Скравена, ръководил е контрабандни канали и е отговорен за източването на милиони левове от служба „Културно наследство“ към Министерството на външните работи.
В хода на разследването на престъпленията в лагера в Ловеч всички от ръководството на лагера са свидетелствали, че писмени заповеди никога не са давани, а всеки е действал по устни указания на Мирчо Спасов. Бившият зам.-министър оправда затварянето в лагери на хора без съд и присъда като борба с гнилия американски капитализъм, чийто зародиш били хората, затворени в лагера, които трябвало да бъдат подложени на „физическо и стерилно унищожаване“. През 1990-а за извършените зверства край лагера в Ловеч Спасов е изключен от БСП, а тогавашният президент Петър Младенов му отнема генералското звание.
Срещу Спасов и ръководството на лагера в Ловеч е повдигнато обвинение от бившия главен прокурор Иван Татарчев. Спасов признава вината си, но месец след като е даден ход на делото той умира. Така Спасов-баща повлича крак фамилията да остане незасегната от закона.
Румен Спасов напусна България, без да бъде дори разпитан за това, което е станало с парите на групировката „Орион”, или за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Знае се само, че когато напуснал страната, той притежавал куфарче, в което кътал пари с шестцифрена сума. В Кейптаун заедно със съпругата си Веска се обзавеждат с две къщи на стойност 280 000 долара. Твърди се, че групировката „Орион” е създадена през 1991 г. със съдействието на Луканов, Румен Спасов и Веска Меджидиева. Две години по-късно бизнесът се сгромолясва. Оказва се, че бившият търговец на агнета за Италия не умее да управлява империята „Орион”. Отношенията между Луканов и Спасов се влошават.
Възможно е бившият премиер да е бил наясно с това, че от „Орион” започват само да излизат пари, а няма никакви приходи. Именно тази групировка смъква реномето на бившия премиер Жан Виденов и го компрометира, като чрез Луканов на бял свят излизат различните безобразия на хора, които действат в нея. Заради обтегнатите отношения между Спасов и Луканов именно мъжът на Веска Меджидиева става обект на полицейска разработка по делото за убийството на политика. За поръчител е посочен Румен Спасов, а бившият шеф на строителната фирма „Колонел” Ангел Василев и кръг около него от приближени хора се посочва като изпълнители на мократа поръчка.
Василев, за когото се знае, че е бил доста близък на боса на „Орион”, бе екстрадиран от Чехия, за да отговаря за убийството. Странните обстоятелства, при които бяха задържани и извършителите – Алексей Кичатов и Александър Русов, внесоха много въпросителни дали точно те са теглили куршума на бившия премиер. Това дело имаше нелека съдба. То премина през множество експертизи, скандали и твърдения за побоища в килиите на подсъдимите за изпълнители. Близо 11 години след като бе застрелян Луканов, делото завърши с оправдателни присъди над подсъдимите. През 2007 г. Върховният касационен съд изцяло оправда Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Александър Русов и Алексей Кичатов.
Според съдиите Русов е бил принудително и противозаконно доведен от Украйна в България от тогавашния шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев. В мотивите си съдът записа, че Кичатов, Ленев и Георгиев са бити от полицията, а "употребеното насилие, побоят или заплахите опорочават самопризнанията им". Освен това магистратите заявиха, че показанията на Ботев по делото не могат да се ползват с доверие, защото е установено, че при разпита му той е премълчал съществени обстоятелства от разследването. Единствено Софийският градски съд през 2003 г. прецени, че петимата са убийците на Луканов и произнесе доживотни присъди. Така безславно дойде краят на най-големия процес за атентата срещу български министър-председател, загадката за който все още тегне над Темида.
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Бедо Доганян.

1 коментар:

  1. Българи, защо не се вразумим?!
    България я разграбват "КОТЕРЙЦИ-УДАРНИЦИ"
    на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТРУД!!
    Съвременният "КОТ€РЙ€Ц-УДАРНИК
    на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТРУД €
    "ВИНАГИ ГОТОВ " на всичко!!
    Той умело търгаши $ Майката си Род(и)на,
    Той € $ партийно имунитет-минало!
    Той (б€з)честно лъже!
    Той жив€€ на $аем $ потдаяния от чужденци!
    Той € богат $ неизпълними обешатния!
    Той сияе под званието "€-МАРИОНЕТ-ЧУЖДОПОКЛОНЕЦ!
    Той се "бори" за най-престижното звание в бранша на ТРУДА;
    "ИМУНИТ€ТНО $УБСИДИРАН-КОТ€РИ€Ц, на
    КАПИТАЛИ$ТИК€$КИЯ ТРУД" в изчезваща България.
    ( * КОТ€РИЙНО$Т * значи, ползването на служебно положение от държавни служители, единствено за лична облага), факт много по-престъпен от корупцията!
    Как да се очистим от не(го)я??
    Защото в момента сме, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ и безреференд-МАРИОНЕТНА, Коран пикльо ПАЧАВРА на НАТО-вските петрол ГЕНОЦИДИ!!
    Разграбили и разпродали напълно Родината на Дякона, Ботева и Вапцарова!!

    Боже пази България от Tатуирани, Сюлейман-БРАДЯСАЛИ, и медийно КИЧ-ЛАНСИРАНИ Aналфабети;
    Защото в момента сме, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ и безреференд-МАРИОНЕТНА, Коран пикльо ПАЧАВРА на НАТО-вските петрол ГЕНОЦИДИ!!
    С уважение: Енчев

    ОтговорИзтриване