понеделник, 14 декември 2015 г.

ИРЕНА КРЪСТЕВА


Пътят на Ирена Кръстева към висшето общество
 
27.06.2012       
                               
Вярвам, че все някога ще притежавам толкова много пари, че да не мога да ги изхарча.
Ирена Кръстева
 
Върху календара годината е малко преди 1989-а. "Демокрацията" не е изсипала благодатта си върху земята българска. И все още властва социалистическото категоризиране на доходите като "трудови" и "нетрудови". Вторите попадат под ударите на член в тогавашния Наказателен кодекс. По дяволите!
Една жена, наскоро преминала Христовата си възраст, е отегчена до смърт от непрестижната за самочувствието и претенциите длъжност на коректорка в издателството на БАН. Възприела, докато е следвала класическа филология, идеята за свободата на духа в хедонистичния вариант, тя ненавижда до смърт трудовата дейност като форма на най-отвратителната принуда над личността. И често, разположила се удобно с цигара в ръка пред поредната чаша алкохол, обича да повтаря любимите си максими: Слабите загиват; Всички хора са курви; Справедливост има, само ако сам си я осигуриш! Коректността изисква да признаем, че авторските права върху тях изцяло принадлежат на г-жа Ирена Ангелова Кръстева.
Уви, перспективата за измъкване от отвратителната каторга на коректорската работа е мрачно нулева. Затова и
жестовете на госпожата са нервни,
изражението на лицето - естествено ожесточено, а погледът - с присвити очи често дори е злобен.
Славчо Кънчев е председател на Асоциацията против корупцията в България, бивш съпруг на Ирена Кръстевна.
Че как иначе - нали животът е една голяма гадория!
Но идва лятото на 1989 г. И неговият преломен месец юли. В "Държавен вестник" е обнародвано постановление № 56 на МС, с което се разрешава частният бизнес у нас. Ето я картата за достъп до клуба "Златен шанс" в прекия и преносен смисъл за онези българи и българки, които предпочитат да се любуват на изгрева през стодоларова банкнота. Още по-добре, ако тя е само първата от цяла пачка на разположение. Куфарчето в ръка пък да е натъпкано с останалите стодоларови пачки. По какъв начин са били спечелени ли? Не е важно - парите не миришат, чудесно е начините за печелене да са много.
Иренчето, както госпожата е самоназовала персоната си, не е чела Шън Бухай - политически мислител, заемал от 351 г. до 337 г.
ПРИЯТЕЛСТВО: Ирена Кръстева подарява икона на шефа на КТБ Цветан Василев по случай 15-годишнината на банката.
 
 
пр.н.е. длъжността първи съветник на владетеля в царството Хан, но е успяла по собствен път да се добере до прозрението, че притежаващите висше познание отхвърлят знанието. За какво са всички бръщолевения в книгите по социална психология, когато е абсолютно ясно, че там, където има много пари, се пръкват и куп приятелства, ако и да са неискрени. Гениалното прозрение на Иренчето е, че пасиансът на живота по-лесно се реди наопаки: където има маса контакти, ще изскочат непременно и балите с финикийските знаци.
Катеренето по стълбата нагоре към висшето общество започва. Докато бившият съпруг се занимава с подготовката и отпечатването на бизнес справочници, Ирена Кръстева

стартира върху пистата
на връзките
с различни фирми и институции за набиране на реклами за изданията, платени, естествено. Първият голям шанс е срещата с Константинос Ливадас - бивш дългогодишен управител на областта Северна Гърция и делегиран таен представител на деловите среди в южната ни съседка. Действащ под прикритие като представител на фирма "Сато" - продажба на луксозни офис мебели. От първия миг, в който Ливадас зърва Делян Пеевски - сина на Ирена Кръстева, тогава 11-годишен, когато заедно с него тя посещава офиса на "Сато", започва и нейното протежиране.
ЧУДО: Делян Пеевски рядко може да бъде забелязан в пленарната зала на парламента.
Понеже Делянчо напомня на Ливадас за неговия собствен син, починал на възраст, приблизително колкото Деляновата. Оттук са и контактите на Иренчето с богаташката фамилия Вардиноянис и по-специално с Паблос Вардиноянис, както и с основния им икономически съперник милиардера Сократис Кокалис, свързан с ЩАЗИ, собственик на холдинга "Интраком", с интереси към БСТ - през юли 1992 г. сключва договор за доставка и инсталиране на система за приемане и обработка на фишовете. Карамболът е твърде скоро: договорът е разтрогнат от изпълнителния шеф на БСТ по това време - Неделчо Прошков, и е подписан аналогичен

с фирмата "Гебо '92"
на най-големия враг на Сократис Кокалис
- именно Паблос Вардиноянис.
И макар че Иренчето още не е декорирана с девети дан в света на бизнес машинациите, тя се изявява с дарба. Успява умело да прикрива обстоятелството, че едновременно има делови контакти и с двамата враждуващи магнати. Оттогава Ирена Кръстева е създала своето работно кредо: "Аз съм по-ловък грък от самите гърци!"... На един по-късен етап г-жа Успех осребрява връзката си с Галя Дичева - частната прессекретарка на Сакскобургготски, Симеон. Помага да се внедри на 20 септември 2001 г. като изпълнителен директор на "Олимпика" ЕАД - едно от търговските дружества на ДАМС, стопанисваща спортната зала "Универсиада", спортната база "Белмекен" и др. Не кой да е друг, а точно Иренчето е инициирала контакта между Кокалис и Симеон Сакскобургготски. И въпреки че през петмесечния й престой като шеф на "Олимпика" ЕАД избухват куп скандали: сключване на договори с нелегитимни обекти и устно договаряне при неизгодни за дружеството условия, както и случаи на дневни и нощни алкохолни "сбирки" в служебния кабинет, следващият подскок по стълбата към висшето общество отново е успешен. Пътьом Кръстева е командировала в служебен аут всичките си критикари. Засипана е от доста дела за нарушение на трудовоправни отношения, както и от наказателно дело за клевета, заведено от уволнения шеф на "Подкрепа" в "Олимпика" ЕАД Кирил Портарски. Много важно! Нали от 26 февруари 2002 г. е изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. И тук традицията е спазена: където отседне Иренчето, там пръкват и скандалите като гъби след дъжд. Не е минал и месец от повишението , а лошата преса гръмва:
синчето Делян е получил служебна кола от БСТ,
а Росен Дичев - синът на Галя Дичева и приятел на Делян, без да е специалист, е почерпен с граждански договор за "приемо-предавателна дейност и анализ на софтуерен продукт за обработка на игрите" в Центъра за обработка на тиражите. Пътьом са зарадвани и приятелчетата на Делян Димитър Василев и Веселин Кюркчиев. Ирена Кръстева назначава специална служителка в БСТ да се грижи за рибите в аквариума, разположен сред природата на собствения служебен кабинет. Има още едно твърде благоприятно обстоятелство за кариерния възход на г-жа Успех: от плещите е свалена майчината грижа за отрочето, понеже Делян Пеевски вече мощно кове съдбата си като истински бог Хефес.
 
http://www.168chasa.bg/Article/1439351
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Делян Пеевски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар