неделя, 27 декември 2015 г.

СЛАВИ БИНЕВ И ЧАВДАР ЧЕРНЕВ


Кои са Слави Бинев и кръгът "Банкя" - факти и легенди
 
04.02.2013
 
Актуалната визитка на Слави Бинев е "евродепутат, архонт, председател на гражданско сдружение ГОРД". Той беше избран през 2007г. за един от българските представители в Европарламента от "Атака" (впоследствие преизбран), a в началото на миналата година застана начело на "Гражданско обединение за реална демокрация" (ГОРД), чиято цел е да създаде "най-после парламентарна демокрация, а не щандове, на които се търгува с интереси и се продава влияние". Целта на партията е да вледе в политиката, защото Бинев също смята, че "без политическо крило нищо не може да се постигне".

Малко преди да влезе в Европарламента в началото на 2007г. БИнев бе обявен за архонт от старозагорския митрополит Галактион на церемония в Рим и това предизвика скандал в Българската православна църква, дори дипломатически реакции, а Светият синод отказа да признае титлата. Бинев обаче се представя с нея и твърди, че му е правилно присъдена. От както е евродепутат, той засипва медиите с информация и снимки за всичките се пътувания и срещи по света от премиера на Бангладеш до молитвени вечери и е активен с позиции по всякакви международни въпроси. Като лидер на ГОРД пък често атакува премиера Борисов, управлението, оплаква се, че медиите не го отразяват, а миналото лято в края на август заяви, че ще го убият и ако нещо се случи "държа да се имат предвид моите подозрения към премиера Бойко Борисов".

От гангстерската война до ГОРД

Миналото на 47-годишния Бинев обаче е по-различно, а името му най-често се споменава във връзка с погрома в спортен клуб "Дескрим" в началото на 90-те и като бивш собственик на първия и най-популярен преди години чалга-клуб БИАД в центъра на София. Той е бивш спортист, завършва НСА със специалност бокс и тенис. Бил е европейския шампион по таукон-до и треньор. От началото на 90-те години до 2006 г. Бинев е един от основните акционери в "R–System Holding" АД, в който влизат повече от 100 дружества,  които инвестират в развлекателния бизнес, охранителни компании, в строителство.

Създател е на Асоциация "Защита", която официално беше учредена със заявката да се противопостави на охранителните фирми на борците. През ноември 1993 г. група от няколко човека нахлуват в двора на спортния комплекс "Дескрим" в София, нает тогава от Бинев и след побой го отвличат, след което го изхвърлят на Околовръстното. Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело тогава са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Дмитрий Минев (Димата Руснака - убит през 2005г.) и Пело Стоев. Те са обявени за общодържавно издирване. Основният свидетел срещу тях е Румен Рачев - Пъпката (станал след години представител на ГЕРБ в Шумен и убит през 2009г. от групата на "Килърите"). По-късно той е арестуван, като обвинен за участие в  престрелката в столичния квартал "Дружба", при която загинаха двама охранители от пазарджишката фирма "Гардения". След престой в ареста Рачев променя показанията си срещу Дмитрий Минев и Красимир Маринов и когато те се връщат в края на декември в България - създават СИК. Рачев също е освободен от ареста. Междувременно през август 1994 г. е застрелян председателят на Асоциация "Защита" доцент Цветан Цветанов. Затова и инцидентът в "Дескрим" се смята за начало на т.нар. гангстерска борба по онова време.

Бинев е съдружник и в "М.И.Г. Групп" АД, която стопанисваше няколко заведения в София, сред които "Библиотеката", Дали" и най-популярно - чалготеката БИАД. Именно там през 2001 г. шефът на "ВАИ холдинг" (компанията наследник на ВИС) Георги Илиев (убит през 2005 г.) удря Бинев в главата, защото охраната на заведението не го пуска да влезе вътре. Илиев беше оправдан в заведеното след това дело, но Бинев поде мащабна ПР кампания срещу висаджията.

През февруари 2012г. Слави Бинев създаде движение ГОРД, в което влезнаха тамплиери (в УС е Румен Ралчев от Ордена на тамплиерите и собственик на "Балкан Секюрити Груп", работил в  УБО и НСО - бел.ред.), масони, ротарианци и архонти и други разнообразни представители на бизнеса, спорта, шоубизнеса. Сред първите ГОРД-и членове са о.р. ген.-лейт. Стоян Андреев, бивш съветник на президента Желю Желев, част от асоциация "Защита" и научен ръководител на Алексей Петров в УНСС. Там е и Михаил Михайлов, бивш шеф на пресцентъра на Иван Костов, който на последните избори помагаше за медийното отразяване на Трактора. От първите години на "Защита", но и от депутатските кадри на ДПС идва Иван Палчев. Политикът и писател Любен Дилов също се присъединява от началото в партията на Бинев, чието послание към всеки българин е " И нека гордостта бъде единственият ни грях".

Сред най-интересните хора, появили се на учредителното събране обаче е бившият директор на софийското градско управление на МВР

Чавдар Чернев - митична фигура

от т.нар. кръг "Монтерей" (около едноименния ресторант), на когото приписват влияние в политиката и бизнеса в последните двайсетина години, включително и роля в бързия успех на ГЕРБ. Чернев е шеф на софийската милиция за кратко през 1989-1990, когато зам.вътрешен министър е ексшефът на разузнаването в Държавна сигурност о.з. ген. Любен Гоцев (също от кръга "Монтерей").

Именно Чернев се смята за лидер на друг неформален кръг "Банкя", който от години е сочен неофициално като влиятелна група с пряко отношение върху важни политически и икономически решения в държавата по силата на контактите, които членовете му имат на всички етажи на властта у нас и на връзки, останали от бившата Държавна сигурност (ДС). Официално потвърждение за съществуването на кръга и за участниците в него няма. Публикации, които го споменават, се появяват рядко и те са в таблоидни издания.

Името идва от столичния квартал (родно място на настоящия премиер). Там, твърди се, било първото заведение, в което членовете на кръга се събирали на регулярни сбирки, за да обсъждат важни за тях теми и да обменят информация. Сред членовете на кръга "Банкя" са споменавани множество неизвестни за широката публика лица, общото между които е близостта им до бившите служби и това, че понастоящем развиват частен бизнес. Сред по-популярните имена, свързани с кръга, се споменава и това на настоящия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Смята се, че кръгът "Банкя" първоначално е лансирал Бойко Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г., откъдето тръгна политическия възход на настоящия премиер. Два независими един от друг източника твърдят обаче, че заради голям проект в енергетиката е настъпил разрив между Чернев и премиера, след което те са станали врагове. За тази информация писа "Капитал", досега тя не е отричана. Пак седчимника отбелязва в материал за създаването на ГОРД, че Чернев е бил човекът открил потенциала на Цветан Цветанов още преди Борисов.

Може да се каже, че Чернев е ченге от кариерата, дълги години е бил служител по линия на ДС във Второ районно управление в София. Изключително близък приятел е с бившия вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Димитър Попов - Виктор Вълков (също емблема на "Монтерей"). След като е уволнен от министерството по времето на СДС, Чернев започва бизнес в търговията с оръжие и в енергетиката. През годините,
пише "Капитал", създава общи фирми със собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, а чрез други компании е бил свързан с Атанас Самсарев - оръжеен търговец, станал известен с търговията с петрол по сделката "Петрол срещу храни" със Саддам Хюсеин. Според Търговския регистър Чернев е едноличен собственик и на фирма "Рубин груп".

Бащата на Чернев - Антон, е дългогодишен шеф на отдел в Трето управление на ДС, брат му Тихомир беше главен секретар на Агенция "Митници" в правителството на НДСВ.

Случайно или не подписването на документа за създаване на ГОРД е станало на рождения ден на Чавдар Чернев - 8 февруари. "Чернев е уникален човек, фактор в живота на много хора. Няма умен човек в управлението, който да е пренебрегнал негова мисъл", коментира тогава за "Капитал" Слави Бинев.

Днес Чернев не е коментирал твърденията на Борисов и свързването му с кръга "Банкя", а Бинев за пореден път избухна с обиди към Борисов и се обяви като "единствената алтернатива на досегашната политическа система". (повече за коментара му
тук).

Всички материали за опита за вербуването на Борисов, изтичането на документите и коментарите за това може да прочетете в темата "Скандалът "Буда".
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Пламен Хранков .

Няма коментари:

Публикуване на коментар