сряда, 23 декември 2015 г.

ГЕОРГИ ПАПУРОВ



Георги Ганчев Папуров

Роден на 09.12.1966 г.
През 1990 г. завършва „Международен туризъм” във Варненски Икономически Университет.След това заминава за Великобритания, където учи мениджмънт, бизнес и финанси. Едновременно успява да се издигне до зам.-управител на хотел от веригата Jarvis Hotels – понастоящем част от Ramada Hotels, в Лондон, и да получи магистърска степен по „Бизнес администрация” от Лондонския филиал на Американския Huron University.
В момента е Директор Развитие на „Пикадили” ЕАД.
“Пикадили” е българска верига супермаркети с над десетгодишна традиция. Магазините са изградени съобразно световните тенденции в оборудването и технологията на обслужване. Отличават се със специфична атмосфера, съчетаваща уют и европейско ниво на обслужване.
07.08.2008
Сръбските собственици на “Пикадили” плашени неведнъж с бомби в столицата.
Сърбите остро реагираха и поискаха правителството да осигури спокойствие на сръбските компании у нас като се заканиха да сезират Европейския съюз. “Пикадили” е собственост сръбската “Делта Макси” ООД, която пък е стопроцентова собственост на кипърската офшорка Hemslade Trading Limited, регистрирана в Никозия и едва ли плаща данъци у нас. Източници на afera.bg потвърдиха, че сърбите са получавали нееднократни заплахи за взривяване в София.
След като вчера в морската столица призори, около 4,20 часа избухнаха взривни устройства в два от магазините на веригата “Пикадили”, ръководството на "Пикадили" излезе с официално становище, в което сръбските собственици искат бърза намеса на правителството на България , което "да осигури всички условия за безопасна и сигурна дейност на сръбските компании, така както това е гарантирано на българските компании в Сърбия".
В изявлението пише още: “Рано тази сутрин във Варна са експлодирали самоделни бомби пред два обекта "Пикадили" в кварталите "Владиславово" и "Младост". За щастие няма ранени, а материалните щети са незначителни (повредени са само входните врати на обектите). Българската полиция работи интензивно по събирането на всички доказателства и разясняването на обстоятелствата около тези криминални актове.
Очакваме бърза реакция от правителството на Република България и защита на инвестициите на "Делта Холдинг", който извършва своята дейност съгласно всички закони на Република България.
За по-малко от една година "Делта Холдинг" е вложил в развитието на търговията с бързооборотни стоки в България 70 милиона евро, осигурил е работа на 1500 служителя и планира да вложи още 150 милиона евро през следващите две години. Необходимо е правителството на Република България да осигури всички условия за безопасна и сигурна дейност на сръбските компании, така както това е гарантирано на българските компании в Сърбия. Очакваме от правителството на Република Сърбия да осигури безпрепятствено развитие и да подкрепи всички местни компании, които инвестират в региона и в Европа. По този повод "Делта Холдинг" е осведомил правителството на Република Сърбия с молба да осведоми правителството на Република България, посолството на България в Сърбия, както и представителите на Европейския съюз в Белград”.
Собственик на “Пикадили” е фирмата “Делта Макси” ООД регистрирана и със седалище в гр. Белград, Сърбия.
Седалището на “Делта макси” ООД е с адрес на управление Република Сърбия, гр.Белград(11000), ул. “Таковска” 49. Предмет на дейност на фирмата е търговия на дребно в неспециализирани магазини предимно с хранителни продукти, а дружеството извършва и външнотърговска дейност. Основният капитал на дружеството, изплатен и внесен, е в размер на 28 070 376,54 евро.
“Делта Макси” ООД се управлява и представлява от директора Драган Филипович, гражданин на Република Сърбия. Прокурист на дружеството е Радмиле Баевич, гражданин на Република Сърбия.
“Делта Макси” ООД, Белград не участва пряко или косвено, чрез контролираните от него дружества, на нито един пазар на територията на Република България до момента на зукупуването на “Пикадили” ЕАД – Варна. Купеното от сърбите “Пикадили” ЕАД пък е собственост на “Боляри” АД, 80%, от което държи варненецът Георги Папуров.
Купувачът на веригата от магазини “Пикадили” “Делта макси” ООД – Белград е 100% собственост на офшорката “Хемслейд Трейдинг Лимитид (Hemslade Trading Limited), регистрирана в Търговския регистър към Министерство на търговията, индустрията и туризма в гр. Никозия, Република Кипър, със седалище и адрес на управление ул.”Архиепископ Макариос III” № 66,гр. Никозия, Кипър, представлявано от Мирослав Мишкович.
Мишкович е определян като един от най-богатите хора в бившите комунистически страни с капитал около 1,5 милиарда долара. Мишкович стъпва у нас за първи път със закупуването на “Пикадили” чрез дъщерната си фирма “Делта макси”.
Преди падането на комунизма в соцлагера, в края на 80-те Мишкович е директор на химическо предприятие в Крушевац. През 1989 година с препоръката на Слободан Милошевич става вицепремиер на Сърбия, отговарящ за икономиката. След това се оттегля от политиката, но когато
Милошевич пада от власт, бизнесът на Мишкович се разсраства със скоростта на светлината и неговият холдинг "Делта" процъфтява.
Мишкович се спряга за близък както до застреляния премиер Зоран Джинджич, така и до с бившия министър-председател Воислав Кощуница.
През април 2001 година сръбският олигарх Мишкович е бил отвлечен и холдингът му плаща 7 млн. тогавашни германски марки, за да го откупи. В медиите тогава се спряга, че зад отвличането стои “Земунския клан”.
Сърбите реагират изключително остро срещу българските власти, че не осигурявали спокойна среда за бизнеса им и щели да сезират Европейския съюз.
Освен декларираните изявления за крупни инвестиции обаче, е редно да се провери дали сръбските собственици плащат данъци в България. Защото по всички номративи като сръбска компания, собственост на кипърска офшорка, те не плащат данъци в България, освен дежурните такси за смет и други налози към съответната община.
Достоверни източници на afera.bg информираха, че сърбите са получавали неведнъж заплахи за вривявания и поставяне на бомби.
Заплахите са получени в София и са касаели бизнеса им на столична територия.
Според спецченгета, избухналите взривни устройства в двата варненски магазина “Пикадили” не са брутални и са целели предупреждение, или сплашване. Избраното време на избухването им, както и минималните щети говорят за това.
Тепърва се уточнява от кого точно са били заплашвани сърбите. В столицата охраната на обектите им е била напълно професионална, твърдят нашите източници и особено след получените заплахи е била стриктна до педантичност.
По време на закупуването на “Пикадили” от сърбите всичките техни конкуренти изказват становища, че сделката няма да окаже никакво влияние на конкуренцията на пазара. Зад това становище, поне официално
застават “Търговска верига Фантастико, “Бурлекс 104” АД, “Кауфланд България” ЕООД , “Билла” България, “ЦБА” България, “Магазини Фамилия” ЕООД, “Метро Кеш енд Кери България” ЕООД. Към момента на сделката “Пикадили” ЕАД разполага с 11 търговски обекта, един от които функционира под името “Мамбо”, който в момента е даден под наем на “Алианц”. 7 -те обекта се намират на територията на Варна, 2 има в София, и по един в Бургас и Велико Търново.
Злите езици в морската столица говорят, че всъщност истинският собственик на “Пикадили” никога не е бил варненският бизнесмен Георги Папуров и неговото дружество “Пикадили”ЕАД, собственост на “Боляри”, а той се явявал като подставено лице. Самото избрано име “Пикадили” също не било случайно и носело английска следа.
Днес то вече е собственост на кипърска офшорка, която е представляна от сръбски магнат. Къде сбъркал стъпката, че му залагат бомби, засега не е ясно.
Острата и светкавична реакция обаче, насочена срещу българската държавна власт, че не осигурява спокойствие на сърбите у нас, се тълкува от някои анализатори, че собствениците на “Пикадили” много добре знаят кой ги атакува.

Веселина Томова

http://angelyordanov.blogspot.bg/2011/04/91.html

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Христо Ковачки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар