вторник, 1 декември 2015 г.

БОГОМИЛ БОНЕВ


 
Олигарсите: И Бонев стана бизнесмен
 
23.04.2009
 
Накъдето Бойко отива, Богомил Бонев оттам се връща. Преди него е приет за член на БКП, преди него е завършил Школата на МВР в Симеоново, преди него го произведоха в чин генерал и в сан главен секретар на МВР, преди него стана медиен герой със същите средства и преди него се кандидатира за президент.
Богомил дори беше на път да стане държавен глава, ако бившият шеф на тайна служба и сегашен депутат от ДСБ Атанас Атанасов не беше го катурнал с компромат по време на дебат.
Човекът, когото Татяна Дончева публично заподозря като параван на Йоца Амстердама, по този начин срази с един удар и огласилия компромата Петър Стоянов, и Бонев. Така в името на врага им Костов направи Първанов президент. Но повече за Атанасов в броя ни в понеделник. Сега за Бонев...
Вчера официално бе оповестено, че бившият главен секретар, а после и министър на вътрешните работи, настоящ адвокат и строителен предприемач, е новият изпълнителен директор на Пловдивския панаир.
Това означава две неща. Че Бонев е признат за олигарх, тъй като оглавява една от най-големите и най-престижните фирми в страната. И освен това – че Гергов наистина има намерение да се кандидатира за изборите. Най-вероятно като мажоритарен кандидат от Пловдив.  
Бившият свиневъд даде друго обяснение пред медиите: "Аз съм кум и приятел на сем. Боневи, затова изборът ми се спря на генерала. Трябва ми свежа кръв, а това, че оставам заместник-председатател на борда на директорите, не е абдикиране".
Богомил Бонев е роден на 18 септември 1957 година в Радомир (един от градовете, където всяка сутрин хората научават новините от вестник 19 минути).
От 1977 година е член на Българската комунистическа партия, а през 1981 година завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет „Климент Охридски“. През 1990 година напуска полицията, но в края на 1991 година е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 година - за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. През февруари 1997 година става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски, като остава на този пост и в правителството на Иван Костов. В края на 1999 година е освободен по предложение на министър-председателя за структурни и персонални промени в кабинета. През 2000 г. е избран за председател на Гражданска демократична партия за България. Кандидатира се за президент през 2001 година и влиза в остър спор с кандидата за втори мандат Петър Стоянов. По време на телевизионен дебат Стоянов показва секретен доклад на Национална служба „Сигурност“ на Атанас Атанасов, уличаващ Бонев в корупция. Бонев отрича обвиненията и характеризира доклада като поръчков. Това развитие на събитията отнема от подкрепата и на двамата и допринася за победата на Георги Първанов. Богомил Бонев остава трети, като получава 546 801 гласа (19,27%).
Докладът на тайните служби говореше за връзки на ексминистъра с руския бизнесмен Майкъл Чорни. По онова време той е собственик на МТел, а според мнозина и е гръб на банкера Емил Кюлев. Той пък от своя страна е близък приятел на Бонев, понеже кариерите и на двамата стартират в Народната милиция. Кюлев е боен другар и на Георги Гергов, чийто бизнес се върти с подкрепата на банкера.
Преди около пет години бившият свиневъд, превърнал се в коневъд, и застреляният по-късно финансист разделят пътищата си. Но конете продължават да свързват Бонев с Гергов. Пловдивчанинът даже кумува на генерала на сватбата му с видната ездачка – актрисата Нона Йотова.
През последните две години семейство Боневи се бе посветило на проекта си – комплекс с ваканционни апартаменти в Банско, където обичат да приемат журналисти и да се хвалят с уравновесения си и спокоен начин на живот.
През това време Гергов успя да придобие мажоритарен пакет в Панаира. По сложна схема, чрез смесено дружество с общината в Пловдив, той успя да накара държавата да му отстъпва малко по малко властта във фирмата.
Интересно е, ако прокуратурата се поинтересува от някои сделки – дори елементарни като постоянната промяна на тротоара пред Панаира, дали пък няма да се разкрият интересни работи?
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Красимир Гергов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар