сряда, 9 декември 2015 г.

БАРБУКОВИ



Триумфът на секретарките .
 
07.04.2009
 
Те имат лимитирани чанти “Луи Вюитон”. Имат “Бентли”-та. Къщите им приличат на павилионите, в които се снима телевизионен сериал. Станали са част от българската суперкласа.
Тези момичета пишат съвременната версия на Приказката за стълбата на Смирненски, защото са тръгнали към върха от секретарския стол...
Утре Весела Барбукова приема ВИП гости на бал в Кемпински. Тя ще връчва, заедно с първата дама Зорка Първанова, титлата Бизнесдама на годината. Защото Барбукова е неин носител за миналата година.
Навремето Весела попада като секретарка в офиса на известния строителен предприемач Димитър Барбуков. В средата на 90-те години той е едно от популярните лица на българския бизнес, макар че около него избухват и скандали със закъснели строежи на кооперации. Амбициозната дама от Земен спечелва с хъса си мястото на шеф на фирмата, а заедно с него и сърцето на предприемача.
Управлява инвестиционното дружество на мъжа си от 10 години. Ако попитате някого коя е тя, повечето хора веднага ще ви отвърнат: “Една от най-богатите българки”. Тя има пари, скъпи дрехи и бижута, дом в София (с купол като на катдерала, фрески като на бароков дворец и полилеи като в резиденция на Брежнев) и друг дом във Виена, 500 служители.
Единственият й проблем вероятно е досадната борба с килограмите.
Също и една стара къща, чието събаряне й скъса нервите. Ето какво пише по този повод в. Класа: “Романтичната двуетажна къща на известния художник Александър Стаменов (1905 – 1971) на ул. „Латинка“ 38 в столицата вече я няма! За по-малко от два часа багери превърнаха сградата в купища камъни, тухли и мазилка. Това се случи пред очите на смаяните съседи, които тутакси алармираха администрацията на район „Изгрев“, Съюза на българските художници, както и Института за опазване на паметниците на културата. Никой не успя да спре разрушаването – и теренът, и сградата са собственост на г-жа Весела Барбукова, съпруга на строителния предприемач Димитър Барбуков. Което й дава правото да се разполага с имота, както си иска. На това място дамата ще изгради великолепна резиденция „Белла“ – пететажна сграда, облицована с мрамор, със седем луксозни апартамента, офиси, магазини, просторни тераси и подземни паркоместа. Г-жа Барбукова купува имота за 250 000 евро от Марта Стаменова – внучката на прочутия художник, която живее във Виена. Така къщата на твореца, където се е събирал елитът на българската интелигенция през 50-те и 60-те години, минава в ръцете на строителния предприемач. Въпросът е има ли право г-жа Барбукова тук да строи?
Съседите убедително твърдят, че новата собственичка нарушава закона.
Арх. Александър Петров, съсед на художника Стаменов:
„Течеше процедура по обявяване на къщата за паметник на културата. Което ще рече, че никой няма право да я бута, докато експертите от Института за паметници на културата не дадат становище. В квартала направихме подписка за запазването на сградата, след като разбрахме, че Марта Стаменова е продала къщата на дядо си на Барбукови. Възмутени сме от вандалщината, защото тази къща бе истински архитектурен шедьовър на архитекта Александър Доросиев. Студенти по архитектура идваха нарочно да я разглеждат“. В подписката до всички заинтересовани органи художници и архитекти от квартала предлагат къщата да бъде изкупена обратно от
г-жа Барбукова, като се съберат пари от частни дарители и фондации, и превърната в музей или друго културно средище. Междувременно се оказва, че зам.- кметът на район „Изгрев“ Росен Савов е готов да спре строителството върху парцела на Стаменов по друга причина - Барбукова е представила проект с невярно съдържание. Дамата е обявила, че върху терена няма растителност, която е под закрилата на закона. Истината обаче е друга - в дворното място има съществуваща дървесна и храстовидна растителност, която е особено ценна – сребристи смърчове, черен бор, плодни дървета, леска и бреза, както и много храсти. Ето защо експертите на общината връщат за преработка проекта на Весела Барбукова за строежа на резиденция „Белла“. „Миналия петък издадох заповед, с която блокирам събарянето на сградата и разчистването на терена. Причината са 70 - 80- годишни дървета, които са в отлично състояние и е грехота да се унищожават. Но в събота сутринта бях повикан от патрулка, защото собствениците вече разрушавали сградата. Ако проектът на г-жа Барбукова не бъде съгласуван със „Зелени системи“, тя няма право нито да руши, нито да строи“, категоричен е Росен Савов.
Протестите на художниците, архитектите, еколозите и на цялата общественост в квартал „Изток“ обаче се оказаха безполезни”.
Според Барбукова, цитирана от Класа, обяснението на проблема е друго: “Защото ми завиждат, че успях да се сдобия с този имот. Да си дадат собствените домове за срещи с художници и творци. Аз съм доказала моето отношение към културата, много съм помагала с лични средства. Изведнъж се събират 40 човека и почват да ми определят няма да влизаш в двора, няма да пипаш тук, няма да събаряш. Ама ние в кой век живеем? И всичко това се разиграва зад гърба ми. Аз съм подходила 1000 процента по правилата. Оттук нататък няма какво да говорим – съборила съм я , защото имам утвърден идеен проект. И трябва да подготвя терена за строителство”.
 
 
 
Весела и Димитър Барбукови се развеждат след 19 години брак . Весела и Димитър Барбукови са сред най-богатите българи.

 
Весела и Димитър Барбукови се развеждат! Строителните предприемачи, които са сред най-богатите българи, бяха сочени като пример за стабилно семейство, затова и новината за краха на брака им предизвика сериозен смут. Двамата са женени от цели 19 години, а разводът им ще бъде по взаимно съгласие, разкри техен близък.
 
Барбукови вече са започнали и най-важните стъпки по процедурата, а именно – подялбата на огромното фамилно богатство. Официалната причина за развода не е съобщена все още, но според запознати в последните месеци между съпрузите имало жестоки скандали и разправии. Противно на общоприетото схващане обаче, в основата на раздорите не е любовна афера, а бизнес несъгласие. Двамата не успявали да се разберат за начина на управление на бизнеса и парите си, научиха от vsekiden.com.
Семейството се грижи за общо четири деца – две собствени дъщери и дъщерята и сина на Димитър Барбуков от първата му съпруга, с която се разведе през 1992 година. Барбукови успяха да се справят заедно с най-големият ужас в живота им – отвличането на сина на богаташа. Весела, доведената майка на момчето, разкри, че лично тя е приемала обажданията на похитителите и не спира да хвали самият Добромир, който е показал невероятна психика в ситуацията. И е успял да преодолее целия ужас по много геройски начин.
За да се предотврати подобна драма за втори път, дъщерите на семейството са изпратени във Виена, на безопасно място, където живеят и до днес. „Взел съм всички необходими мерки да не се случи отново нещо подобно“, категоричен е и главата на фамилията
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Ирена Кръстева .

1 коментар:

  1. aз израснах до Южния парк, в горната му страна, откъм ул. Козяк. Детството ми мина там. Имаше в началото му детска площадка с люлки и една голяма черешова градина, застлана с мека зелена трева и цветя. Няма да ви казвам, че това беше любимото място на всички деца за игра, там сядахме на тревата и си разказвахме истории, на дърветата си правехме къщички и, разбира се, хапвахме вкусни череши.

    Един ден, отидохме отново в градината и останахме втрещени - дърветата ги нямаше, само пънове. Бяхме покрусени - кой би сторил това на хубавите ни приятели - старите черешови дървета?

    Събрахме се всичките деца, и като делегация отидохме в управата на Южния парк да питаме защо сториха това с любимата ни градина. Директорът на парка ни каза, че дори не знае за тази сеч в сърцето на парка.

    Е, след няколко години разбрахме, когато там, върху градината и детската площадка изникнаха блоковете на Барбуков. Със същата арогантност, с която събориха двуетажната къща, паметник на културата, на известния художник Александър Стаменов и унищожиха и 70-80 годишни дървета в двора ѝ

    ОтговорИзтриване