вторник, 22 декември 2015 г.

ДИНКО И ЙОРДАНО ДИНЕВИ



Динко Динев – милионeрът от приказката. С кредит построил хотелче, продал го скъпо, построил две …

 25.08.2009
 
Сребро в косите, стомана в (под) кръста и злато в джоба. Това, казват, е идеалът за мъж на златотърсачките. Не случайно около морския милионер Динко Динев - един от най-големите строителни предприемачи в България, икономист по образование - гъмжи от красавици...

Последно му приписват “плеймейт 2008” Мария Цветкова. Преди нея пък според клюката фенка му била Златка Райкова, носителка на титлата за 2007 г. На 22 август Динко навършва 44. Сребро в косите – колкото са останали – има. (Плешивината даже била секси, коментирала плеймейтката.). Що се отнася до стоманата – той има пет деца от три жени. А “златото” възлиза на стотици милиони. (В началото на миналата година сайтът milionerite.com оцени личното му състояние на 215 млн.лв.) Кризата го е постопила, но едва ли е паднало под стотицата.
Първият милион дошъл изневиделица
По-големият от братята Диневи е водещият в богаташкия тандем. Той е и президент на „Диневи груп”. Историята им е като американската приказка за Рокфелер – дето бил купил една ябълка, излъскал я, продал я по-скъпо, купил две и т.н.
Официалната история на братята за първия им милион е следната:
През 1988 г. – тогава Динко е на 23, а Йордан – на 20, трудолюбивите младежи решават да построят малък семеен пансион в родното си село Свети Влас. Тогава то е бедният роднина на Слънчев бряг – там спи персоналът от големия курорт за по-евтино. (Сега, благодарение на техния бизнес, се случва точно обратното, твърдят братята.)
Ето какво казва самият Динко Динев за първите големи пари: “Това беше преди промените, тогава имаше много такива пансионати, използвани от предприятията като почивни бази. Капиталът за строителството дойде от едно предприятие - “Автоелектроника” - Пловдив, с десетгодишен договор за експлоатиране. Веднага след промените през 1989-а продадохме сградата на многократно по-висока цена. Това беше по времето на големия ценови скок в България. Така покрихме задълженията си с минимална част от получената сума. Не бяхме единствени - много хора използваха момента и това им донесе добри печалби. Разликата е, че въпреки че бяхме много млади, не похарчихме спечеленото за скъпи автомобили и почивки в чужбина, а вложихме парите в построяването на още няколко сгради. Така започнахме да се занимаваме със строителство. Тогава нямаше други строителни предприемачи и първите години работихме без никаква конкуренция.”
Клюката вади по-различна версия: руските олигарси и политици си инвестирали парите в Слънчев бряг чрез братя Диневи...
Компанията Диневи груп днес обединява около 50 дружества. Бизнесът е разнороден - от предприемачество на ваканционни комплекси и жилища до продажба на луксозни яхти. Досега братята са построили селища от затворен тип в Свети Влас, Слънчев бряг, Бургас, Ихтиман, Пампорово, София и Румъния.

Луксът показвал радостта им от живота

Те се прочуха и с лукс купоните си в лукс пристанището си “Марина Диневи”, където сред пищни фойерверки всяка година се разхождат десетки красавици и обгрижват ВИП гостите от елита на бизнеса и политиката. Тази година партито отбеляза кръглата 20-годишнина на компанията. Пяха Лили Иванова и “Сигнал”, а менюто беше седем звезди.
Близо 100 сервитьори обслужваха гостите. Сервираха им уникално 7-степенно меню, включващо салати, отбрани морски дарове и суши, средиземноморски риби, класически сицилиански десерт и селекция от френски, италиански и холандски сирена, поднесени с плодове. Всичко това придружено с брадясали маркови уискита и френски вина.
Зарята този път се състоеше от 20 мощни залпа под формата на огнени цветя. “Букетите бяха изстреляни един след друг във вид на ветрило. В продължение на 10 мин. целият несебърски залив беше осветен от мощните пироефекти, които достигнаха до 1 км височина.
Братята живеят в лукс и много обичат да го демонстрират. Динко го обяснява така: “Радваме се на всяка минута от живота. Наясно сме, че всичко е преходно. Харчим парите си така, че ние, семействата ни и нашите приятели да могат да усетят истинска радост от живота. Не мисля, че има нещо лошо в това около нас да има блясък. Всеки сам определя какво му харесва. На мен ми харесва да живея по този начин.”

Отказали се от мерцедеси, за да забогатеят, сега имат 50 суперскъпи коли

По повод юбилея Динко казва още: „През 1990 г. аз бях в дилема - дали с тези пари да си купим с брат ми мерцедеси, да отидем за по 1 месец на екскурзия някъде, или да почнем да правим нещо друго. По това време бях млад - на 20 и няколко. И досега не мога да си обясня как сме взели такова решение. Оставихме мерцедесите и пътуванията за по-късно. Те наистина дойдоха, и то с голям блясък, но по-късно. Това решение през 1990 г. е истинският ни удар в живота.”
Автомобилният блясък на братята сега е събран в гараж, пълен с най-скъпите модели автомобили в света – петдесетина на брой. Там има например Ford Mustang GT от 1968 г., Chevrolet Corvette Sting Ray от 1970 г., дори и "Чайка ГАЗ 13" от 1969 г. Има и супер модерни зверове като Lamborghini Murcielago LP-640 Roadster и Dodge Viper Venom Henessey - един от 22-та в света и единствен в Европа, който бие с 4 секунди Bugatti Veyron при ускоряването 0-320 км/ч. Авто маниакът е по-малкият брат Йордан, но и Динко не отстъпва. През септември миналата година на суперкар рали "Свети Влас" той се появи с чисто новия си Aston Martin DBS, доработен в тунинг ателието Khan и носещ на задния капак табела "Specially for Mr. D. Dinev", т.е. изработено специално за Д. Динев. Всичките автомобили на братята имат много тройки в номерата си, най-предпочитани са табелите с 3333.
Клюката за плейтмейтката Мария тръгна именно от тройките. Подкарала чисто новичък вишневочервен мерцедес с номер 3330 малко след като направила горещи снимки на една от яхтите на Динко Динев край Свети Влас. Няколко месеца по-късно Цветкова сподели в предаването на Азис, че настоящият й приятел е строителен предприемач със солидни доходи. По-нататък в интернет клюкарниците започнаха да се появяват постинги как я видели с Динко в това или онова заведение. Ето пример от bgmama: „С жена му не съм го виждала, но с Мария няколко пъти го засичам по заведения”.
Яхтите им са все най
Докато малкият брат лудее по автомобилите, големият се глези с яхти. До този момент имат три. Последната е хиперлуксозната Ferretti 830, с която се сдобиха в началото на м.г. Само спалното бельо в нея струва 50 000 евро, един халат за баня е 3500. Всички мебели на палубата са в бяло, там има и джакузи. Спалнята и банята към нея са с френски прозорци – и от леглото, и от ваната има панорамна гледка към морето.
Това е втората яхта в света след тази на собственика на фирмата Норберто Ферети, която има изрисувани вътрешни стени. Художничката е Витория Вангелис, удостоверила е авторството си с личния си подпис в салона. Лодката е кръстена “Патриот -5” и е специална поръчка за двамата братя. Дълга е близо 26 метра, двата й двигателя развиват по 1823 конски сили, стига за четири часа от Марина Диневи до Истанбул. Има непрекъсната безжична връзка с интернет навсякъде по света през сателит. Яхтата е напълно климатизирана, има и специална жироскопна система, която намалява с 50 % страничното клатене – също новост в света.
„Патриот” се наричат и другите им яхти. "Патриот Х" е модел "Фаунтън 38" - абсолютно същата притежава бившият американски президент Джордж Буш. Подобна лодка е герой в сериала "Гръм в рая" с кечиста Хълк Хоугън. Това е и най-бързата яхта в България, взема за около два часа разстоянието до Истанбул. През 2000 г. братя Диневи купуват първата си яхта "Патриот" от сегашния кмет на турския курортен град Бодрум. Тя е изработена изцяло от дърво. На борда й има 7 бани, колкото са и каютите, салон-дневна за развлечения, оборудван с телевизор, DVD и музикални уредби. С нея Динко Динев стига по море до остров Сицилия. Катамаранът "Патриот III" е произведен във Франция за плаване през океана и за околосветски пътешествия и доскоро бе най-хубавата и най-скъпата ветроходна яхта в България. На борда й има изключителни удобства за живот и плаване на 10 души без екипажа.
Преди години се говореше, че Диневи са купили и 25-метровата суперлуксозна яхта на покойния Георги Илиев „Маями”. Купувачът бе английската офшорка „Венид лимитед”, а „Венид” се казват доста от фирмите на братята.
Динко е президент на Общинския морски клуб – Несебър. Клубът притежава 24 яхти от различен клас, повечето от които са купени от братята.
С яхтите си братята си осигуряват и обиколките по света, от които също се лишавали в ранна възраст. Всяка година през апри-май или през есента един след друг – но никога заедно, един остава в офиса, те предприемат дълги пътешествия по морета и острови. Изпращат екипажа по-рано, а те пътуват до началната точка на пътешествието със самолет или с кола. Минават към 3500 морски мили на круиз. Така са изръшкали половината свят през последните седем години.
Патриоти
И трите им яхти се казват „Патриот”. Като патриоти се определят и братята. В заседателната зала на офиса на „Диневи & Ко" в Свети Влас са подредени портрети на всички ханове и царе от Първото и Второто българско царство. Има и кът на Възраждането, копие на меча на Кубрат и макет на първия български кораб. В същия дух е обзаведен и кабинетът на Динев, а зад бюрото му са портретите на Ботев и Левски.
„Голям родолюбец съм. Тази държава е прекрасна. Хората са хубави.
Дори когато съм на почивка, след 10 дни България започва да ми липсва.” Динко Динев често повтаря тези думи в интервюта. Израз на патриотизма му според него е и, че яхтите им плавали под български флаг.
Братята са създали и фондация "Българска памет - братя Диневи" за опазване на българското историческо наследство. Построили са църквата “Свети Власий” в родния си град, параклиса на Петрова нива, монумента на Капитан Петко войвода в Рим, паметника на загиналите български летци. По повод църквата обаче през декември 2007 г. избухна голям скандал. Националният институт за паметниците на културата обвини строителните предприемачи, че са започнали на своя глава строеж върху останките от някогашен манастир в град Св. Влас. А е трябвало да имат съгласувателно решение.
Пресслужбата на двамата братя се тросна: "Терените са си наша частна собственост и не се нуждаем от никакво съгласувателно разрешение". "Големият брат Динев беше председател на инициативен комитет за възстановяване на власките паметници. А сега нарушава дори конституцията, чийто чл. 23 защитава историческото и културното наследство на държавата", реагира и директорът на Бургаския исторически музей Цоня Дражева. Пресслужбата рече, че на терена всъщност няма никакви останки от манастир, а само парчета хоросан. "Те не са хората, които могат да твърдят има или не останки там", отвърна Дражева. След две години обаче църквата е факт и братята даже й осигуриха мощи на светеца – подарък от вселенския патриарх.
Семейната идилия
Диневи живеят в Св. Влас, в две съседни къщи с обща ограда. На портата им пише „Чест и достойнство” – твърдят, че това винаги е бил семейният им девиз. Съпругите им са руси и красиви – благодарение и на пластичната хирургия, одумват клюкарите. Данчовата жена Зорница обаче като че ли събира повече възхищение от Динковата Соня. По купоните винаги са заедно с майка си – и тя в супертоалет като останалите. Мълвата твърди, че тя е дългогодишна кметица на Влас и това много допринесло Диневата приказка на богатството да се развие така бързо в правилната посока. Баща им е починал, казват че в негова чест са построили пристанището Марина Диневи – било негова мечта.
Двама от синовете на Динко учат в Англия, единият е в колеж, а другият - втора година студент. Още не са впрегнати в семейния бизнес, баща им твърди, че ги е оставил сами да решават какво искат. Големият му син Димитър, пише в пресата, си падал по хубавите жени, също като татко си. По пищните купони на „Диневи груп” певиците и миските били готови да дадат всичко от себе си, дори и тоалетите си, на младия и симпатичен колежанин в Англия. Затова вече го наричат новия плейбой във фолка. Според клюкари Димитър Динев дори успял да забие бивше гадже на баща си, известна пловдивска манекенка. Често, когато се прибирал от колежа в Англия, младокът се отбивал в Пловдив за няколко дни.
14 млн. официална печалба за м.г.
Винаги, когато говори за бизнеса си, Динко Динев подчертава, че е чист, че има десетки милиони левове печалба, върху която са платени данъци. „Ние внасяме огромни данъци всяка година - нареждаме се сред големите данъкоплатци в страната. Никого не сме излъгали, нито ощетили. Никой не ни е покровителствал с нищо. Не произлизаме от групировки, от престъпни структури. Не сме правили никога далавери с държавата или с общини. При нас няма заменки, строим само на частни земи, които плащаме скъпо и прескъпо. Имаме привилегията да кажем: Парите ни са чисти.” Това заявява той тази година по повод 20-годишнината на компанията. Казва и, че кризата не го плаши.
Обемите на продажбите през 2009-а били на сравнимо ниво с 2008-а, а в някои отношения имало повишение. „Кризата дава нови възможности. Тя ще има изчистващ ефект и на терена ще останат само най-силните. Нямам съмнения, че ние сме сред тях”, заключава той.
„ШОУ” надникна в счетоводните отчети на фирмите на братята за миналата година, публикувани неотдавна в Търговския регистър. Според тях през 2008 г. печалбата на братята е около 14 млн. лв. Приходите на фирмите им са около 56 млн. лв., а активите – около 105 млн. лв. Уточняваме, че става въпрос за компании, регистрирани в България и за цена на имоти и съоръжения по данъчна оценка.
От „Никога политика” до партия „Море”
„Никога няма да се изкуша от политиката. Много държа на независимостта си” – това казва Динко Динев в интервю през 2005 г. През 2007-а обаче основава заедно с брат си партия „Море”. Председател е Йордан, Динко е в ръководството. Гражданската им листа печели мнозинство в общинския съвет в Несебър. В общината само през последните няколко години са вложени над 2 милиарда евро, според специалисти. Всяка година се завъртат поне още милиард евро само през летния сезон. 40% от тях отиват в данъци и такси, така че общинарите има какво да управляват.
Мълвата реди, че братята успели да се преборят със СИК и ВИС . Тяхна била заслугата несебърският бос Митьо Очите да стигне до затвора. Как точно се е случило това обаче, клюката мълчи. Преди няколко години служители на Диневи и хора на Митьо Очите се стреляха в центъра на Бургас, но стрелбата бе представена като битов скандал без връзка с бизнеса.
Неотдавна избухна скандал, че Несебърският общинския съвет иска да замени 26 дка на „Феста Холдинг” в стария град, където не може да се строи срещу 11 дка общински земи в новия град. Председателят на общинския съвет Благой Филипов, който е от партия „Море”, мощно защитава сделката. Собственичка на „Феста” е банкерката Петя Славова – много добра дружка на Диневи. Тя неизменно присъства на всичките им публични и не публични събирания.
В Бургас клюката говори, че братята мощно са подкрепили на изборите и сегашния кмет на Бургас
Димитър Николов, който е от ГЕРБ. Те винаги го дават за пример за успешно управление. Приятел им е и Божидар Димитров. Той също присъства на всичките им купони. По повод техните дарения на църкви и музеи новият министър дори ги оприличи на известните дарители, построили Софийския университет, братята Христо и Евлоги Георгиеви. Динко пък се изказа, че след като Димитров е станал министър, отговарящ за културно-историческото наследство, най-сетне може да се изпълни мечтата на братята туризмът в България да стане културно-исторически.
Много ласкаво се изказват Динко и Йордан и за новия премиер. Според тях Бойко Борисов е изпълнил всичко, което е обещал до момента. „Ние внимателно следим неговите публични ангажименти - каквото е казал, го е направил. Нормално е да му вярваме”, заявява Динко в интервю.
Той много държи и на международно признание. Миналата година Динко Динев бе избран за почетен консул на Грузия у нас. Той ознаменува събитието с пищен купон в „Кемпински – Зографски”. На 20-годишнината на „Диневи груп” пък бе прочетено писмо от Джефри ван Орден, който ги посетил в Св. Влас през 2006 г. и много ги харесал. “През тяхната
20-годишна дейност братя Диневи създадоха открит и проспериращ бизнес, основаващ се на “феър плей” принципи. Името им беше запазено чисто през двадесетте трудни години на политически и икономически преход в България”, написал евродокладчикът за България в ЕК.

Как ще празнува?

Рожденият ден вероятно ще бъде в тесен кръг. Първо заради кризата – за да не помислят хората, че прави пир по време на чума, както казва сам Динко Динев. Второ – за да бъдат държани надалеч досадниците от медиите. Така беше и миналата година. Купонът бе с отбрани приятели и близки в хотел “Адмирал” в Свети Влас. Програмата обаче пак беше лукс - фолк звездата Малина бе в специално купен за случая тоалет в малинов цвят с гол гръб и ефектни бижута от Версаче и Шанел. На партито пяха и Андреа и Васил Найденов.
http://www.blitz.bg/article/13493
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Папуров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар